Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir. Ama bu kola benzeri asitli içecekler kadar yüksek olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten koruyor.
“Maden Suyu Asitlidir”(Yanlış)
Tersine maden sularında, aslında mide asidini tamponlayan bikarbonat bulunmaktadır. Mide ekşime ve yanmalarında halk arasında çok iyi bilinen maden suyunun yararlı etkisi de buna bağlıdır. 'Asitli' denilen içeceklerin ortak özelliği ise karbondioksit gazı içermeleridir.
Hazımsızlığa gidermek için iyi bir alternatiftir
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur.
İlgili 26 soru bulundu
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Mide yanması için karbonatlı su, zencefil meyan kökü, sakız ve elma sirkesi gibi çeşitli doğal ürünler iyi gelmektedir. Fakat doğal yöntemler herhangi mide ülseri, gastrit gibi hastalıklar varlığında kullanılmamalıdır.
Cumhuriyet'in duyurduğu 'çadır skandalının' üzerinden birkaç hafta geçmesinin ardından bu kez de Kızılay maden suyunda yoğun miktarda arsenik tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Son olarak maden suyu fabrikasında kaydedilen kötü görüntülerin paylaşımı ile üretimin durdurulduğu öğrenildi.
Gazlı ve Tatlandırılmış İçecekler Kalori Alımını Artırır
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Maden suyunu her gün içmek bedeniniz için oldukça faydalı olabilir. Yeraltı kaynaklarından doğal yollarla elde edilen, mineral deposu bir bardak maden sodası, yağ yakımını destekleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır. Maden suyunun sağlığa da birçok faydası bulunur.
Burada 1 su bardağı suyun içerisine orta boy yarım limon sıkılarak elde edilir. Limon içerisindeki asit ile alkali su özelliği kazandırmaktadır. Aynı işlemi limon yerine 1 yemek kaşığı elma sirkesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Beypazarı maden suyu ph değeri 6.3-7.1 arasında değişmektedir. İçerdiği mineraller ph değerinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu yüzden de içeriğindeki magnezyum, kalsiyum ve sodyum oldukça önemlidir.
Limonun asidik bir madde olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Limon suyunun asit mi baz mı olduğu bilgisi ise oldukça şaşırtıcıdır. Limon, asidik bir madde olmasına rağmen limon suyu alkali bir içecektir.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Beypazarı Doğal Maden Suyu, adından da anlaşılacağı gibi doğal maden suyudur.
Tuz tadı vermeyen mineral tuzları da tansiyonu yükseltebilmektedir. Tuz içeren bu sodaları sık sık içmek, ödemi kronikleştirir. Bu esnada; vücutta yağların yakılması dolaylı olarak yavaşlar. Çünkü; vücutta ödem varsa, böbreklere ulaşan su azalır.
Limon, C vitamini kaynağı olarak bilinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Limonlu soda, yemek sonrası sindirim sistemi için iyi bir yardımcıdır. Gazlı içecekler arasında yer alan limonlu soda, idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Maden suyu faydaları sayesinde uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilen içeceklerdendir. Yetişkin kişiler için günde en az 2 şişe maden suyu tavsiye edilir.
Ekranların sevilen ismi Alper Kul'un rol aldığı reklam filmlerinde, bol mineralli yapısıyla Kızılay Afyonkarahisar ve magnezyum yönünden zengin içeriğiyle Kızılay Erzincan Maden Sularının sağlık yönünden içerdiği faydalar ön plana çıkıyor.
Listemizin ilk sırasında Beypazarı doğal maden suyu yer alıyor. Maden suları doğanın insanoğluna sağladığı doğal mucizelerden biri. Beypazarı da bu mucizeyi en doğal şekilde sunmayı hedefliyor. Öte yandan en iyi maden suları arasındaki yerini de yıllardır korumaya devam ediyor.
Osmanlı döneminde şişelenerek eczanelerde şifa için satışa sunulduğu tarihi belgelerde geçen, 1926 yılından bu yana ise Kızılay'a gelir getirmesi amacıyla kullanılan Kızılay Afyonkarahisar maden suyu, son yapılan analizlere göre sağlık açısından faydalı minerallerce zengin doğal maden suyu olduğunu bir kez daha ...
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
AYRAN VEYA YOĞURT Tam yağlı yoğurt veya ayran mide asidinin oranını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek yerken yaşanan ağrıları azaltır. Uzmanlar özellikle yemekle beraber yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri