Reklam olduğu açıkça belirtilmeden ve reklam için ayrılmış meşru alanlar dışında reklam içerikli ve reklam amaçlı iletilerin gizlice yerleştirilmesi örtülü bir reklam uğraşı anlamına gelmektedir.
Maksi Pazarlama:
İşletmenin Pazarlama kapasitesinin en yüksek düzeyde kullanımı ve uzun dönemde değişen çevre koşullarına uygun olarak tüm kaynakları kullanma çabasına denir.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Pazarlama sorumlusu çalıştığı şirketin bünyesinde bulunan ürünleri müşterilere tanıtmak ve satış faaliyetlerine destek vermek için görev alan kişilerdir. Satış ve pazarlama alanında uzman kişilerin yeni müşteriler kazanmak için stratejiler geliştirmesi pazarlama sorumlusu nedir sorusunun yanıtı olarak kabul edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Destinasyon pazarlaması, turistlerin hedef aldığı bölgeleri analiz edip pazarlamaya denir. Dilimize tamamen çevrilemeyen “destinasyon” kelimesinin asıl anlamı hedeflenen, varılmak istenen anlamlarına gelir. Destinasyon eylemi bir bölgeyi, ili, ilçeyi ve mahalleyi kapsayabilir.
Bu bakış açısıyla ortaya çıkan duyusal pazarlama, en temel tanımıyla insanların sahip olduğu görme, duyma, işitme, koklama ve duyma duyularının birine veya birkaçına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki oluşturma faaliyetidir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Radikal pazarlama, bilinen, kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş "doğruların" aksi yönünde stratejiler uygulayarak, kendi sadık kitlelerini yaratmayı amaçlayan bir yöntem.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
360 derece pazarlama ya da 360 derece reklamcılık, bütünleşik, çok yönlü ve çok kanallı bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türünde reklam ajansları başta olmak üzere birçok farklı departman rol alır. Yeni nesil pazarlama stratejisi olan 360 derece pazarlama, her türlü reklamcılık enstrümanını kullanır.
İngilizcede “Niche Marketing” olarak adlandırılan niş pazarlama; mal ya da hizmet ihtiyacı duyan benzer karakteristik ihtiyaçlara sahip küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacı ile geliştirilen dar kapsama sahip, küçük bir pazarlama stratejisidir.
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
İçsel pazarlama, markaların ürünlerini ve hizmetlerini kendi içinde pazarlamak için kullandıkları bir yöntemdir. Bu süreçte sunulan ürünlerden geri bildirimler alınır, iyileştirmeler yapılması amaçlanır, çalışanların hem ürünle hem de markayla olan samimiyeti ve bilgisi geliştirilir.
Reaktif yaklaşım bir anlamda proaktif yaklaşımın tersi bir anlayışla hareket etmeyi yansıtır. Bu yaklaşımda ortaya çıkan ve kurumun hayati organlarını ve işleyişini tehdit eden krizin ortadan tamamen kaldırılması ya da olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir. Proaktif stratejiler, kamuya açık ve halkın ihtiyaçlarını dikkate alan, reaktif stratejiler ise sadece kurumsal faydayı düşünen stratejilerdir.
Katılım pazarlaması, müşteriler ve müşteri adaylarıyla iyi bir ilişki kurmak için uygun senaryoyu sağlayarak, izleyici katılımını arttırmaya odaklanan teknikleri, stratejileri ve uygulamaları kapsar. Tüm bunları anlayabilmenin yolu ise modern pazarda baskın bir profil olan tüketici 4.0'ı anlamaktan geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri