Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır.
Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemiş türleri arasında badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir.
Kuruyemişler: Badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemişlere örnektir. Baklagiller: Magnezyum dâhil olmak üzere birçok farklı besin açısından zengindir.
Yeşil yapraklı sebzeler, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Tüm bu vitamin ve minerallerin içerisinde yüksek magnezyum oranıyla öne çıkan ıspanak, brokoli, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketerek günlük magnezyum ihtiyacınıza katkıda bulunabilirsiniz.
D vitamini ve k2 vitamini kemik sağlığı için ne kadar önemliyse magnezyum da bir o kadar önemlidir. Derimizde güneş ışınları yoluyla sentezlediğimiz veya dışarıdan takviye olarak aldığımız d vitamininin karaciğer ve böbrekte aktif hale dönmesi için magnezyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Magnezyum, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sinir hücrelerini sakinleştirir ve stres, anksiyete ve uykusuzluğa karşı koruma sağlar. Ayrıca, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı da destekler.
Muz. Potasyum açısından zengin bir meyve olan muz, magnezyum açısından da oldukça zengindir. Orta boy bir muz ortalama 32 miligram magnezyum içerir. Kahvaltılarınızda ya da ara öğünlerinizde 1 muz tüketerek magnezyum ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz.
19 ila 70 yaş arasındaki erkeklerin günlük magnezyum ihtiyacı 350 mg iken aynı yaş aralığındaki kadınların ise 300 mg olduğu söylenebilir.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Özellikle potasyumun çok iyi bir kaynağı olan muzun 118 gramlık bir adet orta boyunun içeriğinde yer alan başlıca mineral değerleri şöyledir: Potasyum: 422 mg. Kalsiyum: 5,9 mg. Magnezyum: 31,9 mg.
Magnezyum vücudu ve beyni rahatlatır
Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler. Magnezyum, gama-aminobüritik asit(GABA) reseptörlerine bağlanır. GABA, sinir aktivitesini azaltan bir nörotransmitterdir. Bu nörotransmitter bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha iyi çalışır. SIBO veya geçirgen bağırsak gibi mikrobiyotayla ilgili durumlarda glisinat etkilidir. Anksiyete (kaygı) için glisinat tavsiye edilmektedir. Kan beyin bariyerini glisinat daha çok geçer.
Yumuşak dokularda yer alan magnezyum kemik oluşumu, sinir ve kas aktiviteleri, enerji metabolizması ve protein sentezi, kalp ve damar sağlığını korumada önemli bir destektir. Magnezyum maden sularında yüksek miktarda bulunur.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Magnezyum testi, hastadan alınan idrar veya kan örnekleriyle yapılır. Hastaların idrar ve kan sonuçlarına göre vücutta bulunan magnezyum seviyesi ölçülebilir. İdrar ve kan sonuçları genellikle 1 ila 4 saat içerisinde çıkmaktadır.
Magnezyum tiroid bezinde daha fazla T4 üretmemize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri