Magnezyum eksikliği kalp krizi, felç, diyabet veya osteoporoz gibi sağlık sorunlarına yakalanma riskini yükseltir. Bunların yanında düşük magnezyum seviyesi kısa vadede belirtilere neden olmasa da tip 2 diyabet, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olarak bilinir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Magnezyum vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinler ya da takviyeler aracılığıyla mutlaka günlük olarak alınması gereken önemli bir mineraldir.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
İnsan vücudunda 300'den fazla enzim reaksiyonunda yer alan magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyelerinin ve kan basıncının düzenlenmesi ve protein, kemik ve DNA yapımı, enerji üretimi ve bağışıklık sistemini desteklemek dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreçte önemli rol oynar.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
Yemekten 2 saat sonra magnezyum emilimi için en uygun zamandır. Magnezyum Glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam alınması, malat veya strat içeren formlarınsa sabah saatlerinde alınması tavsiye edilir. Magnezyum mide boşken alınmalıdır. Asidite magnezyum emilimi için önemlidir.
Bundan dolayı bazı besinler ile vücuda magnezyum takviyesinde bulunmak gerekir. Magnezyumun cilt için en önemli faydası, cilt neminin korunmasını sağlamaktır. Cilt için gerekli mineraller, cilt güzelliğini destekleyerek cildin her zaman dinç görünmesini sağlamaktadır.
Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Stres, hamile ve emziren annelerin magnezyum ihtiyaçları artar. Kişinin dengesiz ve yanlış beslenmesi durumunda vücuttaki magnezyum seviyesi azalır. Kişide magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bazı belirtiler görülür. Kişiden alınan idrar ve kan örnekleriyle magnezyum testi yapılır.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar : Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.
Bitter çikolata, avokado, kuruyemişler, yağlı balıklar ve tohumların magnezyum açısından oldukça zengin besinler olduğu belirtiliyor. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Irmak Sayın Alan, sağlık açısından oldukça önemli olan magnezyum hakkında bilgi verdi.
Magnezyum içeren besinler arasında; yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri, muz, yulaf ezmesi, kabuklu patates ve tam tahıllı besinler yer alır.
Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir.
Magnezyum içeren besinler Saraçoğlu tarafından da araştırılmış bir konudur. İbrahim Saraçoğlu magnezyum eksikliği için yoğurt ve soda kürünü önermektedir. Bir kase yoğurdu 1 şişe soda ile karıştırarak gün içinde istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Uykuya dalabilmek ve uykuda kalabilmek için vücudun ve beynin rahatlaması gerekir. Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler.
Zayıflama diyetini desteklemek için iyi emilen bir form olan organik magnezyum sitrata başvurmak mümkündür. Bir yetişkin için günlük maksimum magnezyum miktarı yaklaşık 430 mg'dır. Toz olarak alınıyorsa, biraz sıcak suda eritilmesi ve öğün aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.
Magnezyum L-Treonat magnezyumun treonik asitle bağlanmış formudur. Beyin geçişi en iyi olan magnezyum formudur. Magnezyum L-Treonat hangi durumlara iyi gelir? ✓ Nörolojik hastalıklarda iyileştirici etkinliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri