Bu mucizevi sütü hazırlamak oldukça kolaydır. 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. İçeceğiniz hazır!
Boğaz ağrılarına oldukça iyi gelen ballı süt, boğazı yumuşatarak öksürüğün kesilmesine de katkı sağlamaktadır. Çok fazla sıcak tüketilmesi tavsiye edilmez. Ancak grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda sütün içerisindeki laktik asit sebebiyle önerilmez.
Zerdeçal da içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu kuvvetlendiriyor. Günde bir defa, 1 bardak sütün içine 1 çay kaşığı zencefil veya zerdeçal koyup tüketmek, kış hastalıklarından koruyor.
Ballı süt, içim sıcaklığındayken doğrudan tüketilebiliyor. Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Baldaki karbonhidratlar ve oligosakkaritler bağırsaktaki iyi bakterileri aktive eder. Ayrıca probiyotikler, sütte bulunan ayrı bir probiyotik tür olan bifidobakteriyumu uyarır. Tüm bu etkenler sindirim sisteminin işlevini iyi bir şekilde yürütmesine yardımcı olur. Sütlü bal ayrıca kabızlığa karşı etkili bir içecektir.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Çok fazla şekerli gıda tüketmek virüs ve bakterilerin üreme hızını artırdığı için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bal gibi aşırı şekerli gıdaları kullanmamalıyız. Hastaysak gece yatmadan önce ballı süt içmemeliyiz. Gribi hissettiğimiz anda tüm asitli yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor” diyor.
Ilık süt - bal: Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Sıcak süte bal eklediğinizde çeşitli zararlara yol açabileceği için sütün ılık olması büyük önem taşıyor. Isıttığınız sütü birkaç dakika dinlenmeye bıraktıktan sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz ballı süte tarçın ya da zencefil, karabiber gibi baharatlar ekleyebilirisiniz.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Ballı süt kilo aldırır mı birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Ballı süt, yaklaşık 350 kcal kalori oranına sahiptir. Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir.
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hayvansal kaynaklı yağlar, işlenmiş yiyecekler, beyaz un, çikolata, kahve, alkollü içecekler ve şeker içeren tüm içecekler de dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecek balgam birikimine neden olmaktadır.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir.
Sütlü bal, bir bireyin sindirim sisteminin çalışma şeklini iyileştiren nefis bir içecektir. Bu da kabızlığı ve krampları önlemeye yardımcı olur. Sabah uyanır uyanmaz süt ve bal alındığında dayanıklılık kuvvetli bir şekilde artırılabilir.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı.Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Uyku kalitesini arttır. Solunum yollarını açar ve nefes alış verişini kolaylaştırır.
1 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız bal şerbetini aç karnına içtiğinizde, sindirim sisteminizin harekete geçtiğini göreceksiniz.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Uykuyu ve vücudun biyolojik saatini düzenleyen triptofan, aynı zamanda balda da bulunuyor. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak soğuk ballı süt, uykuya kolay dalmanızı sağlarken, uyku kalitenizi de arttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri