2. Alt amaçlar ikinci düzeyde işlevsel (hangi düzeyde hangi verilerin toplanacağını belirleyen) alt amaçlara yer verilir. Örneğin: Okullaşma oranının cinsiyete, yerleşim merkezlerine (kır-kent), bölgelere, yaşlara ve yıllara göre ayrıntılarını isteyen sorular sıralanabilir.
Araştırmada belirlenen her amaç veya hipotez, bölüm içerisinde ayrı bir alt başlık olarak ele alınmalıdır. Örneğin, üç alt amaç varsa bölüm içerisinde üç ayrı alt bölüm olmalıdır. Bulgular beklenilen ya da beklenilmeyen yönde çıkabilir, araştırmacı bulduğu sonuçları olduğu gibi sunmalıdır.
Buna göre araştırmacı araştırmasında yanıtını bulmaya çalıştığı soruları varsa ya alt amaçlar olarak, soru cümleleri olarak ya da sınamayı amaçladığı denenceler/hipotezler biçiminde oluşturmalıdır. Bu kısımda araştırmanın amacı açıklanmalıdır. Bu kısımda araştırmanın amacı açıklanmalıdır.
Bilimsel araştırmaların temel amacı ise yeni teoriler üretmektir. Bilimsel araştırma süreci, bir sorunun sorulmasıyla başlamakta; sorudan hareketle düşünme sürecine geçilmekte ve sorulan soruya bir yanıt bulunmasıyla bu süreç sona erdirilmekte;arkasından da yeni sorular ve yeni süreçlerle araştırmalar sürdürülmektedir.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur.
İlgili 17 soru bulundu
Başlık, özet, anahtar kelimeler, giriş, yöntem, sonuçlar, tartışma ve kaynaklar olmak üzere belli bir sıralama ve tutarlılık içeren bölümler oluşturulmalıdır. Makalede incelenen konu, araştırmanın amacı ve yapılan çalışmanın önemi gibi temel bilgiler, giriş bölümünde sunulmalıdır.
1-TEZİN AMACI: Tezin niçin, hangi amaçla yapılmak istenildiği açık bir biçimde ifade edilmelidir. Tezin birden fazla amacı olması halinde, her bir amacın ayrı ayrı açıklanması gerekir. 2-KONU VE KAPSAM: Burada, hangi konunun araştırılacağı açıkça belirtilmeli, amaç ile ilişkisi açıklanmalıdır.
Betimleme (tasvir etme) Yordama (tahmin etme ve açıklama) Kontrol etme.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır. Araştırma konusu, araştırmacının kişisel deneyimlerinden, daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmalardan, kitle iletişim araçlarından, teorilerden, inançlardan ve değerlerden etkilenilerek seçilebilir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Taksonomik seviyeyi belirtmek için alt tür adından önce subsp. ya da ssp. kısaltması kullanılmalıdır. Örneğin adi kızılağacın (Alnus glutinosa) bir alt türü olan sakallı kızılağacın bilimsel adı Alnus glutinosa subsp. barbata'dır.
2. Alt amaçlar ikinci düzeyde işlevsel (hangi düzeyde hangi verilerin toplanacağını belirleyen) alt amaçlara yer verilir. Örneğin: Okullaşma oranının cinsiyete, yerleşim merkezlerine (kır-kent), bölgelere, yaşlara ve yıllara göre ayrıntılarını isteyen sorular sıralanabilir.
Alt başlıklar: Tamamı koyu olmak üzere başlığın ilk kelimesindeki birinci harf büyük, sonraki kelime/kelimelerin ilk harfi küçük yazılmalı ve başlık sonuna iki nokta (üst üste) konularak yazıya aynı satırdan devam edilmelidir.
Makale, açıkça tanımlanmış ve numaralandırılmış bölüm ve alt bölümlere ayrılmalıdır. Alt bölümler 1.1 (1.1.1, 1.1.2, ...), 1.2, vb. şekilde numaralandırılmalıdır. Özet, numaralandırılmış bölümlere dahil edilmemelidir. Herhangi bir alt bölüme kısa bir başlık verilebilir.
Açıklayıcı anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde kullanılır. Başlıca özellikleri şunlardır: Genellikle nesnel anlatım kullanılır. Sanatlı söyleyişlere yer verilmez.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Makalenizin ilk sayfasında makale yazarı kişi veya kişilerin adı yazılmalı ve dipnot verilerek öğrenim bilgisi yazılmalıdır. İlk sayfaya Türkçe ve İngilizce makalenizin adı ve bu adların altına özetleri yazılmalıdır.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
> Makalenin yazılmasındaki amaç, kısa ve açık olarak belirtilmelidir. > Kaynakları, en önemli temel bilgileri vermek üzere dikkatlice seçiniz. > Problem ve konuyla ilgili çalışmalardan söz edildiğinden, GENİŞ ZAMANDA yazılmalıdır.
Kapsam nedir? Kapsam, sade bir tanım ile, derginin amacı ya da hedefidir. Yayının okurlarına içeriği ile sunmak istediğidir. Derginin “amaç” ya da bilinen adı ile “misyonu”, yazınızın kendisine uygun olup olmadığını gösteren birçok faktör içerir.
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri