- Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. - Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. - Çelişkiye yer vermemeye çalışın. - Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
HAZIRLANACAK MAKALELERDE UYULACAK KURALLAR
Makale dili Türkçedir. Yarışmaya katılan makaleler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş, Yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilmemiş ve makale özetleri Kongre ve sempozyum bildirilerinde kullanılmamış olmalıdır.
Makale yazımında, Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Karakterler 12 punto büyüklüğünde, satır aralıkları 1,5 nk olmalıdır. Sayfa yapısı tek kolon, yazı sayfanın her iki tarafına yaslanmış şekilde kaydedilmelidir. Ayrıca tüm sayfalara numara verilmelidir.
- Anlatım yalın ve yoğundur, nesnel bir nitelik taşır. - Öne sürülen düşünce ve tez kanıtlanır. - Söz oyunlarına başvurulmaz, süslü anlatımdan uzak durulur. - Her konuda makale yazılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Edebiyat terimi olarak üslup, dilsel araç ve olanaklardan yararlanarak düşünce, duygu, hayal ve eylemlerin özgün, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı. “Biçem, stil, deyiş, eda, özanlatı, tarz” kelimeleri de aynı anlamda kullanılmıştır. Üslup kişiye özgüdür; yazardan yazara değişir.
〰️Makalelerde kullanılan dil işlevi göndergesel işlevlerdir.
APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Dönem ödevlerinde Araştırma raporlarında Deneysel çalışmalarda Literatür derlemesi çalışmalarında Teorik makalelerde Metodolojik makalelerde ve Vaka çalışmalarında kullanılır.
Makale yazılarında görüş, kanıtlama, bilgi, eleştiri yer alır. Bu yüzden konu ile ilgili bilgilendirmelere yer verildiği için konu araştırılarak yazılmalıdır. Bilgi sahibi olunmayan konularda makale yazılamaz. Bu amaçla da alanında uzman kişiler alanında uzman konuları tercih eder.
Makalenin tüm bölümleri “Microsoft Word Document” formatında, metin ve sonuç kısımları “Times New Roman” yazı tipi ve “12 punto” büyüklüğünde olmalıdır. Yazılar 1,5 satır aralığı, kenar boşlukları her bir kenardan 2,5 cm. boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır.
Genel olarak, özet için geçmiş zaman kipini kullanın; kısa bir tanıtım cümlesi için, present perfect zaman kipini kullanın.
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun.
Kimler makale yazabilir? Bilimsel makaleleri sadece alanında uzmanlar yazabilir. Diğer makale türleri yeterli bilgiye sahip kişilerce yazılabilir.
Makale, belirli bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazı türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayınlanır. Ayrıca herhangi gerçeği açıklığa kavuşturmak, bir konuda görüş ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazılmış olan yazılara da makale denir.
Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
Cevap: doğru cevap "C) Makalede kullanılan dil hedef kitleye göre değişir."
Eserin dili, kendi içinde estetik bir değeri olan, sanatsal bir öge olarak görülür. Günlük hayatta fazla kullanılmayan kelimeler, cümle yapıları, ifadeler ve deyimler böyle eserlerde kullanılır.
Üslup terimi biçem ismi ile de bilinmektedir. Bu terim kişilerin günlük yaşamlarında yazılı ve sözlü olarak ifade ettikleri konularda kullandıkları dilin ifadesi anlamına gelir.
Anlatımın Özellikleri: Açıklık, Akıcılık, Yalınlık, Duruluk, Özlülük, Doğallık, Tutarlılık, İnandırıcılık. Duygu ve düşüncelerin açık ve net bir şekilde anlatılması gerekir. Anlatılacak hâl ve olay, betimlenecek görüş ve sezgi, dile getirilecek duygu ve düşünce anlatıcının zihninde açık ve net biçimde belirlenmelidir.
içeriğine göre değişir. bazı bilimsel makaleler 150-200 sayfa tutuyor ki böyle bir şeyi iki günde yazamazsın. ancak görece basit bir konuysa ve yol haritan belliyse bir günde bile yazabilirsin.
Makale İncelerken Üzerinde Durulması Gereken Başlıklar Başlık, Çalışmanın Amacı, Problem Cümlesi, Çalışmanın Önemi, Çalışmanın Sınırlılıkları, Çalışmanın Hipotezi, Yöntem, Veri Toplama Aracı, Evren/Örneklem veya Çalışma Grubu, Verilerin Analizi, Bulgular, Sonuçlar, Öneriler.
Yazar İsimleri: Makale başlığından sonra iki satır boşluk bırakılarak ve satır ortalanarak yazar adları küçük ve soyadları büyük harflerle, Arial bold 10 punto ile yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri