Fintek Etiği hakkındaki yazı dizimizin beşinci ve son temel etik ilkesi gizlilik veya mahremiyettir. Gizlilik kavramı; güven, yakınlık, hesap verebilirlik ve kültürel gecikme de dahil olmak üzere bu yazı dizisinde ele aldığımız tüm kavramların birleşimidir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir.
Peki, "etik kod" nedir? En genel tanımıyla iş hayatındaki evrensel doğruları ifade eden etik kod kurum tarafından, kurumun yöneticilerinin ve çalışanlarının mevcut ve gelecekteki davranışlarına rehberlik etmesi için hazırlanan yazılı kurallar bütünüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Bu etik türünde elde edilen ahlaki yargılarda evrensellik ilkesi gözetilir. Örneğin ''yalan söylemek kötüdür'', ''birinin parasını ya da malını zorla elinden almak kötüdür'', ''yardımlaşmak iyidir'' gibi dünyanın her yerinde doğru kabul edilen yaklaşımlar, normatif etiğin temelini oluşturur.
Etik türleri doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiği olarak üçe ayrılmaktadır. Etik genel anlamda doğru ile yanlış, haklı ile haksızın ve iyi ile kötünün ayrıştırılmasıdır. Etik Türleri Nelerdir? Etik genellikle töre bilimi adıyla bilinmektedir.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Betimleyici etik, insan davranışlarını gözlemleyip kişinin kendi davranışlarına yönelmesini ve eleştirel bir açıdan bakmasını temel almaktadır. Ortak değerler bildirmek veya kurallar belirlemek yerine, sadece insan davranışlarını gözlemleyerek, eylemin sonuçlarını betimlemektedir (Cevizci, 2008).
1.Teleolojik Etik
Alınan kararlar veya gösterilen davranışlar, en fazla sayıda bireyin faydasını sağladığı (Schlegelmilch, 1998) ve belirli bir eylemin iyi sonuçlarının toplamı, kötü sonuçların toplamından daha fazla olduğu durumlarda (Yaran, 2010), eylemin ahlaki olduğu ifade edilebilir.
Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve gerçeklere dayalı olması üzerinde durur. İnsan hakları, bireylerin varlığı, bütünlüğü ve temel insan hakları üzerinde durur.
Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
İnsanları içeren araştırmalarda ortaya çıkabilecek etik sorunların çözümüne rehberlik edebilecek analitik çatıyı sağlayan üç temel etik ilke; kişiye saygı, yararlılık ve adalet ilkesidir.
Batı tarihinde en iyi bilinen özdeyiş altın kuraldır. Yahudi ve Hıristiyan kaynaklarında “komşularınızı kendiniz gibi seviniz” sözleriyle anlatılmaktadır. Burada etik davranışın temel noktası bencil davranmamaktır. Kişinin kendisini başkalarının yerine koyarak, özverili hareket etmesi vurgulanmaktadır.
Eleştirel Etik: Etiğin, üçüncü türü eleştirel etiktir. Adından da anlaşılacağı üzere bu etik türü, öncelikle klasik etiği sorgulayıp radikal bir eleştiriye tabi tutar. Bu eleştirinin odak noktasında, bir yandan Kantçı, diğer yandan yararcı etik bulunur.
Bu etik anlayışı norm bildirmek ya da kural koymak yerine, sadece insan eylemini gözlemleyerek eylemlerin sonuçlarını betimler. Dolayısıyla, o insanların ahlaki görüş ya da inançlarıyla ilgili olgusal önermelerden meydana gelen etik türünü ifade eder.
Etik sapma ise etik olmayan kararlar alınması durumudur. Bencilce davranmak ve herkesten farklı etik standartlara sa- hip olmak etik sapmalara neden olur. Meslek mensubu günümüzde sıklıkla, sadece siyah ve beyaz gibi net olmayan, karmaşık birçok durumla karşılaşır.
Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır. Davranışın belirlendiği zihinsel süreçte ve davranışın sergilendiği toplumsal ortamda ortaya çıkabilir. Etikle ilgili sorunlu durumlar, ikilem ve ihlal gibi iki ana kategoriye ayrılır.
Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Normatif etik üçe ayrılır. Bunlardan ilki ödev ahlakı, ikincisi erdem ahlakı, üçüncüsü ise sonuçsalcı ahlaktır.
Eylemin doğruluğu-yanlışlığı eylemin sonuçlarından bağımsız olarak, onun çeşitli ahlaki ödev ve kuralları yerine getirip getirmemesi açısından inceler. Deontolojik etik, kuralcı etik ya da görevci etik olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri