Günümüzde makam olarak adlandırılan, melodik bir seyiri ve kuralları olan ezgisel yapı, geçmiş yüzyıllarda makam, âvâze, şube ve terkîb olarak çeşitli özelliklerine göre sınıflara ayrılmıştır.
Makamlar üç ana bölümde ele alınmaktadır: Basit Makamlar, Şed (Transposition) Makamlar, Birleşik Makamlar. Basit Makamlar: Çargah, Buselik, Basit Şehnaz, Beyati Basit İsfahan, Hicaz, Humayun, Uzzal,Zirgüleli Hicaz, Hüseyni,Muhayyer, Gülizar, Neva, Tahir, Karciğar, Basit Süznak.
Araştırma sonucunda, işitilen makamları tanımada, “makamın seyri, ezgisel çizgisi”, “makamın dizisi”, “ezginin başlangıç sesi”, “ezginin bitiş sesi (tam kalış)”, faktörlerinin çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Makamlar: Belirli bir duyguyu, düşünceyi, anlamı simgeleyen, her biri ayrı karaktere, renge, özelliğe sahip müzik renkleridir. Aşkı bildiren ses yollarıdır. Klasik Türk Müziği'nin 40 makamı ve anlamlarını hazırlayan Savaş Barkçin'in çalışmalarını sizler için derledik.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Salikin makamlardan bir veya birkaçına ulaşması, ölünceye kadar bu makama sahip olacağı anlamına gelmez. Kazanılan makamların kaybedilmesi mümkündür. Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
1- Rast 2- Mâhur 3- Segâh 4- Hüzzam 5- Sûznâk 6- Hicazkâr 7- Kürdîlihicazkâr 8- Şevkefzâ 9- Acemaşîran 10- Acemkürdî 11- Sabâ 12- Dügâh 13- Bestenigâr 14- Evc 15- Hüseynî 16- Gerdâniye 17- Dilkeşhâverân 18- Evcârâ 19- Ferahnâk 20- Yegâh 21- Ferahfezâ 22- Sultânîyegâh 23- Şedaraban 24- Nihâvend 25- Neveser 26- Nikriz 27 ...
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir. Örneğin, günümüzün popüler şarkılarından “ Böyle mi esecekti son günümde bu rüzgar “ adlı eserin makamı hüzzamdır.
Makam, şu anlamlara gelebilir: Makam ya da orun, bir yeri belirtir. Arapçada ayakta durmak demektir ve Türkçeye buradan girmiştir.
Makam: Bir dizi üzerindeki seyirdir ( ezgisel gidiştir ). Burada makamı belirleyen çatı seslerine bağlı olarak oluşan ezgisel gerilimlerdir, gidişlerdir. Bu üçlü çekirdeğin arasındaki perdeler ise en oynak olan, gerilimi çoğaltarak çözüme taşıyan perdelerdir. Makamı asıl belirleyen 5 inci ve 1 inci derece sesleridir.
Nihâvend makamı, Klasik Türk müziğinde bir makam. Nihâvend durağı, rast perdesi. Nihâvend seyri - Bazen çıkıcı bazen inici gibi bir biçimde başlarsa da, hemen inici-çıkıcı hale dönen bir seyir. Nihâvend dizisi, buselik makamı dizisinin rast perdesindeki şeddi.
Bektâşî inancında Dört Kapı Kırk Makam tarîkât mensubunun geçeceği maddî ve manevi aşamalardır. Hacı Bektaş Velî, Makâlât adlı eserinde tarîkâtinin öğretisini bu şekilde düzenlemiştir. Ona göre kul, Çalap Tanrı'ya Kırk Makam'da erer. Dört Kapı ile kastedilen dört esas: Şerîat, Tarîkât, Mârifet ve Hakîkât'tir.
Dinimize göre, peygamberlikten sonra insanın erişebileceği en yüksek rütbe şehitliktir. Kutsal kitabımızda nebiler, sıddîklar, şehitler, salihler, fazilet yönüyle yüce mertebeler olarak yan yana anılmışlardır.
Sırayla Şeriat, Tarikat, Marifet ve Sırr-ı Hakikat olan bu kapıların her birinin 10 makamı vardır. Her Can bu dört kapı (Çar, Bab – İlim Şehr'ine giren kapı) ve bu dört kapı içinde kırk makamdan geçerek, ruhunu ve benliğini erdemli hale getirerek İnsan-ı Kamil olur.
Genellikle makamların ilki tövbe, sonuncusu da rıza olarak kabul edilmektedir. Hâl: Kulun kasdı ve teşebbüsü olmadan kalblere gelen neşe ve hüzün, rahatlık ve sıkıntı gibi manalardır. Haller Allah'ın lütfu ve ikramıdır yani vehbîdir. Bu yüzden makam gibi kalıcı ve daimî değildir.
Makâmât-ı Evliyâ, Akşemseddin'in evliyâ makamları anlamına gelen Türkçe olarak kaleme aldığı, mürşid, makam-ı velâyet ve velîlerin dereceleri gibi tasavvufî konuları ele alan bir eserdir. Eser, on sekiz bölüme ayrılmış ve her bölüm ayrı bir makama tahsis edilmiştir.
Gerçekten de bundan sonraki başlık, sülûkun ya da tasavvufi makamların ilki olarak kabul edilen tevbedir.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
Günah ve kötülüklerden aşama aşama uzaklaşan sâlikin yaşadığı sevinme ve üzülme gibi bir anlık duygusal değişmelere hâl, halin sürekli ve kalıcı oluşuna makam adı verilmiştir. Makam, düzenli ve disiplinli bir gayret sayesinde halin istikrar ve süreklilik kazanmış şeklidir (bk. HAL).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri