MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
MÂMÂFİH – MAAMÂFİH
(ﻣﻊ ﻣﺎﻓﻴﻪ) zf. (Ar. ma'a “berâber”, mā “şey” ve fіhi > fіh “onda” ile ma'a-mā-fіh) Bununla berâber, durum böyle iken: Mâmâfih meselenin civârında dolaşmak şartıyle konuşabiliriz (Cenap Şahâbeddin).
musafaha / musâfaha / مصافحه
Muhabbetini, arkadaşlığını, sevgisini izhar etmek.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
Türkçeye de gömülü ve defnedilen olarak geçmiştir. Osmanlıca da yer alan medfun kelimesinin aynı zamanda Arapça kökenli olduğu da bilinmektedir. Arapçada dfn kökeninden gelen medfun, defin etmek ve gömmek anlamlarına gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
mükerrem / مُكَرَّمْ
Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem. Kerim olan. (İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Sözün kusursuz ve açık olması anlamında belâgat terimi. Fesâhat sözlükte “açık seçik olma, havanın açık ve berrak olması, sütün yüzünü kaplayan köpükten arınıp saf ve halis olması” mânalarına gelir. Bundan hareketle sözün kusurlardan arınmış olmasına fesahat, böyle söze veya onu söyleyene de fasîh denilmiştir.
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
TENÂHÎ (ﺗﻨﺎﻫﻰ) i. (Ar. nihāyet “son”dan tenāhі) Bitme, tükenme: Ey kudretine olmayan âgāz u tenâhî (Ziyâ Paşa'dan).
Mahdut, Arapça hdd kökünden türemiş bir sözcüktür. Dilimize Arapça dilinden geçmiştir ve sıkça kullanılmaktadır. Mahdut, sınırlı ya da sınırlanmış anlamlarına gelir.
Arapça nhw kökünden gelen intihāˀ إنتهاء "sona erme, hihayet, uç, bitim" sözcüğünden alıntıdır.
Ku'üd, oturmak, soluklanmak, dinlenmek anlamına gelirken tekaüt kelimesi emekliye ayrılmak demektir.
ve Tekaüt Sandığı kadrolu çalışanları ile emeklilerine ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kanunla sağlanan hak ve yararlardan az olmamak üzere sağlık ve emeklilik hizmeti sunmak olan bir sosyal güvenlik kuruluşudur.
Allah'ın isimlerinden biri olan El-Muahhir isminin anlamı istediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan manasına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri