UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Yargı harcı ve e-vekalet pulu ödemeleriniz için sadece VakıfBank yeter. UYAP Ödeme Sistemi, hukuksal süreçteki tüm ödemelerinizi VakıfBank aracılığı ile yapabilmeniz için geliştirildi.
Mahkemenin belirleyeceği gider avansı miktarının davacı tarafından mahkemeler veznesinde dosyaya yatırılması zorunludur. Yargılamanın devamında eksik yargılama giderleri bulunursa mahkeme davacıdan eksiğin giderilmesini talep eder. Bu eksiklik giderme talebinin tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde giderilmelidir.
“Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
İlgili 38 soru bulundu
Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Yargı harçlarının akıbetini açıkça gösteren ve artan harç miktarının talep halinde iadesini içeren ilgili hüküm kesinleştikten sonra yapılması gereken; hükmü veren mahkemeye bir talep dilekçesi ile başvurmaktır.
Dava değeri, elatmanın önlenmesi istenilen taşınmazın elatılan bölümünün değeri ile talep edilen ecrimisil miktarı toplamından oluşur. Değerleri düşük göstermeniz halinde ileride mahkeme, eksik harcın tamamlanması için size süre verecektir.
Mahkeme taktir ettiğinde Banka Dosya Masrafı nın tespiti için Bilirkişi incelemesine başvurulacağından ilerleyen aşamalarda bu ücret te mahkemeye ödenecektir. Yatırılan gider avansı ve diğer masraflar dava sonunda kazanılması halinde bankadan geri alınmaktadır.
Sanığın bu tebligata rağmen mahkeme masraflarını ödememesi durumunda ise icra takibi başlatılmakta ya da vergi dairesi aracılığıyla varlıklara tedbir koyulabilmektedir.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 2 bin 800, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 5 bin 500, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 4 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 9 bin 200, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 17 bin 400 lira avukatlık ücreti alınacak.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Kredi dosya masrafı, bireysel kredilerde talep edilen miktarın binde 5'i olarak hesaplanmaktadır. Bu denkleme göre 100 bin TL kredi başvurusunda bulunan bir kişiden dosya masrafı olarak 500 TL talep edilebilir. Aynı şekilde 10 bin TL'lik bir kredi başvurusu için dosya masrafı 50 TL'dir.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri
Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).
Talep olmasa bile bazı mahkemeler kendiliğinden iade işlemi yapmaktadır. Her yıl Adalet Bakanılığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan tarifede Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Vatandaş Portal Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan tüm vatandaşlarımız; Adli yargı, idari yargı ve icra birimlerindeki tarafı oldukları dosyaları Vatandaş Portalına (https://vatandas.uyap.gov.tr) adresinden e-Devlet şifresi aracılığıyla giriş yaparak takip ...
Eksik yatırılan harcın 2 haftalık kesin süre içerisinde yatırılmasına, kesin süre içerisinde yatırılmaması durumunda keşif delilinden vazgeçilmiş sayılmasına ve mevcut delillere göre davaya devam edeleceğine....
Limit: 5.000,00TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri