“1-) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. 2-) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
(Değişik son cümle: 19/3/2003-4829/4 md.) Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
İlgili 16 soru bulundu
“1-) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. 2-) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örnek olarak 3 Ocak 2023 tarihinde muhatabın elektronik adresine teslim edilen bir tebligatın tebliğ tarihi, teslim tarihinin 5 gün sonrası olan 8 Ocak 2023 tarihidir.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
3. Tebligat kaç günde alıcısına ulaşır? PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar.
Yetkili kurum ve kuruluşlar gereklilik halinde ilgili kişilerin resmi kanlardan bilgilendirilmesi için tebligat yapar. Tebliğ tarihi ilgili kişinin bildirimi aldığı anlamını taşıyacağından bu tarihten itibaren kişinin haklarını resmi olarak kullanabilmesi için geçerli süreler başlar.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Mahkeme tarafınıza dava hakkında verilen dilekçelerle ilgili tebligatları yapar, ilk yapılacak duruşma gününü yine tebligatla tarafınıza bildirir.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Mahkeme kararının tebliği ise son duruşmada verilen nihai kararın duruşma sırasına hazır bulunmayan tarafa sonradan yazılı olarak bildirilmesi demektir.
Düzenlemelerden sonra 7201 Sayılı Tebligat Kanunu (Teb. K.) m. 7a/4'te “Elektronik yolla tebligat, muhatabin elektronik adresine ulaştiği tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapilmiş sayilir.” hükmü yer almıştır.
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Kurum ve kuruluşların resmi olarak gönderdiği ve ilgili kişisine ulaştırılan yazılı belgeler tebligat olarak adlandırılır. Tebligatın tebliğ edilmesi ise tebliğ tarihinin başlangıcını ifade eder. İlgili kişi kendisine tebliğ edilen tebligat zarfını teslim aldığında tebliğ tarihi başlangıç olarak kabul edilir.
Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır…” şeklindedir.
usulsüz tebliğ işlemini öğrenen muhatabın, bu tebliği öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde, tebligatın usulsüzlüğünü, şikayet yolu ile icra mahkemesi önüne getirmesi gereklidir”. Şikayetçinin bildirdiği öğrenme tarihi esas olup, bu tarihin aksi karşı tarafça ancak yazılı belge ile ispatlanabilir.
Görüldüğü üzere, Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminin, Tebligat Kanunu ve Türk Ticaret Kanununda yer alan bir düzenleme olduğu için genel bir tebligat aracı olduğu söylenebilir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Hukuk ve ceza mahkemelerinden gelen tebligatlar çoğunlukla hakkınızda açılmış dava, duruşma tarihi, vb ile ilgilidir. Bir dosyada tanık iseniz yine duruşma tarihi tarafınıza tebliğ edilecektir. Cumhuriyet Savcılıklarından gelenler ise çoğunlukla ifade vermeniz için olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri