6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Mağazadan bir ürün aldınız ve eve geldiğinizde ürünü beğenmediğinizi iade etmek istediğinizi fark ettiniz. Maalesef, kanun gereği mağazalarda yapılan peşin satın alımlarda, alınan üründe bir ayıp yoksa tüketicilerin iade etme veya değişim isteme hakkı yoktur.
Evet, tüketicilerin yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermek ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı bulunmaktadır.
Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Zorunlu değil ancak tüketicilerin yapması gerekenler var. Bir mağazadan alışveriş yaptıktan sonra aldığınız ürün kusurlu olmasa bile satın almaktan vazgeçebilirsiniz. Bazı firmalar bu tür durumlarda para iadesi yerine değişim çeki vermeyi tercih ediyor.
Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir. Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir.
Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Yürürlükteki 6502 sayılı Kanun hükümleri gereğince, satın alınan mallar ile ilgili olarak, satın alınan mal ayıplı, kusurlu mal olmasa dahi, yapılan alışveriş yöntemine göre, hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkına haiz olunabilmektedir.
Cayma hakkı 14 gün süresi ne zaman başlar dediğimizde ürünün tüketiciye teslim edildiği günden itibaren başlamaktadır. Cayma hakkının kullanılması durumunda yapılacaklar da mesafeli satış sözleşmesinde tüketicilere bildirilmelidir.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir. Bu istisnai durumlar kurulan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren, satıcı 10 gün içerisinde aldığı toplam bedeli tüketiciye iade etmek durumundadır.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile internetten satın alınan teknolojik ürünlerde "koşulsuz iade dönemi" devri sona erdi. Ürünlerin iadesi sadece kusur varsa yapılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ürün incelendikten sonra bedel iadesi uygun bulunan başvuru sahiplerine, fiş, fatura veya e-faturadaki ürün tutarı, bildirmiş oldukları banka hesabına (başvuru sahibibinin banka bilgileri olmalıdır) 30 gün içerisinde iade edilir. Aynı kişiye kampanya boyunca 1 adet ürün paketi için para iadesi yapılır.
Peki satıcıda almazsa iade olan ürünü. Satıcı mecbur alacak ürün geri dönmüş keza ürün ona ait. Herhangi bir işlem yapmazsa bile ürün sana ulaşmadı teslim almadığından dolayı ürüne ödeme yaptığın para havuzdan belirli gün sonra geri iade olur. Sonuç olarak iade etme hakkına sahipsin.
Türk Dil Kurumu'na göre caymak, “Sözünden, kararından dönmek, vazgeçmek” anlamına geliyor. Tüketici hukuku açısından cayma hakkı ise, “Memnun kalmadığımız bir mal ya da hizmeti iade etmek için bizlere sunulan bir hak” olarak tanımlanmaktadır.
Ticaret Bakanlığı'ndan yeni karar: İade kargo ücretlerini artık tüketiciler ödeyecek! Ticaret Bakanlığı'nın internetten alışverişi kapsayan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ürünlerin iade edilebilmesi, ürünün ambalajının açılmamış, bozulmamış ve ürünün kullanılmamış olması şartına bağlıdır.
Söz konusu husus kapsamında ilave edilen yönetmelik maddesi ise şöyle belirlendi: "Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri