ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Ananasın en lezzetli hali için, yeterince büyümesine izin verilmelidir.
Ananas Yetiştirme Koşulları Nelerdir? Ananas yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşulları ekinin oldukça seçici olduğunu gösteriyor. Sıcaklık isteği sıcak ve ılık iklimi işaret ediyor. Ananasın sağlıklı gelişimi için sıcaklığın 18 - 29 derece arasında olması gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir.
Ananasın Şeklini Kontrol Edin:
İyice gelişen ananaslar belirgin gözlü ve yuvarlak hatlıdır. Kabuğunda sızıntı, çatlak ve küf olan ananaslar, buruşuk, kahverengi ananaslar ve yaprakları solmuş veya kahverengiye dönmüş ananaslardan uzak durun. Bunlar çürük meyve belirtisidir.
Ananas bu yüzden bebeğin ilk gıdaları arasında yer almamalı. Hassas bebekler için bir yaşı beklemekte fayda var. Eğer bebeğinizin bu tür hassasiyetleri yoksa 9 aydan sonra çok küçük miktarda ananas vermeyi deneyebilirsiniz.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Kan basıncını dengeleme özelliği de eklendiğinde vücudunuzda yağ yakımının başlaması için her şey ananasta bulunur. Bu nedenle düzenli şekilde ve ölçülü tüketildiği durumda, ananas sizi zayıflatan meyveler arasında yerini alır.
2009 yılı Mayıs ayında "The American Journal of Clinical Nutrition" (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde) yayımlanan bir araştırmaya göre ananas gibi çeşitli meyve ve sebzeleri günlük beslenmeye dahil etmenin kilo verme üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı, yalnızca zayıflama eğilimini artırdığı bildirilmiştir.
Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.
Bağışıklık – Ananasın yüksek antioksidan seviyesi bağışıklık sistemininiz güçlenmesini sağlar. Sindirim – Ananas sindirim sisteminizi sağlıklı kılmaya yardımcı olan enzimler içerir. Doğurganlık – İçerdiği yüksek mineral ve antioksidan oranı doğurganlığı artıran bir etki gösterir.
Bir porsiyon ananas önerilen günlük C vitamini alımının %130'u kadar C vitamini içerir, bu da onu en zengin doğal kaynaklardan biri yapar. C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür, bağışıklık sistemini uyararak ve serbest radikallerle savaşarak hastalıklara karşı hassasiyeti azaltır.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Ananas çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Ananas dilimlerini sade bir şekilde tüketebilir veya kek, pasta ve meyve salatası gibi tatlıların üzerine ekleyerek kullanabilirsiniz. Anasın yaygın kullanımlarından biri de tavada kızartarak yemektir.
Ananas tohumu meyvenin kendisinde bulunur. Ananas tohumu oldukça küçük yapıdadır ve bu nedenle de meyvenin içerisinden çıkarılmasına son derece dikkat edilmelidir.
Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir. Dahası, mide asidiniz bu enzimi parçalayacak kadar güçlüdür, dolayısıyla ananas yediğinizde vücudunuza herhangi bir zarar vermezsiniz.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ilıman iklimlerde en verimli halde yetişen ananas, evde de yetiştirilebilir. Saksıda ananas yetiştirme mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri