Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
Özgü suçlarda suçun oluşması için failin bir sıfata sahip olması gerekir. Failin bir sıfata sahip olduğu durumda suçun faile özgülenmesi söz konusu olur. Rüşvet ya da zimmete para geçirme suçu özgü suçlara örnektir. Bu suçlar belirli kişilerce işlenir.
Mağdur, kendisine karşı işlenen suç nedeni ile doğrudan zarar gören veya bu suretle ekonomik kayba uğrayan kişi olarak tanımlanabilir.
Mütemadi suç, suçun tamamlanmasına rağmen failin suç işleme kararının devam etmesi nedeniyle neticenin devam ettiği suç türüdür.
İlgili 33 soru bulundu
Varsayımsal (Mefruz) Suç:
Varsayılsal suç, failin, aslında herhangi bir suçu oluşturmadığı halde, fiilinin bir suçu oluşturduğunu sanmasıdır.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Mağduru bulunmayan bir suç olamaz. ´Suçun mağduru da ancak suçun işlendiği sırada hayatta olan gerçek kişi olabilir. Tüzel kişi veya kurumlar suçun mağduru olamazlar ise de, suçtan zarar göreni olabilirler. Bir kişinin aynı suçun hem faili hem de mağduru olması mümkün değildir.
Kanunlar genellikle suçun mağduru için doğrudan bir tanım yapmaz. Ancak genel olarak, suçun konusunun ait olduğu veya suçtan doğrudan etkilenen kişi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda bu durumdan zarar gören veya ekonomik kayıp yaşayan kişi de mağdur sayılır. Örneğin, kasten öldürme suçunda öldürülen kişi mağdurdur.
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Ancak kural olarak zimmet, rüşvet, uyuşturucu ticareti, hırsızlık, kasten adam öldürme, dolandırıcılık vb. gibi suçlar küçük düşürücü suçlardandır.
Ani suç, neticenin gerçekleşmesi ile suçun tamamlandığı suç türüdür. Örneğin kasten öldürme suçu neticelidir. Mağdurun ölmesi ile suç tamamlanır. Mütemadi suç ise, neticesi itibarıyla süreklilik arz eden bir suçtur.
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
a.
► İtiyadi suçlar basit ve nitelikli olmak üzere iki kısma ayrılır. defalar tekrarlanmasına bağlıdır. Buna karşılık nitelikli itiyadi suçta, suçun temel şekli bakımından itiyad aranmaz.
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" oldu.
10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
Verilere göre hem kadınlar hem de erkekler arasında en yüksek oranda işlenen suçlar ezici çoğunlukla yaralama (40,445) ve hırsızlık (39,279) oldu.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Yüz kızartıcı suçlara dair mahkumiyet hükmü arşiv kaydına alındıktan sonra, cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.
Müşteki ile Mağdur Arasındaki Fark Nedir? Müşteki, olaya konu suçu şikâyet eden kişiyken, mağdur ise olaya konu suçtan zarar görene denir. Müşteki aynı zamanda suçun mağduru olabilir. Suçun mağduru olmasa dahi kişi müşteki olabilir.
Türkiye'de suç sayıca en çok İstanbul (82529), Ankara (30887), İzmir (22482), Bursa (16787), Antalya (14667), Mersin (11551) ve Gaziantep (10532) şehirlerinde işlenmektedir. Nüfus bakımından büyük şehirlerde suçun diğer şehirlerden sayıca fazla olması tabii bir durum olmakla birlikte kamuoyunun dikkatini çekmektedir.
Kur'an'da bu grupta dört cezadan söz edilir: 1. Zina edene 100 sopa (celde) vurulması (en-Nûr 24/2); 2. İffetli bir kadına zina iftirasında bulunan kişiye seksen sopa vurulması ve ayrıca şahitliğinin kabul edilmemesi (en-Nûr 24/4); 3. Hırsızın elinin kesilmesi (el-Mâide 5/38); 4.
Endekse dair son rapor 2021'de yayınlanmış ve 2020'yi ele alıyor. 1 en düşük, 10 en yüksek skor olmak üzere bu raporda dünyanın organize suç endeksi 4,88; Türkiye'nin ise 6,89 olarak kaydedilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri