Aracı doğrudan güneş ışığı görmeyen gölgeli bir bölgede yıkamaya dikkat edin. Çünkü güneş ışığı yıkama sırasında yüzeyi erkenden kurutarak boya üzerinde lekelenmelere neden olabilir.
Güneşli alanda arabanızı yıkıyor olmanız belki de yapabileceğiniz en büyük hata olabilir. Sevdiğiniz arabanızın üzerinde sudan kaynaklı kireç lekelerini görmek istemiyorsanız güneş altında araba yıkama işlemini yapmayın. Bunun yerine gün batımı saatlerini tercih edin.
Aracınızı Ilık Suyla Yıkamalısınız
Arabayı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamak doğru değildir, araba yıkamada en ideali ılık su kullanmaktır.
2- Her zaman aracınızı gölgede veya kapalı bir alanda yıkayın. Aynı zamanda aracınızın yüzeyi de soğuk olmalıdır. Güneş altında yıkama işlemi KESİNLİKLE yapmayın. Güneş altında, kullandığınız yıkama ürünü çok çabuk kuruyabileceğinden araç yüzeyinde çıkması zor lekelere neden olabilir.
Yakıtın bitmesi bunlardan biridir. Ancak aşırı sıcak havalarda aracınızın yıpranması, yolda pahalı onarımlara yol açar. Ve sıcakta araba kullanmak, arabanın içindekiler için de tehlikelidir. Isı, aracınızı çeşitli şekillerde etkiler.
İlgili 26 soru bulundu
Diğer yandan araç yıkama konusunda bilinen en büyük yanlış araç sadece yazın yıkanır gibi bir bilgidir. Bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Hatta araçların kışın yıkanması daha önemlidir. Bunun nedeni kışın araç tuz ile daha fazla temas etmektedir.
Güneşin altında uzun süre kalan aracınızın boya yüzeyleri matlaşabilir; kimyasal yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Cilalar ve koruyucular ile bu zararı minimuma indirebilirsiniz. Direkt olarak güneş ışığı almayan bir yer bulursanız, araç içi ısınması sorunu ile de karşılaşmamış olursunuz.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Gün boyu güneş altında kalan otomobillerde güneş yanığı tehlikesinin dışında kuş pisliği ve reçine de boyanın incelmesine ve zamanla cilanın zarar görmesine sebep oluyor. Otomobilin boyasında ortaya çıkan bu lekeler aracın satış değerini düşürüyor.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir.
Bir fiil kullanılan araçlar için haftada iki defa yıkanması önerilmektedir. Bu aracın temizliği için oldukça yeterlidir. Ancak yaşanılan bölgeye ve iklime göre bu süreç haftada bir de olabilir. Araç sadece yazın yıkanır gibi bir bilgi kesinlikle doğru değildir.
Su basıncının şiddetine ve aracın boyasının yaşına/dayanıklılığına göre su yakından tutulduğunda deformasyonlar gözlemlenebiliyor. Özellikle küçük taş izlerinin veya boya kalkmasının olduğu alanlarda çok dikkatli olmak gerek.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
İyi bir süngerle yıkarsanız fırçadan kat kat iyi olacaktır süngerin suya girince kum tanelerini bırakmaması süngerin kötü olması demektir. Fırça eğer arabada çamur vs. varsa kolay çıkartır ancak çıkartana kadarda arabanın boyasına zarar verir kılcal çizikler oluşturur.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Opak beyaz renk, çoğunlukla baz model olarak üretildiği için ekstra ücret ödenmesi gerekmez ve güneş yanığı olma ihtimali düşüktür. Lokal boyamalarda rengi tutturması zor değildir. Trafikte fark edilmesi kolay olduğu için kaza yapma riski en düşük araçlar beyaz ve tonlarıdır.
Aracınıza su eklemesi yaparak harareti azaltabilirsiniz. Ön ve arka camlarınıza gölgelik takabilirsiniz. Aracınızı gölge olan yerlere park etmeye dikkat edebilirsiniz. Motor soğutma sıvılarını düzenli kontrol edebilirsiniz.
Güneş yanığı konusunda lacivert, kırmızı ve gri en şanssız renkler arasında yer alır. İhtiyacınız olan araçlara KolayFilo Araç Kiralama hizmetinden yararlanarak ulaşabilirsiniz.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Bu, aracınızın boyasında daha fazla çizik oluşmasını da önleyecektir. Oto kuaförlerin de yaptığı gibi daha büyük kir parçalarını çıkarmak için arabanın her bölümünü (yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirerek) yıkayın. Sabunlu suyu durulamaya gittiğinizde, ağızlıksız bir hortum kullanmak en iyisidir.
Susuz araç temizliği su ve benzeri klasik makine ve ekipmanları kullanmadan sadece bitki köklerinden elde edilmiş özel bitkisel solüsyonlar ve bu sistem için özel olarak üretilmiş olan microfiber bezler ile yapılan araç temizleme uygulamalarıdır.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
Hava sıcaklıklarının 45 dereceye yaklaşmasıyla birlikte motor soğutma sıvılarının görevini yerine getirmesi de zorlaşıyor. Özellikle şehir içi dur-kalk yapılan trafikte motor ısısı daha da yükseliyor. Uzun yolda ise sürate bağlı olarak radyatöre giren havanın artması nedeniyle hararet yapma sorunu daha da azalıyor.
Arabayı sık sık yıkayın ve kurulayın, çünkü güneş ve ısı, kir ve tozun çizilmesiyle daha da kötüleşecek olan boyayı soldurup çatlatabilir. Kaplama ve UV ışınları arasında bir koruma tabakası sağlamak için arabanızı cilalayın. Boya koruma gibi önlemler, aracınızın kaportasında güneş yanığı oluşmasını önleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri