Madde 5- Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Mahkeme: Meclis'in ÖYM'leri kaldırma yetkisi yok. HSYK: Mahkeme kurma ve kapatma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa'nın 142. maddesi mahkemelerin kurulması kararını kanuna bırakır.
Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
MADDE 8. - Ceza mahkemeleri, sulh ceza, asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemeleridir. Yüksek Kurulunun olumlu görüĢü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Mahkemelerin kuruluşu, kanunla düzenlenmektedir. Bu husus, Anayasa ile düzenlenmiştir. Madde 142 – Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir. Adli yargıda, ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemeleri aynı kanunla düzenlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
5235 sayılı Kanun'a göre Mahkemelerin Görevleri
Ceza Dairesi'nce, “Görev hususu kamu düzenine ilişkin olup, CMK'nın 4. maddesine göre davaya bakan mahkeme, görevli olup olmadığına kovuşturma evresinin her aşamasında re'sen karar vere- bilir.
Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölge- lerin coğrafi durumları ve iş hacmi gözönünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur.
Duruşma bir yargıcın başkanlığında yapılır. Ayrıca zabıt kâtibi, mübaşir, davanın tarafları ya da onların vekilleri olan avukatlar, gerekirse tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur. Ceza davalarında savcı kamu adına davacı olarak duruşmalara katılır.
Adli yargı, diğer yargı kolları dışında kalan tüm yargısal faaliyet- leri kapsar ve en yüksek mahkemesi Yargıtay'dır. Adli yargı da kendi arasında ceza yargısı ve medeni yargı olarak ikiye ayrılır. Ceza yargısı alanındaki genel mahkemeler ağır ceza, asliye ceza ve sulh ceza mah- kemeleridir.
Madde 5 - Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Buna göre; Aile Mahkemeleri, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun olumlu görüşü alınarak, Adalet Bakanlığı ta- rafından her ilde ve nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçe- de tek hâkimli ve asliye hukuk mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur.
İstinaf, ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararların hem usul yününden hem de esas yönünden bir üst derece mahkemesince incelenmesi anlamına gelir. İstinaf incelemeleri istinaf mahkemelerince yapılır. Kısaca, istinaf ne demek sorusuna verebileceğimiz cevap: İstinaf bir kanun yoludur, şeklindedir.
mahkemeleri temelde sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemelerinden, ceza mahkemeleri ise temelde sulh ceza hakimliği ile asliye ceza ve ağır ceza mahkemelerinden oluşur. Hukuk ve ceza mahkemeleri arasında özel görevli çok sayıda ve farklı uzmanlık mahkemeleri bulunmaktadır.
Müebbet ve ağır müebbet gerektiren suçların davalarına bakmaktadır. Bununla birlikte yağma, resmi belgede sahtecilik, hileli iflas suçları, nitelikli dolandırıcılık, irtikâp suçlarının davalarına bakar.
Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.
Danıştay, hem idari görevleri hem yargısal görevleri olan, en üst idari yargı dene- tim organı olarak belirlenmiştir. Anayasanın 155. maddesine göre “Danıştay, idari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.
Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.
Katip diğer adı ile zabıt katibi, mahkemelerde gerçekleşen davalarda, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadelerin birebir transkriptini kaleme alır.
Müdafi, ceza yargılamasında şüpheli veya sanıkların savunmasını yapan kişi ya da avukattır.
Bu kararların verilmesi için, mahkemedeki yetkili kişi olan hâkim ve Cumhuriyet savcısı gibi kanun kişileri vardır.
Her müdürlükte bir müdür ile yeterli sayıda memur bulunur. bu mahkemelerin kaldırılmasına Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Birinci ve ikinci fıkra gereğince alınacak kararlar, Resmî Gazetede yayımlanır.
Vergi mahkemeleri bir başkan ile yeteri kadar üyeden oluşur. Mahkeme kurulları, başkan ile iki üyeden oluşur. Ancak vergi mahkemelerinin tek hakimle karar verebileceği davalar da vardır.
Bölge Adliye Mahkemeleri bugüne kadar Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van illerinde kurulmuştu. Denizli, Malatya ve Tekirdağ illerinde kurulan mahkemeler ile Bölge Adliye Mahkemelerinin sayıları 18'e çıkmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri