Artan Mali Mesuliyet - Maddi Bedeni Ayrımsız Aracınızın kullanımı sırasında üçüncü şahıslara verilen maddi, kaza ve kişi başına zararın ayrımı yapılmaksızın, maddi ve bedeni zararların trafik sigortasının limitlerini aşan kısmının poliçe limitlerince güvence altına alınmasıdır.
İMM Sigortasının şartları, sigorta poliçesinde belirtilen limit ve teminatlara göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak İMM güvencesi, trafik sigortanızın ödeyemediği kısımda sizin teminatınız olur. Çünkü İMM sadece ortaya çıkan maddi hasarı değil, manevi kayıpları da korumayı amaçlar.
Limitsiz İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, aracın kullanılmasından doğan maddi/hukuki sorumluluğu, Trafik Sigortası limitleri ile varsa Kasko Sigortası kapsamında yer alan, İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı limitlerinin üzerinde kalan kısmını sınırsız olarak tazmin eder.
İMM Nedir, Ne İşe Yarar? Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası'' olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
İlgili 40 soru bulundu
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Kazaya karışan sürücüler ise ilk olarak 3. hasar basamağına düşürülerek trafik sigortası poliçesinde yüzde 50 artış uygulanıyor. Sürücünün 3 yıl arka arkaya kazaya karışması durumunda ise hasar basamağı 1. basamağa düşürülürken poliçe primi 7. basamakla kıyaslandığında yüzde 400'e kadar artıyor.
Artan Mali Mesuliyet - Maddi Bedeni Ayrımsız
Aracınızın kullanımı sırasında üçüncü şahıslara verilen maddi, kaza ve kişi başına zararın ayrımı yapılmaksızın, maddi ve bedeni zararların trafik sigortasının limitlerini aşan kısmının poliçe limitlerince güvence altına alınmasıdır.
Herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa, çevredeki diğer araç ve kişilere verilmesi muhtemel zararları önceden kestirmek mümkün değildir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası yani İMM sigortası yaptırmak olası bir kaza halinde kötü sürprizler yaşamamak bakımından hayati öneme sahiptir.
Yargıtay, kaza yapan aracın değer kaybında ihtiyari mali mesuliyet sigortasının da sorumluluğuna hükmetti.
Manevi zararların ölçümü zor olduğundan güvencenin İMM poliçesinde belirtilmesi gerekmektedir. İMM poliçesi genel şartlarına göre sigortalı kişinin kendisinin uğrayacağı zararlar ile sigortalı aracın sürücüsünün kendisinin yüz yüze kalacağı hasarlar üzerinden olan talepler teminat dışında kalmaktadır.
Sigortalanan aracın ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılmasının yanı sıra aracın ruhsatta belirtilen taşıma haddini aşması, periyodik bakımının aksatılması, işgal, ayaklanma ve iç savaş gibi durumlarda da kasko sigortası araçlarda oluşabilecek zararı karşılamaz.
Kasko Sigortası Bütçeni Korur.
Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsan aktif kaza riskini de göz önünde bulundurduğun takdirde kasko sigortasının yaptırmanın önemli bir kez daha karşına çıkar. Kasko, hasarın neden olduğu yüklü masrafların önüne geçerek bütçeni korumana yardımcı olur.
Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı (İMM), kaza sonrası karşı tarafa verilen zarar bedelinin Zorunlu Trafik Sigortası poliçe limitlerinin üzerinde kalması durumunda, aşılan tutarın sigorta şirketi tarafından güvence altına alınmasını sağlar.
Kasko sigortası karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını "İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)" teminatıyla karşılayabilir. Yani kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusunun cevabı kasko İMM teminatıdır. Normal şartlarda kasko sigortası karşı tarafın değil kendi aracının hasar masraflarını öder.
Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Kazaya karışan araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararlar trafik sigortası kapsamında değildir. Kaza sırasında zarar görenlerin yanlarında bulunan bagaj ve eşyaları dışında, römorklarda taşınan malların zararları sigorta tarafından ödenmez.
İhtiyarı Mali Mesuliyet, kusurlu olduğunuz bir kazada karşı tarafa vermiş olduğunuz zarar tutarı o yıl aracınızın türü için belirlenen limiti geçmişse bu limitin üstünde kalan hasar tutarını teminat limiti kadar sizin adınıza üstlenen teminattır.
Zorunlu trafik sigortasına ek olarak 200-250 liraya sınırsız maddi ve manevi ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılması gerekiyor. Ekstradan olması halinde ise İMM poliçesi 350 lira civarına yapılabiliyor.
Otomobil Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı, genel olarak Kasko sigortaları ile birlikte isteğe bağlı olarak ek bir teminat şeklinde sunulur. Bunun yanı sıra, münferit olarak da satılan bir sigorta çeşididir.
Üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası, gerçek ya da tüzel kişilerin, kendilerinin veya çalışanlarının üçüncü şahıslara verebilecekleri her türlü bedeni ve maddi zararlar nedeniyle kendisine yöneltilebilecek tazminat talepleri ile ilgili sorumluluklarını teminat altına alan sigorta türüdür.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Bunun %20'si MYÖ (malullük-yaşlılık-ölüm), %12'si Genel Sağlık Sigortası primidir. 1 Temmuz 2023 tarihinde asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri