Takas ve Mahsubun Farkları Takas işlemi karşılıklı olarak alacakların sona ermesi sonucu doğururken mahsup alacağın net miktarının bulunması amacıyla yapılan bir hesap işlemi olup alacağın sona ermesini sağlamaz.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Takas ve mahsup bir defidir. İleri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.
Mahsup edilen, alacağı olanın borcunu tahsil etmesi anlamına gelmektedir. Borcun alacak tutarından düşülerek tahsilatını gerçekleştirme işlemine mahsup etme denmektedir.
YENİLEME: Yeni borç kurmak suretiyle eski borcun ortadan kaldırılmasıdır. Eski borca bağlı feriler sona erer. Zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. ALACAKLI VE BORÇLU SIFATLARININ BİRLEŞMESİ: Alacaklı ve borçlu sıfatlarının borcun tamamı için aynı şahısta birleşmesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Borcun ifa veya diğer bir nedenle sona ermesiyle borçlu borcundan kurtulur ve ifa yükümlülüğü ve alacaklının ifayı talep hakkı sona erer. Asıl borç sona erdiğinde rehin, kefalet, faiz, ceza koşulu gibi asıl borca bağlı yan haklarda sona erer. Borç sona erdikten sonra yeni faiz işletilemez.
İbra, borçluya borcu ifa etmeden borçtan kurtarmak hususunda alacaklı ile borçlunun anlaşmasıdır. Alacaklı alacağından vazgeçer ve bunu bir sözleşmeyle yapar. Aksi kararlaştırılmadıkça ibra borcun tamamı için yapılmıştır. Kısmi ibrada ise sadece kararlaştırılan kısım için borç sona ermektedir.
Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63).
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
TCK 16 – Cezadan Mahsup (Yabancı Ülkede Çekilen Süre) gereğince, suçun işlendiği yere bakılmaksızın, yabancı ülkede yapılan yargılama veya yargılama sonucunda kişinin gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçirdiği süreler, aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir.
TCK m.63'te düzenlenen mahsup, hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş sürelerin, hükmolunan hapis cezasından indirilmesidir.
TDK sözlüğünde “mahsup etmek” fiili, “bir şeyi hesaba geçirmek ya da borcunu alacağından düşmek” şeklinde ifade edilir. Kelime anlamı olarak herhangi bir durumun hesap edilmesi ya da hesaplanması şeklinde kullanımı özellikle ticari faaliyetlerde yaygındır.
Mahsup kararı, tutukluluk, gözaltı veya hükümlülük sürelerinin hüküm kesinleşmeden önce mahkum olunan cezadan indirilmesini sağlar. Bununla birlikte, başka bir suçtan tutukluluk süresinin mahsup edilmesi durumunda da mahsup kararı verme yetkisi, ikinci suçun yargılamasının görüldüğü mahkemede bulunur.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
00:16 TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 146 - aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Bankadan ise, açıklama yazdınız mı? Parayı elden verdiyseniz, büyük hata ettiniz. 2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , tanıkla ispat edilemez. SMS'ler doğrudan delil değildir, teknik terimle "delil başlangıcı" sayılır.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibariyle yapılacaktır. Yıllık beyanname ile beyan edilen gelir veya kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir.
Avans verilmesini gerektiren ihtiyaçların ortadan kalkması halinde avansın veya kullanılmayan artıkların, son harcama tarihini takip eden 3 iş günü içinde bekletilmeden muhasebe birimi vezne veya banka hesaplarına iadesiyle mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ceza hukuku çerçevesinde mahsup etmek mahkumiyet cezası alan bir hükümlünün cezasından belirli kalemleri düşürmek anlamını taşır. Buna göre ceza hukuku bağlamında mahsup etmek mahkum edilen hükümlünün cezasının düşürülmesidir.
Dönme hakkı bozucu yenilik doğuran haklardandır. Bu hakkın kullanılması ile mevcut bir hukuki ilişki sona ermektedir. Dönme hakkı borçluya ulaştığı anda hukuki ilişki sona erer. Sözleşmeden dönme ile sözleşmeyi sona erdiren ihbarı birbirinden ayırmak gerekir.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Sözleşmeden dönme hakkının kullanılması ile sözleşme ortadan kalkacaktır. Dönme hakkı tek taraflı irade beyanı ile yapılır ve bozucu yenilik doğurucu bir haktır. Sözleşmenin yapıldığı andan itibaren sözleşmeyi geçersiz kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri