Süt kaynatılır, mayalanarak yoğurt üretilir. Yoğurt yayıklanıp yağı ayrıldıktan sonra kalan yayıkaltı, peynir üretiminden kalan peyniraltı suyu ile karıştıralar kaynatılır. Tuz ilavesinden sonra kazanda biriken pıhtılar bez torbalarda süzülerek
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
İlk yapım şeklimiz sütle yapılanı. Temizliğinden emin olduğunuz, peynir ya da yoğurt yapımına uygun olan çiğ sütleri temin ederek evde çökelek yapımına başlayabilirsiniz. Aynı şekilde marketlerde süt ve süt ürünleri reyonlarında satılan bu amaç için özel olarak üretilmiş sütleri kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
Aldığınız süt kesilirse değerlendirmek için Süt kesiği, (lor veya çökelek de denir) yapabilirsiniz. Süt kesilmeden de lor yapmanız mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Lor yağsız tuzsuzdur. Halk tabirince "yavan"dır. Çökelek ise biraz daha sarımsıdır (bunun hayvansal yağ oranı) Tabi beyazlarıda var bunda ise bitkisel yağ kullanılmıştır. Bu arada Lor peyniri ucuz gözüyle bakılır.
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz. Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bağırsaklara sahip olmak gerekiyor. Güçlü bir sindirim sistemi, fazla kilo ve şişmanlık sorununu bitiriyor. Çökelek, turşu, yoğurt ve elma sirkesi vücudun ikinci beyni olan bağırsakları koruyor.
Ayrıca, genellikle küçük, orta veya büyük olmak üzere farklı lor boyutlarında sunulur. Ayrıca kremalı, çırpılmış, laktoz içermeyen, azaltılmış sodyum veya sodyum içermeyen çeşitlerde mevcuttur.
ÇÖKELEK: İsmi, tadı, dokusu her bölgede değişse de tüm zevklere uygun bir lezzet şölenidir çökelek peyniri. Maya kullanılmadan hazırlanan bir peynirdir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Domatesler kabukları soyularak minik minik doğranır ve tavaya eklenir. Domatesler diriliğini kaybedince Çökelek peyniri eklenir. Arzuya göre baharat eklenir ( Ben yazdığım baharatlardan azar azar ekliyorum) Ara ara karıştırılarak peynirler hafifçe kızarana kadar pişirilir.
ÇÖKELEK HAYVANSAL BİR BESİNDİR.
Kazein adı verilen ve kasların artmasına yardımcı olan protein, çökelekte bol miktarda bulunur. Bu nedenle birçok sporcu uyumadan önce çökelek yer. Ayrıca günlük önerilen protein miktarının çoğunu çökelekten alabilirsiniz.
Çökelek, günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 28'ini içerir. Aynı zamanda metabolizma ve kemik dokusunun kalınlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Çökelek, kan şekeri seviyesini dengeleyen magnezyum içerir.
Çökelek, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri