Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır. hesabının çalışmadığı fişlerdir .
Tamamı nakit olmayan işlemler için hazırlanan muhasebe fişine mahsup fişi denir. Mahsup fişinde 2 kısım bulunur. Bunlardan ilki borçlu, ikinci kısmı ise alacaklı hesabını içerir. Kasa hesabında hareketlilik olmadığı zaman kasa hesabı içerisinde yer almayan durumlarda kullanılır.
Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Yani tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır. Kısaca kasaya para giriyorsa tahsil fişi kesilir. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır.
Mahsup Fişi: Kasa hesabını ilgilendirmeyen başka bir ifade ile tamamı nakit olmayan işlemler için düzenlenen fiştir. Mahsup fişi, kasaya ne para giriyorsa, ne de para çıkıyorsa kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
TCK 16 – Cezadan Mahsup (Yabancı Ülkede Çekilen Süre) gereğince, suçun işlendiği yere bakılmaksızın, yabancı ülkede yapılan yargılama veya yargılama sonucunda kişinin gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçirdiği süreler, aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir.
Mahsup fişinde gelir veya gider olmadığı için borçlu (ödeme yapacak) veya alacaklı (ödeme alacak) hesabında tamamen kasa hesabı yoktur denebilir. Mahsup fişi düzenleneceği zaman kasa dahilinde olmayan giriş ve çıkışlar ayrı tutularak yazılmaktadır. Bu sebeple de mahsup fişi kasa fişlerinden ayrı tutulur.
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, tahsil fişi, sitenizin kasasına giren paranın nereden, ne sebeplerden alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedeceğini gösteren fiş olarak bilinir. Genellikle, kasa bir para girişi gerçekleştiğinde tahsil fişi kullanılır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir. Bu sebeple bu kapsamda yapılan işlemler için ÖKC fişi düzenlenmiş ise ayrıca bir e-Fatura aranmaz.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
Sözlük anlamı “sayışma” olan mahsup; bir alacağı doğuran olayla bağlantılı olarak alacaklının elde etmiş olduğu bazı menfaatlerin ya da borçlunun katlanmış olduğu külfetlerin alacaktan indirilmesidir. Kısacası mahsup işlemi alacağın gerçek, net miktarının belirlenmesine yönelik olarak yapılan bir hesap işlemidir.
TDK sözlüğünde “mahsup etmek” fiili, “bir şeyi hesaba geçirmek ya da borcunu alacağından düşmek” şeklinde ifade edilir. Kelime anlamı olarak herhangi bir durumun hesap edilmesi ya da hesaplanması şeklinde kullanımı özellikle ticari faaliyetlerde yaygındır. Bu yüzden faturalarda ve ticari dokümanlarda sıkça kullanılır.
Mahsup Nedir? Bankacılıkta hem borç hem de alacak olduğu durumda borçlar ve alacakların birbirinden düşülmesine denir.
Ceza Hukukunda Mahsup Nedir? (TCK m.63)
Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63).
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir. Bu fiş türleri ise şunları; Kasa tahsil fişi: Kasa tahsil fişi, kasaya para girdiği zaman ve kasa hesabı borçlu olduğu zamanlarda sıkça kullanılır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
Tahsis işlemi varlığın bir organizasyonel birime, personele, cari hesaba, varlık, ambara ya da varlık kısmına belirsiz bir süre kullanımı için ayrılması işlemidir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Yeni yasaya göre, alışveriş sırasında fiş verilmemesi, alınmaması, veya alışveriş tutarından farklı bir tutarda fiş veya fatura kesilmesi durumunda uygulanacak ceza her bir belge için 500 liradan bin liraya çıkıyor.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla yapılır. İkmalen veya resen yapılan tarhiyatlarda mahsup işlemi, mahsup talebine ilişkin dilekçe ve eklerinin eksiksiz olarak vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak yapılır.
Mahsup etmek kavramının özel hukuk alanında kullanımı borçların ödenmesi konusunda gündeme gelir. Herhangi bir borcun ödenmesi amacı ile yapılan kısmi ödemeler, söz konusu borcun tamamından mahsup edilir. Yapılan kısmi ödemeler sonucunda kalan borca da bakiye borç denilir.
Açılış Fişi genel olarak dönem başlarında oluşturulur ve bir önceki dönemde oluşturulan kapanış fişlerinin yeni döneme başlangıç fişi olarak aktarılmasında ayrıca yeni işe başlayan firmalarda kasa, banka, demirbaş vs. değerlerin başlangıç (açılış) olarak muhasebe işlemlerinin yapılmasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri