Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Portekizli bir denizci olan kaptan Fernando de Macellan, gemisiyle İspanya- Sanlucar'dan (20 Eylül 1519) hep batı yönünde ilerleyerek dünyadaki denizlerde bir tur atmış, aynı noktaya (başlangıç noktası) dönmeyi başararak, Dünya'nın yuvarlak olduğunu ispat etmiştir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu. Keşif esnasında öncelikle batı ve Doğu arasındaki saat farklarını ve günlerin arasındaki uzunluk farkını keşfettiler. Yönler arasındaki saat farkları nedeni ile denizciler için uluslararası bir saat sistemi kuruldu.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Şarl tarafından kabul edilmesi üzerine, 20 Eylül 1519 tarihinde beş gemi ve 270 mürettebatla Sanlúcar de Barrameda'dan yola çıkan Macellan, 13 Aralık'ta Rio de Janerio'ya ulaştı. Buradaki nehirler vasıtasıyla batıya geçmek isteyen Macellan bir geçit bulamayacağını anlayınca Latin Amerika'nın güneyine doğru yelken açtı.
İlgili 29 soru bulundu
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Çıkmış olduğu bu seyahat aynı zamanda "ilk dünya gezisi" olarak tarihe de geçti. Seferini tamamlayan ve başlangıç noktasına geri dönen Ferdinand Macellan aldığı notlarda saat farklılıkları ele alarak uzun hesaplamalar yaptı ve sonunda haklı mücadelesini "dünya yuvarlaktır" ispatı ile tüm insanlığı göstermiş oldu.
Macellan'ın bu keşif gezisi, dünya çevresinde yapılan ilk seyahat olarak tarihe geçmiştir. Güney Amerika'da bulunan boğazı geçerek Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birleştirmesi, dünyanın yuvarlak olduğuna dair somut bir kanıt olmuştur.
Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı.
Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Daha yakın tarihte, 1519-1522 yılları arasında ise Portekizli kaşif Ferdinand Magellan Dünya'nın etrafını dolaştı. Dünya düz olmuş olsaydı aynı noktaya geri dönemeyecekti. Ama Magellan'dan da çok önce denizciler Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyordu zaten.
Juan Sebastián del Cano, sonra Elcano (d. Getaria, İspanya 1486/1487 - ö. 4 Ağustos 1526 Pasifik Okyanusu) İspanyol kâşif ve denizci. Macellan seferine katılan gemilerden Concepcion'a kumanda etti. Sefere katılan son gemiyi 1522 yılında Avrupa'ya ulaştırdı.
Eğer dünya yuvarlak ise ve ben gemim ile hep aynı yöne gidersem tekrar başladığım yere dönerim diye düşünmüştür. Ancak yolculuğunu tamamlayamadan vefat etmiştir. Ama arkadaşları bu yolculuğu tamamlayarak Dünya'nın yuvarlak olduğunu ispatlamıştır. Cevabımız "Ferdinand Macellan" olmalıdır.
O dönemde, dünyanın düz olduğuna inananlar da vardı. Magellan'ın keşif seferi sırasında, Pasifik Okyanusu'nu keşfetmek için yola çıktı. Bu yolculuk sırasında, gemileri bir noktada geri döndüğü yerden farklı bir yöne doğru ilerledi. Bu hareketi, Dünya'nın yuvarlak olduğunu göstermektedir.
Macellan Boğazı'nın uzunluğu 560 km, genişliği 3 ila 32 km'dir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Dünya'nın yuvarlak olduğu coğrafi keşiflerle Magellan ve Del Kano tarafından ispatlanmıştır.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Dünyayı düz bir tepsi sanan kişi kimdir? 1956 yılında İngiltere'de Dünyayı düz bir tepsi sanan Samuel Shelton'dur.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Macellan Portekizli denizci, gezgin ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle yaptığı keşif gezisi, dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur. Macellan Portekizli denizci, gezgin ve kâşiftir.
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Cevap: Açık denizde uzaktan gelen bir geminin önce bacası sonra gövdesi gözükür. Bu da dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunun kanıtıdır. Gelişen teknoloji ile artık bu ispatlara gerek kalmadan, uzaya gönderilen bir araçtan çekilen bir fotoğraf ya da video ile yuvarlak olduğunu anlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri