“Sonuç”, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı; ana çizgileriyle ve özet olarak verilmelidir. Metinde sözü edilmeyen hususlara “Sonuç”ta yer verilmemelidir. Belli bir düzen sağlamak amacıyla ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir.
Yazıların alt başlıkları, ana başlığa göre bir küçük punto ile koyu ve sol marjdan başlamak üzere yazılmalıdır. Birinci derecede bölüm başlıkları büyük harf, ikinci ve üçüncü derece başlıklar ise her kelimenin ilk harfi büyük, diğerleri küçük harf olacak şekilde yazılmalıdır.
Bunlara göre başlık kısa, kesin ve net olmalı, 8 kelimeyi geçmemeli, kısaltma ve özetler kullanılmamalı, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, okuyucunun dikkatini çekmeli ve zihnini yönlendirmelidir. Bunlar makale başlıkları için de geçerli olmaktadır.
Metin alt başlıkları ise her kelimenin ilk harfi büyük harf, 12 punto, kalın, ve sola dayalı olarak yazılmalıdır.
Kısaltmalar ve Semboller Makalede kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığında açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Kısaltmalar makalenin başlığında kullanılmamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
daha çok metnin uzunluğundan yahut başlıklara bölünmeye izin vermemesinden dolayı kullanılmasıyla birlikte nihayetinde okumayı kolaylaştırma amaçlı, bizlerin metinde kaybolmamasını ve nelerden bahsedildiğini daha iyi anlamamızı sağlayan sevimli ve yararlı başlık çeşidi..
Başlık, çalışmanın ana konusunu özetler nitelikte olmalı ve en fazla 12 kelimeden oluşmalıdır. Yazar isimleri, her biri ayrı satırda olacak şekilde yazıldıktan sonra, alt satıra varsa kurum ismi eklenmelidir. Kısa başlık ise 50 karakterden azdır ve her sayfada, sol üst köşede, büyük harflerle yazılı şekilde yer alır.
Okuyucuların, alan uzmanlarının dikkatini çekecek nitelikte bir başlık olmalıdır. İçerisinde ait olduğu yayının içeriği ve konusu hakkında ipucuları barındırmalı, anahtar kelimeleri içermelidir. Subjektif, öznel ifadeler, duygu ve hissiyat belirten sıfatlar içermemelidir.
Not: Makalelerin 3000 kelimeden az olmaması - 15.000 kelimeyi aşmaması gerekmekte olup; başlık, özetler, Anahtar kelimeler, ana metin, dipnotlar ve kaynakça dahil 15.000 kelime sınırını aşan çalışmalar hakem sürecine alınmadan iade edilecektir.
Makalenin tüm bölümleri “Microsoft Word Document” formatında, metin ve sonuç kısımları “Times New Roman” yazı tipi ve “12 punto” büyüklüğünde olmalıdır. Yazılar 1,5 satır aralığı, kenar boşlukları her bir kenardan 2,5 cm. boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır.
Başlık: Ana başlıkların tamamı büyük harfle, koyu, ara başlıkların ilk harfleri büyük harfle; alt başlıklar küçük harfle yazılmalı, sonuna iki nokta (:) konularak karşısından devam edilmelidir.
Metin içinde APA:
- Paragraf sekmesinde aralık bölümünde önce alanı 0 nk ve sonra alanı 6 nk, satır aralığı ise 1,5 olmalıdır. - Makale başlığı Türkçe ve İngilizce şeklinde alt alta 14 punto, Times New Roman, kalın (bold) ve ortalanarak yazılmalıdır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
2.6.
Bütün ana başlıklar ve alt başlıklar numaralandırılmalı ve koyu (bold) karakterde yazılmalıdır. Metin içerisindeki alt başlıklarda, üst metinle 2 satır boşluk, alt metinle 1.5 satır boşluk bırakılmalıdır. Başlıklarda gereksiz kelimelere yer verilmemeli, çok uzun başlıklardan kaçınılmalıdır.
Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç gibi kısımlarda her ne kadar önerilmese de bir takım alt başlıklar oluşturabilir ve parçalara bölünebilir. gerekmektedir. Özet kesinlikle giriş bölümüne ait olabilecek cümleler ve genel yargılar içermemelidir.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
- Metin, 10 punto, iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 5,8 cm, Alttan: 5,8 cm, Sağdan: 4,5 cm, Soldan: 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır arası 3 nk olmalıdır. Paragraf araları 6 nk, paragraf girintisi 0,8 cm olmalıdır.
Yazar adının cümle içerisinde geçtiği anlatısal alıntılarda, çalışma 2 yazarlı ise dergiye gönderilen makalenin dili Türkçe ise “ve”, İngilizce ise “and” kullanılmalıdır. 3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda ise önce ilk yazarın soyadı yazılmalı, ardından Türkçe makalelerde “vd.” ifadesi, İngilizce makalelerde “et al.” ...
NOT: Kitap adlarında ve başlıklarda, arada ve sonda bulunan “ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de” sözleri ile “mı, mi, mu, mü” soru eki küçük harfle yazılır. Dostoyevski'nin “Suç ve Ceza” romanını çok severim.
- Bir metne başlık bulurken öncelikle o metne dikkatli şekilde odaklanarak okumalıyız. Metni çok iyi anlamamız gerekir. - Daha sonra metin içerisinde ne anlatıldığını ve konusunun ne olduğunu bulmalıyız. - Bulmuş olduğunuz başlık mutlaka metnin içeriğine uygun olmalıdır.
Kaynakçada şu şekilde yazılır: Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Makale veya Bölüm Başlığı. İtalik Şekilde Gazete veya Dergi Adı.
Satırlar 'iki yana yasla' (justified) biçiminde yazılır. Makale metni 1.5 aralıkla yazılır. Kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, önsöz, özetler, kaynaklar, ekler, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar 1 aralıkta yazılır.
Makalelerde başlık bir cümle değildir. Her zaman özne, nesne, fiil düzenlemesi içermez. Bu durumda öne geçen şey kelimelerin sıralanışıdır. Başlıkta yer alan kelimeler makalenin içeriğinin önemli kısmını anlaşılabilir ve vurgulayan kelimelerden oluşmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri