Plazma, kimya ve fizikle iyonize oluş gaz anlamına geliyor. Mikroskobik açıdan plazma, sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluğu olarak ifade edilir.
Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi.
Maddenin Kaç Hâli Vardır? Doğada maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzerine dört hâline rastlanır.
Dünya çapında yaklaşık olarak 7 milyon farklı kimyasal madde türü bulunur.
Oysa araştırmalar en son 16 tane madde hali tanımlarlar. Bunlar; klasik haller dışında; sıvı kristal, amorf katı, manyetik düzenli, süperiletken, süperakışkan, Bose-Einstein yoğunlaşması, Rydberg molekülü, plazma (iyonlaşmış gaz), kuark-gluon plazması, dejenere madde, süperkatı, sicimsi sıvı ve süpercamdır.
İlgili 29 soru bulundu
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
20° derece sıcaklıktaki maddeleri halleri:
> Buz katı bir maddedir ve 20° sıcaklıkta eriyerek sıvı bir hale dönüşür.
Atom numaraları bir atomun çekirdek yükünü ifade etmektedir. 8 atom numarasına sahip oksijen elementi dünyada en çok bulunan elementtir.
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Çevrede gördüğümüz her şey bir madde olarak isimlendirilir. Maddeler belli bir yer kaplar ve kendine ait özellikleri mevcuttur. Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Örneğin; limonun rengini gözümüzle, kokusunu burnumuzla, tadını dilimizle, yumuşaklığını derimizle algılarız.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
- Maddenin gaz halinin belirli bir şekli yoktur. - Aynı zamanda maddenin sıvı hali gibi kabın şeklini alırlar.
Maddenin ilk hali olarak pek çok kişinin bildiği katı hali gelmektedir.
Sıradan bir yangında az miktarda iyonlaşma olmasına rağmen, alevdeki maddenin çoğu bir gazdır, bu nedenle Ateşin bir gaz olduğunu veya daha az miktarda plazma ile çoğunlukla gaz olduğunu söyleyebiliriz.
Plazma (Grekçe πλάσμα, Fransızca plasma "biçimlendirilebilir madde"), gaz haldeki maddelerin manyetik kutuplaştırmaya bağlı doğrusal noktalarda oluşan fiziksel ve kimyasal tepkimenin kontrollü etkileşim sürecine verilen genel ad. Daha kolay bir tanımla; atomun elektronlardan arınmış halidir.
Öncelikle sıvı madde nedir bunların öğrenirim. Sıvı madde: Kolonya, süt, benzin, zeytinyağı, mazot ve meyve suyu gibi maddelere sıvı madde denir.
Süper katılar, katı bir halde düzenlenmiş atomlarla maddenin kuantum halini temsil ediyor. En ilginç yönleri ise herhangi bir sürtünme olmamasına rağmen su gibi akışkan yapıda olmaları. Yani bir süper katı bir sıvı gibi akarken, aynı anda bir katının kristalize yapısına sahip olması gibi alışılmadık bir madde.
Bose-Einstein yoğunlaşması (BEY), parçacıkları bozonlardan oluşan maddelerin en alt enerji seviyesinde yoğunlaştığı, kuantum etkilerinin gözlenebildiği maddenin bir halidir .
"Gaz maddenin en yüksek enerjili halidir."
Büyük Patlama'dan sonra antimadde, normal madde ile bir arada oluşmuştur; fakat antimadde bugün yaşadığımız evrende oldukça nadir bulunur bir haldedir. Bilim insanları, antimadde-madde asimetrisi problemi denen bu olayın nedenini henüz tam olarak bilemiyorlar.
Oganesson (Og) periyodik tablodaki en ağır kimyasal elementtir.
Bugün evrendeki en bol element hidrojendir. İkinci bol element helyum, üçüncü element oksijen, 4. karbon, 5. neon, 6. azot, 7. magnezyum, 8. silikon 9. demir ve 10. element de sülfür.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. 5 duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz) canlı ve cansız varlıklara denir. Madde olmayan şeyler de vardır.
Saf maddelerin erime ve donma sıcaklığı birbirine eşittir. Örneğin suyun donma sıcaklığı 0 C buzun erime sıcaklığı 0 C dir. Saf maddeler erirken veya donarken sıcaklığı değişmez sabit kalır.
Cevap. donma çünkü dolu ve kar önceden sıvı haldeydi donarak katı hale geçti yani buna donma denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri