Etik konusunda genellikle iki teorik yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bunlar teleolojik ve deontolojik yaklaşımlardır.
Etik sistemi; amaçlanan sonuç etiği, kural etiği, toplumsal sözleşme etiği ve kişisel etik olmak üzere dört farklı yaklaşımla ele alınmaktadır.
Sonuç olarak, etik türleri, bilimsel etik, iş etiği, meslek etiği ve medya etiği şeklinde dört ana başlık altında toplanabilir. Bunlar, kendi kuralları ve özellikleri ile birbirine benzer olsalar da, temelde amacı farklı alanlarda etik ve doğru davranışları teşvik etmektir.
ETİK TEORİLERİ
Doğrunun uzun dönemde bireye yarar sağlayan davranış ya da yaklaşım biçimi olduğunu kabul eder. Bireyler, kendilerine uzun dönemde en çok faydayı sağlayacak duruma göre karar verir. En önemli husus, bireyin iyi- kötü değerlendirmesinde kendisine en büyük yararı sağlayacak sonuçtur.
İlgili 41 soru bulundu
Etik kuramlar genel olarak teolojik (sonuçsalcı) ve deontolojik (sonuçsalcı olmayan) olarak ikiye ayrılmıştır. Etik kuramları içerisinde en geniş bakış açısına sahip kuramlardır. Teoloji kuramlar sonuçsalcılık kuramları olarak da adlandırılmaktadır.
Bir davranış yapılmadan önce o davranışın yapılış amacı (niyeti) önemlidir. Buradaki niyet sadece ödeve uygun olarak, amacı kendisi için olan salt iyiyi (niyeti) gerçekleştirmektir. Salt iyi yasaya uygun olandır. Kant'ın bu düşüncesine ödev ahlakı (iyi niyet ahlakı) denir.
Catacutan ve Guzman (2016) eğitim kurumlarında görülen etik ikilemleri yapısal, davranışsal ve politik ikilemler şeklinde sınıflandırmışlardır.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış kuraları ile yasalar arasında ya- kın bir ilişki vardır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Normatif etik üçe ayrılır. Bunlardan ilki ödev ahlakı, ikincisi erdem ahlakı, üçüncüsü ise sonuçsalcı ahlaktır.
Özet: Ahlak kuralları da diğer kurallar gibi (hukuk, din vb.) uygulanmak için bazı yaptırımlara ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan bazıları sosyal baskı veya ödüllendirme, vicdan, doğal yaptırım ve teolojik yaptırımdır.
Etik kavramı temel olarak temel olarak üç alt başlıkta incelenmektedir. Bunlardan birincisi meta etik, ikincisi normatif etik ve üçüncüsü ise uygulamalı etik'tir.
Metaetik, Etik anabilim dalının etik özelliklerinin, anlatım ve bildirimlerinin, tutumlarının ve yargılarının doğasını anlamak, arayıp bulmak ve ortaya çıkarmak maksadıyla uğraşan koludur. Meta-etik, etik anabilim dalının genellikle felsefeciler tarafından kabul gören Dört ana kolundan biridir.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
İnsanları içeren araştırmalarda ortaya çıkabilecek etik sorunların çözümüne rehberlik edebilecek analitik çatıyı sağlayan üç temel etik ilke; kişiye saygı, yararlılık ve adalet ilkesidir.
Etik kodlar, kurumların çalışanlarına, beraber iş yaptığı kişi ve diğer kurumlara ve kamuya sorumluluklarını özetleyen, temel değerlerini ve ilkelerini yansıtan, çalışanlara kabul edilebilir ve edilemez davranışlar konusunda yol gösteren bir kurallar bütünüdür (kpmg, 2014).
İnsanların etik kurallarını benimsemekte 3 unsur yer alıyor; bireyin yaşadığı çevre, kişisel ahlaki değer ve çalıştığı firmanın özellikleri.
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
Karl Marx ve Heidegger etkilediği düşünürler arasında yer alır. Hegel'e göre her varlık, belli bir oluşum sürecinde yer alır ve hiçbir şey tam anlamıyla sona ermez. Doğada ve tarihte mutlak yok oluş söz konusu değildir. Sürekli bir ilerleme ve dönüşümün yer aldığı bu sisteme kısaca diyalektik idealizm denir.
Deontoloji C. D. Broad tarafından 1930 yılında yayınlanan beş etik teori türünde mevcut ve özel tanımlamayı netleştirmek için ilk olarak kullanılan bilim dalıdır. Bu terimin daha eski kullanımı Jeremy Bentham'a geri dönüyor.
Deontolojik kurama göre, bir davranış koşulsuz olarak uyulması gereken yasa, hukuk, görev, ilke, hak gibi kavramlarla tutarlılık gösteriyorsa, bu davranışın etik olduğu ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri