Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Evet, caizdir. Sual: Sigortaların veya bankaların yaptığı özel emeklilik, dinen caiz midir? Evet, caizdir.
Diyanetin fetvası bütün sigorta şekillerini caiz görme şeklindedir.
Ancak şeriatımızın zaruret adını verdiği kuralları da vardır. Evet, zaruret kişinin keyfinin bozulması olarak anlaşılamaz. Zaruret hayati denebilirlik düzeyde bir sıkıntının oluşması ile ortaya çıkar. Buna göre, sigorta için caiz diyemeyiz.
Diğer taraftan ticarî sigortaların, sadece hedefinin kazanç olduğu gerekçesiyle reddedilmesi de doğru değildir. Bu gerekçeyle caiz olmadığını söyleyen fıkıhçıların hemen tamamı, sosyal sigortaları ve karşılıklı sigortaları, hedefi yardımlaşmadır diye caiz görmektedirler.
İlgili 39 soru bulundu
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Faizsiz sistemle çalışan özel sağlık sigortalarından faydalanmak caizdir. Ancak, sağlık sigortası hizmeti sunan kurumlar parayı dinen haram olan işlerde ve faizli fonlarda değerlendiriyorsa caiz olmaz. Çünkü son zamanlarda helal haram konularında da hassasiyet gösteren şirketler vardır.
Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortasıdır ve yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaktır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezai yaptırımları vardır. Trafik ekiplerince sigortasız olduğu belirlenen araç sahiplerine 2023 yılı için 426 TL para cezası uygulanır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Evet, Tekafül sigorta ile DASK, Kasko, Konut Sigortası gibi sigorta ürünleri ve BES yaptırılabilir, helaldir.
İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir. Maaş ile emeklilik maaşı arasında fark yoktur.
Emekli maaşı almak caizdir, bunu yukarıda izah ettik. Alın teri karışmayan her kazanç haram değildir. Mesela miras ve hediye, bir çalışmanın, alın terinin karşılığı değildir. Hediye de miras da caizdir.
Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Sigortasız işçi çalıştırma meselesinin iki yönü vardır. Çalıştırılan işçinin sigortasını yatırmamakla işçinin hakkının yenmesi söz konusu olduğundan caiz değildir. Ayrıca sigortasız işçi çalıştırmak kanunen de yasak olduğundan ve kamuya zararı olduğundan caiz değildir.
Sigortasız araç cezasının 2023 yılı için ücreti 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezai yaptırımın yanı sıra polis tarafından aracın sigortasız olduğunun tespit edilmesinin ardından araç sigorta cezası olarak trafikten men edilme cezası uygulanmaktadır.
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar? (Eylül 2023)
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, sigorta yaptıran kişiye göre değişmekle birlikte 2023 yılı için 3.218,4TL ile 24.144TL arasında değişir. Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Yasal zorunluluk olan Trafik Sigortası ile, trafikte Türkiye Sigorta güvencesi altındasınız! Trafik Sigortası ile; poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet verilmesi durumunda, hukuki sorumluluğunuz teminat altına alınır.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır. Çalışan payı işveren tarafından sizin maaşınızdan kesilerek yatırılır.
Faizsiz sigortacılık, ülkemizde katılım sigortacılığı (Tekafül) olarak yaygın kullanılmakla birlikte, yardımlaşma esasına dayalı sigorta türünü ifade etmektedir. Katılım Sigortacılığında amaç, sigortaya dahil olan kişiler arasında dayanışma ve yardımlaşma sağlanmasıdır.
Bu durum karşısında bireysel emeklilik ve hayat sigortası islâmî kurallara göre caiz olamaz. Buraya yapılan yatırımların nemalandırılması İslamî kurallara bağlı olmadığı gibi yatırımı yapanların elde edecekleri kazanç da -yaptıkları akit fıkıh kurallarına uymadığı için- helal değildir.
Hayat sigortasının hasar, zarar ve ortaklaşa telafi ile bir ilgisi yoktur; hayat sigortası para verip karşılığında para alma esasına göre işler; bu sebeple faizciliğe girer ve caiz değildir.
Maaş almak da caizdir. Devletin vatandaşına para vermesi yardımda bulunması mübah fiillerdir. Bazı hocaların sigortalı fiilen çalışıyorsa dini açıdan caiz olur çalışmıyorsa caiz olmaz demeleri delile muhtaçtır.
Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri