Tek boyutlu girdisi ve çok boyutlu çıktısı olan bir fonksiyon, uzayda bir eğri çizmek gibi düşünülebilir. Böyle bir fonksiyon bir parametrik fonksiyon olarak, bunun girdisi ise bir parametre olarak adlandırılır. Çok değişkenli analizde, bazen belirli bir eğriyi çizen bir parametrik fonksiyonu bulmanız gerekir.
Parametre (Eski Yunanca'dan παρά para: "yanında", "karşın"; ve μέτρον, metron: "ölçmek") belirli bir sistemi tanımlamak veya sınıflandırmak için yardımcı olabilecek herhangi bir özellik (bir etkinlik, proje, nesne, durum, vb.).
Belirli bir sistem içerisindeki tanımı ise mevcut durumun değerlendirilmesi sürecinde kritik olan ögeleri ifade eden bir kavramdır. Bir sistem içerisindeki tüm değişkenlerin birbiriyle bağlantılı olarak düşünülmesi için kullanılan parametre, çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılır.
Matematikte ise parametre, bir fonksiyondaki değişkenler dışında farklı harfli ifade gösterilip sayısal değer içeren ifadeler bütünü, denklem unsurlarıdır. Birden fazla değişkeni bağlayan ortak değişken de parametre olarak adlandırılır.
Araştırmacının ilgi alanına giren ortak özellikli birimler topluluğudur. Yığını niteleyen (karakterize eden) ortalama, varyans, oran gibi değerlere 'parametre' denir. Her parametre sabittir ancak her sabit parametre olmayabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sosyal bilimlerde parametreye örnek olarak nüfus ortalaması, populasyon varyansı, populasyon standart sapması vb ayırt edici değerler gösterilebilir. İstatistikte parametreye örnek olarak tüm çalışanlar için ortalama aylık gelir 3.000 ₺ ise, burada ortalama 3.000 ₺ bu kitleye dayandığından bir parametre kabul edilir.
Geometride ise bir koniğin odağından çıkan dikeyin kesiştiği noktaya değin olan parçanın uzunluğu olarak tarif edilmektedir. Parametrenin bazı anlamlarını şöyle sıralamak mümkündür: Parametrenin bir anlamı " değişken" dir. Cebirde bir denklemin, kat sayılarına giren değişken nicelik olarak da parametre anlamlandırılır.
Parametre ile ilgili bir hipotezimiz, yani bir bilgimiz veya bir beklentimiz yoksa o zaman örnekten elde edilen bilgilerden istifade ederek parametreyi tahmin etmeye çalışırız. Örnek değerinin kendisi, parametrenin bir tahminidir. Buna nokta tahmini denir.
Sabit, önceden tanımlanmış bir değer içeren adlandırılmış bir veri öğesidir; değişken, program yürütme sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Değişkenler genel ya da yerel olabilir.
Parametre; “yanında”, “karşın”; ve “ölçmek” anlamlarını taşımaktadır. Belirli bir sistemi tanımlamak veya sınıflandırmak için yardımcı olabilecek herhangi bir özelliklerdir. Örneğin: (bir etkinlik, proje, nesne, durum, vb.). Argümanlarla eş anlamlıdır ve yazılım dilleri içerisinde sıklıkla kullanılan değişkenlerdir.
"parametre" cümle içinde nasıl kullanılır
Sistemden elde edilen tanılamaya uygun veri ile bir model belirlenir ve belirlenen bir yöntemle parametreler kestirilir. Bulunan parametreler sadece süper-lineer yakınsamalarda bazı problemler için kullanılır, geri kalan içinse değiştirilmesi gerekir.
Fonksiyonlarda parametre kullanımı
Parametreler, fonksiyonların girdileri olarak kullanılan değerlerdir. Bir fonksiyonun belirli bir işi yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu verileri parametreler aracılığıyla alır. Parametreler, fonksiyonun parantezleri içinde tanımlanır ve fonksiyon çağrıldığında verilir.
Özel parametreler, reklamınızın açılış sayfası URL'lerine ekleyebileceğiniz gelişmiş bir URL parametresi türüdür. ValueTrack parametrelerinden farklı olarak, bir kullanıcı reklamınızı tıkladığında özel parametrelerinizin kaydedeceği değerleri seçebilirsiniz.
ihtiyaç duyulan verilerin elde edildiği canlı ya da cansız varlıklardan oluşan büyük gruba evren denir. Araştırma sonuçlarını genellediğimiz topluma evren denir.
Örneklem de evrenin içinde bulunan ve evrene çıkarsama yapmaya uygun özelliklere sahip olan bir alt gruptur (Lin, 1976, 146). Örneklemler, ait oldukları evrenleri farklı doğruluk derecelerinde temsil ederler. Ait olduğu evreni doğru bir şekilde temsil eden örnekleme temsili örneklem denir.
Sabit: İlk biçimiyle kalan, değişmeyen ifade ya da nesnelerdir. Değişken: İlk biçimiyle kalmayıp yeni değerler ya da biçimler alabilen ifade ya da nesnelerdir. – Su 100 °C'de kaynar. Suyun kaynama derecesi sabittir.
Sabitleri uygulamanın yaşam döngüsünde değişmeyecek değerleri saklamak için kullanıyoruz. Örneğin pi değerini projemizde sabit olarak tanımlayabiliriz. Çünkü pi değeri her koşulda 3.14 olacaktır. Değişkenler ise adından anlaşılacağı üzere değişken değeri hafızada saklamamızı sağlayan yapılardır.
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
Bir parametre, bir sistemi veya çalışma koşullarını tanımlayan bir kümeden birini oluşturan sayısal veya diğer ölçülebilir bir faktör olarak tanımlanır. Parametreler, bir sistemi tanımlamak veya bir sistemin performansını, durumunu veya koşulunu değerlendirmek için yararlı veya kritik olan bir sistemin öğeleridir.
Farklı değerler alabilen ifadelere “değişken”, her zaman aynı kalan (değişmeyen) ifadelere “sabit”, bazen değişken bazen de sabit olarak işlem gören ifadelere de “parametre” denir.
İki boyutlu girdisi ve üç boyutlu çıktısı olan fonksiyonlara da çok benzer bir şey yapabiliriz. Bu iki girdi koordinatı ve parametreler olarak bilinir ve biraz sonra bu fonksiyonun üç boyutlu uzayda nasıl bir yüzey çizdiğini göreceksiniz.
bir populasyonun sayisal aciklayici bir olcusudur ve populasyonlardaki gozlemlerden hesaplanir.
Parametre hatası, kimliği doğrulanmış kullanıcıların varsayılan Bilgisayarlar kapsayıcısı üzerinde varsayılan Okuma izinlerine sahip olmadığı durumlarda oluşur.
bir sistemi veya sistemin işleme koşullarını tanımlayan sayısal veya ölçülebilir nitelikteki etkenler grubu veya gruptaki ögelerden her biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri