Mahpeyker: Hafifmeşrep bir genç kadın. Dilâşûb: Genç, güzel, ahlaklı bir cariye.
Mahpeyker Kösem Sultan (Osmanlıca: كوسم سلطان; y. 1589 – 2 Eylül 1651), Osmanlı İmparatorluğu tarihinin en güçlü kadın figürlerinden birisi, Sultan I. Ahmed'in nikâhlı eşi ve IV. Murad ve İbrahim'in annesidir.
İntibah'ın karakterleri ise şu şekildedir: Ali Bey: Genç yaşta babasını kaybeden, annesiyle yaşamını sürdüren, varlıklı bir ailenin tek çocuğu olan romanın baş kahramanı. Mahpeyker: Ali Bey'in aşık olduğu ancak kimsenin Ali Bey'e uygun görmediği kadın karakter.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah, Türk edebiyatında ilk edebi romanı olarak bilinmekle birlikte Türk edebiyatında teknik anlamda tam olgunlaşmamış roman türünün ilk örneklerindendir.
Romanın düğüm bölümünde ise Ali Bey'in ceketini giyen Dilaşup bıçaklanarak öldürülür. Cariyesinin intikamını almak isteyen Ali Bey, Mahpeyker'i öldürür. 1- Namık Kemal'in 1873 yılında yazmaya başladığı İntibah romanını 1876 yılında tamamlamıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Dilaşup: Çok güzel, saf ve temiz bir cariye. Ali Bey'in Mahpeyker'den kurtulması için satın alınmıştır. CEZMİ (NAMIK K.)
İntibah romanı, her şeyi bilen ilahi/hâkim bakış açısına sahip yazar anlatıcı ile kaleme alınır. Olayların dışında durarak, fiilen olaylar içerisinde yer almayan anlatıcı, gören konumunda yer alır.
İntibah, hem Namık Kemal'in ilk romanı olması hem de Türk edebiyatında ilk edebî roman olarak bilinmesi sebebiyle önemli bir yere sahiptir. Namık Kemal, 23 bölümden oluşan romanında her bölüm başına Hâfız-ı Şirâzî ve Nedim gibi şairlerden aldığı beyitleri eklemiştir.
İntibah kitabı diğer adı ile “Sergüzeşt-i Ali Bey”, Tanzimat Devri aydını Namık Kemal tarafından ilk kez 1876 yılında yayımlanan Türk edebiyatının ilk edebi romanıdır.
Namık Kemal'in Kıbrıs'ta, Magosa Kalesi'nde sürgündeyken (1873-1876) kaleme aldığı İntibah romanında romantizm akımının etkisi görülmektedir.
İntibah romanının ana fikri, karşılaşılan olaylar hakkında derinlemesine inceleme ve değerlendirme yapmadan karar veren insanların çoğu kez hata yaptıklarıdır. Son pişmanlık fayda etmez sözünde dile getirildiği üzere insanlar adım atmadan önce iyice düşünmelidir.
İlk Edebî Roman İntibah'taki Ebedî Çatışma: Kadın Psikolojisi, Anneden Kopma ve Oğlun Bireyleşme Mücadelesi. Namık Kemal'in İntibah adlı romanı Türk edebiyatında ilk edebî roman olma sıfatını taşır.
Mahpeyker isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Ay yüzlü, güzel.
İntibah kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. İntibah kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in Kıbrıs/Magosa'daki sürgün döneminde kaleme aldığı “ilk edebi roman” olma özelliği taşıyan eseri. Roman, ilk defa 1876 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiştir.
Arka planını Osmanlı sosyal yaşamının oluşturduğu İntibah, İstanbul'un Çamlıca ve mesire yerlerinde geçer. Kalburüstü bir ailede, iyi bir eğitim ve terbiyeyle yetişen Ali Bey'in hayatı Mehpeyker adlı hafifmeşrep bir kadına âşık olmasıyla değişir.
Edebiyatımızdaki ilk edebi roman olarak kabul gören İntibah, Türk edebiyat, düşünce, siyaset tarihinin önde gelen kişiliklerinden biri olan, vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal tarafından yazılmış, ilk baskısı 1876 yılında yapılmıştır.
Olay örgüsünde ise Cezmi'den ziyade, İran şahına esir düşen Kırım ordusunun kumandanı Adil Giray ile Şah'ın kardeşi Perihan'ın aşkı ve devlet içindeki siyasi çekişmeler ile entrikalar konu edilir. Roman, çeşitli açılardan eleştirilse de Türk edebiyatı içindeki değeri bilinen bir eserdir.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah, Türk edebiyatında ilk edebi romanı olarak bilinmekle birlikte Türk edebiyatında teknik anlamda tam olgunlaşmamış roman türünün ilk örneklerindendir.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Dil: Dili ağırdır. Roman tanzimat dönemine ait olduğundan Arapça ve Farsça kelimelere oldukça rastlanıyor. Ayrıca yazar her bölümün başında ağır bir dil ile yazılan beyitler kullanmıştır. Üslup: O dönemdeki halkın anlayabileceği açık ve sade bir üslup ile yazılmıştır.
Bu görüşünü Dürdȃne Hanım romanında daha net bir şekilde ifade etmiştir”(Has-er, 2000, s.78). Felȃtun Bey'in Fransız tiyatro oyuncusu dostu Polini de diğer Batılılar gibi Beyoğlu'nda kalır, Felȃtun Bey ile ilişkisi aşktan ziyade paraya dayanır.
Konu. Olaylar 1853 yılında Osmanlı Devleti ve Rusya arasında başlayan Kırım Savaşı'nda gönüllü olarak orduya katılan İslam Bey ile onun peşinden Silistre'ye giden Zekiye adlı genç kızın aşkı etrafında gelişir. Silistre Kalesi, 15 Mayıs 1854'te Rus ordusu tarafından kuşatılmıştır.
Mai ve Siyah Kitabının Konusu Nedir? Mai ve Siyah, Süleymaniye'deki babadan kalma mütevazı evlerinde kız kardeşi İkbal ve annesi Sabiha Hanım ile birlikte yaşayan Ahmet Cemil'in şair olma arzusunu ve bu arzusunun hayal kırıklığı ile sonuçlanmasını konu edinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri