Macellan, dünyanın yuvarlak olduğuna inanan az sayıdaki insanlardan biriydi. O dönemde birçok insan, dünyanın düz bir yüzeye sahip olduğunu düşünmekteydi. Magellan, deniz yolculukları sırasında elde ettiği kanıtlar ve gözlemlerle bu teorinin yanlış olduğunu savunmuştur.
Dünyanın Yuvarlak Olduğu Ne Zaman Kanıtlandı? Macellan ilk deniz yolculuğuna 1505 yılında 25 yaşındayken başladı. Macellan, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ilk kez keşif seferlerine ise 1512 yılında çıktı. Macellan'nın çıktığı bu keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk gezi olarak tarihe geçti.
Dünya'nın düz olduğunu söyleyen Kiliseye inanmayan Macellan Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için deniz yolcuğu yapmıştır. Yapmış olduğu bu deniz yolculuğunda ise Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.
Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Çıkmış olduğu bu seyahat aynı zamanda "ilk dünya gezisi" olarak tarihe de geçti. Seferini tamamlayan ve başlangıç noktasına geri dönen Ferdinand Macellan aldığı notlarda saat farklılıkları ele alarak uzun hesaplamalar yaptı ve sonunda haklı mücadelesini "dünya yuvarlaktır" ispatı ile tüm insanlığı göstermiş oldu.
İlgili 44 soru bulundu
Daha sonra, Macellan'ın mürettebatından geriye kalanlar yolculuklarına devam ettiler. 6 Eylül 1522'de İspanya'ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanus'un varlığı ortaya çıktı.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikri farklı kişiler tarafından ortaya atılmış ancak fiilen ilk kanıtlayan kişi Macellan'dır. Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur.
Daha yakın tarihte, 1519-1522 yılları arasında ise Portekizli kaşif Ferdinand Magellan Dünya'nın etrafını dolaştı. Dünya düz olmuş olsaydı aynı noktaya geri dönemeyecekti. Ama Magellan'dan da çok önce denizciler Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyordu zaten.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
20 Eylül 1519 günü beş gemi, 270 kişilik mürettebatıyla Sanlucar de Barrameda'dan yola çıktı. Trinidad'ın kaptanı Macellan vardı.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikri, tarih boyunca birçok kişi tarafından ortaya atılmış olsa da, bu gerçeği fiilen kanıtlayan isim Ferdinand Macellan'dır. Ancak, Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk defa dile getiren bilim insanı M.Ö. 500'lü yıllarda yaşamış olan Pisagor'dur.
Macellan : Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi. İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi. Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galile ve Kepler de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
BİRÛNİ (973-1048)
Dünya`mızın küreye benzediğini söylemiştir. Dünya`nın çapını bulmak için çalışmalarda bulunmuştur. Birûni`nin tespit ettiği değerler bugünkü rakamlara çok yakındır. Birûni, Amerika kıtasının var olduğunu Chrostopher Colombus'dan (Kristof Kolomb) 500 sene evvel haber vermiştir.
Gemileriyle sürekli batıya giderse, tekrar yola çıktığı yere döneceğini düşünüyordu. Yolun yarısında hayatını kaybetmesine rağmen arkadaşları yolculuğu tamamlayarak yola çıktıkları yere geri döndüler. Böylece Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamış ....
Müthiş bir kaptandı, ama mürettebatı ondan nefret ediyordu. Bu yolculuğu, dünya çevresinde yelken açma konusunda bir ilkti; ancak yerkürenin etrafını dolaşmayı bitiremedi. Hatta adı Magellan bile değildi. Bununla birlikte, Ferdinand Magellan'ın 1519 seferinin dünyayı sonsuza dek değiştirdiği oldukça açık.
Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyen isimler arasında öne çıkan "Sayıların Babası" lakabıyla anılan İyonyalı filozof Pisagor'u görebiliriz.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Dünya'nın gerçek şekli, yassılaşmış küremsi (İng: "oblate spheroid") olarak tanımlanmaktadır. Küremsiler, iki boyutlu bir elipsioidin merkezden döndürülmesiyle üçüncü boyutta elde edilen geometrik bir şekildir. Ya da basitçe, okullarda öğretilen basitleştirilmiş haliyle: "Kutuplardan basık, ekvatordan şişkin".
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Dünyayı düz bir tepsi sanan kişi kimdir? 1956 yılında İngiltere'de Dünyayı düz bir tepsi sanan Samuel Shelton'dur.
Macellan Boğazı'nın uzunluğu 560 km, genişliği 3 ila 32 km'dir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır.
Güney Amerika'da bulunan Şili'nin bulunduğu bölgededir. Panama Kanalı ise Orta Amerika ülkesi olan Panama'nın topraklarında yer alan bir kanaldır. İnsan yapımı olan bu kanal sayesinde Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus birbirine bağlanmıştır. Panama Kanalının açılması ile Macellan Boğazı eski önemini kaybetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri