Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Basit usulde yıllık gelir vergisi
Yılı karla kapatan mükellefler, basit usulde yıllık gelir vergisini, kazançlarına göre % 15 ile % 35 arasında bir dilimde, birinci taksiti Şubat ayının, ikinci taksiti Haziran ayının sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.
E-ticaret vergileri kapsamında home office için genel bir muafiyet söz konusu değildir. Evden çalışma yürütüp şirket kuran ve belli bir limitin üzerinde kazanç elde eden kişilerin vergi ödemeleri gerekir. Ancak evde üretim yapıp aşağıdaki koşulları sağlayan işletmeler e-ticaret vergileri ödemez. Bundan muaf tutulurlar.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın, www.gib.gov.tr 'de adresine girin. Ana sayfada yer alan e-İşlemler menüsünden İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr ) ya da İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasına girin. Şifre ve kullanıcı kodu ile giriş yapın. Sorgulamalar bölümünden e-Vergi Levhası Oluştur'u seçin.
İlgili 42 soru bulundu
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
Şirket kurma maliyetleri şirketin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapılır? Sıfır bir sermaye ile değil ama sermayesiz ticaret denilebilecek kadar az bir sermaye ile e-ticaret yapılabilir. Günümüz koşullarında az bir bütçe ile farklı iş modellerinde büyük işlere imza atabilirsiniz.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
Bununla beraber e-ticaret sitesi açmadan e-ticarete pazaryerlerinden başlayan firmaların da farklı alanlarda harcamaları olacaktır. Yani kısacası e-ticaret yapmak isteyen firmaların başlangıçta yaklaşık 1000 – 5000 lira arasında bir sermayesi bulunması gerektiğini söylemek mümkündür.
Ya da hangi durumlarda depolama yapmalısınız? Hemen cevaplayalım: E-ihracata başlamak için yurt dışında depo tutmanıza ya da depolama hizmeti almanıza gerek yok. Ürünlerinizi yurt dışı kargo hizmet veren lojistik firmaları üzerinden gümrük vergileri ödendikten sonra rahatlıkla ulaştırabilirsiniz.
Bakan Nebati açıklamasında şunları söyledi: "2023 yılında, uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle, tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120.096 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.
e-Ticarette e-Fatura kesmek zorunlu mudur? e-Ticarette e-Fatura kesme zorunluluğu yoktur.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli mi? E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün olmadığı için internetten ürün satmak isteyen kişilerin bir şirket kuruluşu gerçekleştirmesi gerekir.
Katma Değer Vergisi: Katma Değer Vergisi (“KDV”), şirketlerin aylık olarak vermekle yükümlü oldukları vergilerden biridir. Aylık olarak internet siteleri üzerinden yapılan satış ve kesilen faturalar üzerinden bu KDV doğmakta olup; satılan ürünün çeşidine göre %1, %8 ya da %18 üzerinden hesaplanmaktadır.
İnternet üzerinden ticari faaliyet ile ilgili satış, şirket olarak gerçekleştiriliyorsa “Kurumlar vergisi”, şahıs olarak gerçekleştiriliyorsa “Gelir vergisi” mükellefiyeti söz konusudur. Yapılan satışlardan elde edilen gelir Kurumlar vergisi veya Gelir vergisine tabi olmakla beraber Katma değer vergisine de tabidir.
Vergi levhası sorgulama işlemi e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) veya GİB (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilir. Ayrıca son 3 yıla ait vergi matrahını ve tahakkuk eden vergileri görüntüleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri