Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağaraya zincirlenmişlerdir ve bu insanlar başlarını sağa ve sola çeviremezler sadece karşılarındakini görebilmektelerdir. Doğuştan beri bu mağarada bulunan insanlar mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini görür ve bunları gerçeklikleri olarak algılarlar.
Platon'un mağara alegorisinde de gölgelerin yanıltıcı özelliği üzerinde durulmaktadır. Mağarada bulunan tutsakların tüm gerçekliği ve hayatı duvardaki gölgeler olarak algılaması ve daha sonra bazı tutsakların mağaradan kurtulma şansı yakalaması gerçek hayatla karşılaştıklarında bocalamaları anlatılmaktadır.
Platon bunu mağara örneğiyle açıklar: Bir mağaranın girişinde durup arkası güneşe dönük olan kişi, güneşi hiç görmemiştir. Yalnızca önündeki mağara duvarına yansıyan kendi gölgesini görmektedir. Bu kişi duvardaki gölge ve ışığı gerçekliğin kendisi zanneder. Oysa gerçek, Güneş ve kendi bedenidir.
Platon'un Mağarası'nın Temel Öğeleri
Ateş ise sistemin bilgi ve algıları çarpıtan en önemli değişkenidir. Platon'un Mağarası'nın dışındaki dünya ise sonsuz bilgi, deneyim ve gelişmeyi temsil eder. Her şeyi aydınlatan güneş ise bilimin gücüdür.
Esirler, duvara yansıyan o gölgeleri bir gerçeklik olarak kabul edip gölgelerin bir ışık oyunu ya da yanılsama olduğu fikrini reddederler (Uludağ, 2020: 101). Mağara metaforu ile Platon, bazı insanların kabul ettikleri gerçekliklerin ve alışılagelen doğruların dışına çıkamamalarını eleştirmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Mağaralar dünyada yerleşmiş güçlerle bağlantı kurma yerleriydi ki inanışa göre, bu daha sonra orada inzivaya çekilenleri ışığa götürecekti. Mağara sembolü, aydınlanmamış dünyayı simgeler.
Böylece gölge en genel tanımıyla “varlığın kanıtı” olarak anlam kazanmaktadır. Gölge ile varlık arasındaki bu ilişki, Platon'un 'Mağara Alegorisinde ve İbn-i Arabi'nin dünyayı Allah'ın gölgesi olarak kabul ettiği düşüncesinde görülmektedir.
Platon'a göre, gerçeklik, yalnızca genel fikirlere özgüdür, dolayısıyla asıl gerçeklik idealardır; bireysel olan şeyler veya tikeller, ideaların ya da formların birer taklidi ya da kopyasıydı.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
platon'un mağara alegorisine göre; felsefeden yoksun olanlar, bir mağarada bağlandıkları için yalnızca tek yöne bakabilen, arkalarında ateş ve önlerinde bir duvar bulunan mahkumlarla karşılaştırılabilir.
Sonuç olarak, Platon'a göre bilginin konusu, bizi kuşatan dünya hakkındaki olağan yargılarımıza konu olan tikel şeyler, duyusal, maddi, oluş ve yok oluş içinde olan şeyler, yani “sanı” nesneleri değil, konusu mutlak ve değişmez özelliklere sahip olan “bilgi” nesneleridir.
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurduklan bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük birşeydir'^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
Platon, bilginin gerçek anlamda ancak ruhsal bir aydınlanma ve akıl yoluyla elde edilebileceğini düşünmüştür. Ona göre, duyularla algılanan dünya değişkendir ve bu dünya hakkında gerçek bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Gerçek bilgi, akıl ve felsefi düşünmeyle elde edilebilir.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır.
Platona göre ahlak, 'iyi ideasına' ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
Arapça'da "p" sesi yoktur ve yerine "f" sesi gelir. Ayrıca "o" sesi de yoktur ve "u" sesine evrilir. Kelime başında iki sessiz (pl gibi) harf telaffuz edilmez, başına veya artasına sesli bir harf eklenir. Bu üç nedenden dolayı Araplar bu isme Felatun veya Eflatun demişlerdir.
Dolayısıyla Platon'a göre iki dünya vardır: biri gerçeklerin dünyası, di- ğeri ise o dünyanın temsilleri olan gölgeler ve metaforlar dünyasıdır.
Platon'un Devlet isimli kitabında geçen Mağara Alegorisi hakkında Sokrates'in muhabbetlerinde yer alan Platon ondan öğrendikleriyle Mağara Alegorisini yazar. Bu alegoriye göre, kendimizi bir mağarada buluruz.
Ona göre, gerçek bilimin konusu iyi ideasıdır; tüm bilinen şeyler bilinme özelliğini İyi'den aldığı gibi iç ve dış varlıklarını da ona borçludurlar, ama İyi buna rağmen varlıktan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçekliğini, kafaya da bilme gücünü veren İyi ideası kendine eş olarak güneşi yaratmıştır.
Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.
Bu yazıda, Platon'un idealar öğretisine ve bu öğretinin en pür hâli olan meşhur mağara alegorisini (mağara benzetmesi) konu edineceğiz.
Mağaralar görev ve yapılarına göre düden veya obruk diye tarif edilir.
Platon, M.Ö. 427-347 yıllarında yaşamış, fikirleri ile çağına ve felsefe tarihine damgasını vurmuş oldukça önemli bir antik çağ Yunan filozofudur. Hatta İngiliz Filozof Alfred Whitehead'a göre tüm Batı Felsefesi tarihi, Platon'a düşülmüş dipnotlardan ibarettir.
1. Nesneler Evreni: Ölümlü, mükemmel olmayan, meydana gelen ve yok olan, değişken, göreli gerçekliklerin, doğru sanının (doxa) dünyası. 2. İdealar Evreni: Başlangıçsız, sonsuz ve mükemmel, sağlam ve sürekli, değişmeyen, asıl gerçekliğin, bilginin, yani "idealar"ın (episteme) dünyası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri