Magnezyum ve azot elementlerinin bitki beslemedeki işlevleri dikkate alınarak bitkinin dönemsel ihtiyacına göre bu ürünlerden birisi tercih edilir. Magnezyum nitrat özellikle kış dönmelerinde bitkide hem azot eksiğini tamamlama hem de yan dallanmayı teşvik ederek sağlıklı bitki çatısının oluşmasında önemli rol oynar.
Toros magnezyum nitrat fiziksel özellikleri şu şekildedir: Yoğunluk: 0,67 g/cm3 • Eriyebilirlik: 720 gr (1 litre suda) • EC (gr/litre su): 1,0-1,2 (mS/cm) • Karışabilme: Fosforlu gübrelerle karışmaz. • Nem alma: Oldukça yüksektir.
Bileşiminde nitrat azotu ile birlikte yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. İçerdiği azot ile ürünün sağlıklı olarak gelişmesini, yeterli irilik ve dolgunluğa ulaşmasını sağlar.
Nitrat, bitkilerde magnezyum alımını kolaylaştırdığı için Toros magnezyum nitrat iyi bir magnezyum taşıyıcısıdır. Suda kolaylıkla eridiğinden, yapraktan uygulamalar ve besin eriyikleri için uygundur. Yapraktan uygulanan birçok maddeyle birlikte verilebilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Olgun yeşil domateslerin kızarmasını hızlandırarak erken yoğun ve yeknesak hasat sağlamak. Dekara 200-300 ml.
Sebzeler: Sebzelere yapraktan gübre için en uygun zaman fide dikiminden sonradır. Sezon boyunca da 2 ya da 3 kez 200-300 gram olacak şekilde magnezyum sülfat uygulanabilmektedir. Topraktan gübrelemede ise işlem yine fide dikiminden sonra yapılabilmektedir. Sezon boyunca 2-3 kez 2-3 kg arasında uygulanabilmektedir.
Magnezyum sülfat ise her gelişme döneminde uygulanabilir. Magnezyum sülfat, kök bölgesinde düşük pH dengesi oluşturularak magnezyumun; potasyum ve demir gibi toprakta kullanılamayan kısmının bitki tarafından alınmasına imkan sağlar.
Magnezyum nitrat, magnezyumun inorganik nitrat tuzudur. Gübre görevi görür.
Kullanımı Başlıca olarak, derişik nitrik asitin hazırlanmasında bir dehidrasyon maddesi olarak kullanılır. Gübre olarak, %10.5 azot ve %9.4 magnezyum içerir. Bu nedenle, 10.5-0-0 + %9.4 Mg olarak listelenir.
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Magnezyum Sülfat
İçeriğindeki yüksek magnezyum sayesinde yaprakların yeşil kalmasına katkı sağlarken, kükürt ile de bitkide enzim ve vitaminlerin gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda meyvelerin olgunlaşmasını ve kaliteli renk yapmasını teşvik eder.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Magnezyum Noksanlık Belirtileri
Yapraklar erken dökülebilir. Meyve sapı zayıflar ve meyve dökülmesi fazlalaşır. Verimde ciddi azalmalar söz konusudur.
Eksikliğinde; ilk belirtiler yaşlı yapraklarda damar aralarında sağlıklı yeşil rengin kaybolmasıyla ortaya çıkar; bunu damar aralarının sararması takip eder. Bazı bitkilerde magnezyum eksikliği lekeler halinde görülür. Magnezyum eksikliğinin ileri derecede olması durumunda yapraklar kırmızımsı mora dönüşür.
Azotlu gübrelerin kullanımı Nitrat içerikli gübreler, özellikle bitkilerin azot alınımını hızlandırmak, polinizasyon döneminde bitkilerin artan azot ihtiyacını gidermek, sürgün ve meyve iriliğinde damla sulama ile hareketli azotun alınımı sağlamak için kullanılıyor.
Besinlerden doğal yollarla ve gıda takviyeleri vasıtasıyla alınan magnezyum ve potasyum; kemik, kas ve dokuların onarımını kolaylaştırıyor. İnsan vücudunda magnezyumun yaklaşık yüzde 60'ı kemik ve dişlerde, kalan yüzde 40'ı kas gibi yumuşak dokularda, yüzde 1'i ise kanda bulunuyor.
Yani bitkilerin en yüksek miktarda, NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum)'a ihtiyacı vardır. Bunlardan sonra da Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) 'e ihtiyaç duyulur. Magnezyum eksikliğini gidermek için, Magnezyum sülfat heptahidrat (MgSO4.7H2O) kullanılır. Buna Magnezyum Sülfat gübresi denir.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri