Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır. Etik, ahlak felsefesidir.
Ahlâkî kavramları, yargıları ve davranış standartlarını, felsefenin bir dalı olarak açıklayan ve çözümleyen etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlâklılık hakkındaki felsefi bir düşüncedir. Bu anlamda etik, ahlâkî düşünüşün bize kazandırdığı bir bilinç durumudur.
Etik genellikle töre bilimi adıyla bilinmektedir. Felsefenin ise dört ana dalı bulunmaktadır. Etik de felsefenin bu dallarından bir tanesidir. Etikte ise amaç doğru ve yanlışı birbirinden ayırmaktır.
Birçok tanımda etik, ahlak felsefesi olarak ifade edilmiş; ödev, sorumluluk, gibi kavramları analiz ederek, doğruluk ya da yanlışlıkla iyi ve kötüyle ilgili ahlaki yargıları ele alan, ahlaki eylemin doğasını oluşturan ve iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğini açıklamaya çalışan bir felsefe dalı olarak tanımlanmıştır.
Bireyin bencil yönelimiyle toplumun çıkarının örtüşmediği ve hatta toplumun çıkarının zarar gördüğü davranışlarsa kötü davranışlardır. Doğu felsefelerindeki erdem ve ahlâk anlayışına benzer unsurlar taşıyan bir etik anlayışı da ünlü filozof Spinoza tarafından ortaya atılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Aristotales, etiği kuramsal felsefeden ayırarak kendi başına bir felsefe alanı olarak ele alan ilk filozoftur. Etik, pratik felsefenin bir bölümü olarak insan eylemleri ve onların ürünlerini konu alır. Etik sözcüğünün iki farklı kullanımı vardır. İlk kullanımı; alışkanlık töre ve gelenek anlamlarını taşır.
Etik, ahlak felsefesi olarak Antik Yunan'da doğmuştur. Etiğin kurucusu sayılan Aristoteles'ten bu yana alana ilişkin pek çok farklı çalışma bulunmaktadır.
Ahlak felsefesi (etik), iyi ve kötü davranışları veya doğru ve yanlış davranışları sistematik olarak incelemeyi, savunmayı ve gerekçelendirmeyi içeren felsefe dalıdır.
Etik Kuralları
M.Ö. 4. yüzyılda zamanın en büyük filozofu olan Aristotales iyi, erdem, özgürlük, mutluluk gibi sözcükleri kavramsal bir yapıya kavuşturduğu için “etik”'in kurucusu sayılır. Etik, neyin yapılması gerektiğini, hangi eylemin iyi olduğunu, neyin yaşama anlam kazandırdığını gösterir.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Bizim kültürümüzde ise daha çok 'ahlak' kavramı merkezli bir etik alanı vardır. Ancak Yunan Felsefesi Etik alanını kelime ve düşünce olarak kuramsallaştıran Felsefe olarak bilinmektedir. Nitekim Etik kavramının bütün dünyada kabul edilen ortak bir kavram olması da bunu göstermektedir.
Bireyin düşüncelerini oluşturmakta en büyük etmen olan etik kavramı, bu düşünceleri oluştururken bireyin özgür düşünmesi gerektiğini söyler. Etik kavramı insanlar arası ilişkileri düzenleyen ve bu ilişkileri yönlendirilmesiyle ilgilenir.
ETİK TEORİLERİ
Doğrunun uzun dönemde bireye yarar sağlayan davranış ya da yaklaşım biçimi olduğunu kabul eder. Bireyler, kendilerine uzun dönemde en çok faydayı sağlayacak duruma göre karar verir. En önemli husus, bireyin iyi- kötü değerlendirmesinde kendisine en büyük yararı sağlayacak sonuçtur.
ahlak felsefesine ise “ahlaki teoloji” denilmektedir.
Yararcılık (utilitaryanizm), ilgili tüm bireylerin mutluluk ve refah seviyelerini maksimize edecek olan eylemleri seçmemizi talep eden bir normatif etik teoriler ailesidir.
Deontolojik etik, herhangi bir eylemin değerini, o eylemin sonuçlarından daha çok, eylemin arkasındaki iyi niyete bağlarlar. Bireyleri bu niyete götüren, sahip oldukları ödev ve zorunluluklardır.
Etiğin temellerini atan ilk filozof Sokrates'tir (MÖ. 469-399). Etiğin çıktığı nokta, insanın kendini bilmesiyle veya insan için “doğru” ve “iyi” bir yaşamın ne olduğu, “doğru” ve “iyi” bir yaşamın nasıl yaşanabileceğiyle ilgili sorulardır.
Etik kuramlar genel olarak teolojik (sonuçsalcı) ve deontolojik (sonuçsalcı olmayan) olarak ikiye ayrılmıştır. Etik kuramları içerisinde en geniş bakış açısına sahip kuramlardır. Teoloji kuramlar sonuçsalcılık kuramları olarak da adlandırılmaktadır.
Eşitlik, dürüstlük ve adalet kavramları ile bütünleşmiş bir kavramdır.
Etiğin dayandığı temel koşul “iyi niyet” dir. yi niyet burada, kişinin iyi olarak kabul edileni fiilen kendi eylemlerinin ilkesi haline getirmesi anlamına gelmektedir.
Antik Yunan Ahlak Felsefesi. Sokrates, Platon'un diyaloglarından da anlaşıldığı gibi, Batı Etik düşüncesinin babası olarak değerlendirilir.
Etik, Aristoteles'in insan için iyi'nin ne olduğunu soruşturduğu kitabıdır. Belli bir insan için iyi olanla kent için iyi olanı aynı şey diye düşündüğü için, kent için iyi olanın ne olduğunu soruşturmayı amaca daha uygun görecektir.
Etik konusunda genellikle iki teorik yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bunlar teleolojik ve deontolojik yaklaşımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri