Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 29 Nisan itibarıyla Yusufeli Barajı'ndaki su seviyesi 630,18 kotuna, su yüksekliği 126,68 metreye, depolanan su miktarı da 398,67 milyon metreküpe ulaştı.
Bizim buraya gelip de bizim köyü böyle komplo alacağını tahmin bile etmedik" derken, sosyal medya içerik üretici Serhat İnce ise "Yaklaşık bir senedir burada yarım kalan köylerimizin hikayesini çekmekteyim. Yusufeli Barajı 22 Kasım 2022 de su tuttuktan sonra geldiğimiz bu noktada tam bir sene oldu.
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 177,39 metre oldu.
22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı'nda 3 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla su seviyesi 188,41 metreye, depolanan su miktarı ise 1,5 milyar metreküpe ulaştı. Yusufeli Barajı'nda hâlihazırda depolanan su miktarı, Ankara'nın 3 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaştı.
Ilısu Baraj Göleti altında kalan tarihi Hasankeyf ilçesinden sonra içerisinde kale kilisesi, kaya konut ve kaya mezarları da bulunan ve 1000 yıllık geçmişi olan tarihi İncirli köyünün de tüzel kişiliği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Köy sakinleri iki yıldır köyde yaşamın sürdüğünü kanıtlamaya çalışıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bu noktada 'Yusufeli, Artvin'in en modern ilçesi oldu. ' diyebiliriz." Betül Aykan da doğup büyüdüğü ilçenin baraj suları altında kalmasından dolayı hüzünlü olduğunu ifade ederek, "Artık Yusufeli sular altında kaldı.
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Çoruh nehri üzerinde pek çok baraj bulunur. Bunlar ise; Güllübağ barajı, Yusufeli barajı, Borçka barajı, Artvin barajı, Arkun barajı, Deriner barajı, Muratlı barajı Çoruh nehri üzerinde yer alan barajlardır.
LİMAK İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
"Yusufeli, Türkiye'nin en büyük, dünyanın 5.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün hizmete açtıkları Artvin Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin, yeni Yusufeli yerleşim bölgesinin ve yeni Yusufeli yollarının ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
2 Kasım 2022 tarihinde su tutulmaya başlanılan Yusufeli Barajı'nda elektrik enerjisi üretimi için ıslak testlere başlandı ve Ünite-3'ün ilk türbin döndürme işlemi başarıyla gerçekleştirildi. 275 metre ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES elektrik üretimi için gün sayıyor.
Kaynak: www.dsi.gov.tr. Yusufeli Barajı ve HES'in inşaatı neticesinde oluşacak baraj gölü, Yu- sufeli ilçe merkezini ve 3 köyünü tamamen su altında bırakacaktır. Ay- rıca 16 köy ve/veya arazileri de kısmen su altında kalacaktır.
Barajın su seviyesi 91 metreye ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede, baraj suları eski yerleşim yerinden geçen viyadük ayaklarına dayandı. Terk edilen binaların büyük kısmı ise su altında kaldı. Yusufeli Barajı'nda su seviyesi yükselirken binalar da su altında kalmaya devam ediyor.
Artvin - 30 Mayıs 2010 - İşçileri taşıyan araçta 2 işçi öldü
Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerindeki barajların yol inşaatlarında çalışan işçileri taşıyan kamyonetin kaza yapmasıyla Barhal Çayı'na uçan 2 kişi öldü; 3'ü ağır 6 kişi yaralandı. Kaybolan iki işçinin cesedi kaza yerine birkaç kilometre uzaklıkta bulundu.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor. Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı.
152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak olan Yusufeli'nin ilçe merkezi ve köylerde süreç başladı. Sular altında kalacak 7 köyden 1'i olan İşhan köyünde yaşayanlar, eşyalarını toplayıp, kendilerine ait araç ve kamyonetlerle yeni evlerine taşıdı.
Yusufeli kazası 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla Erzurum'dan alınarak Artvin vilayetine bağlanmıştır. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi Ersis'ten Öğdem'e nakledilmiştir.
İlçede yaşanan mikroiklim, zeytin, üzüm ve turunçgillerin bölgede yetiştirilmesi açısından elverişlidir. Bu da ilçe ekonomisine turizm haricinde gelir sağlayan önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli'nin ailesi de Yusufeli'den gelmektedir.
Kiskim kazasına bu ad, Şehzade Yusuf İzeddin Efendi'nin adına istinaden verilmiş olup "Yusuf'un diyarı" anlamına gelir.
Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle'nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Ilısu Barajının su tutması sonucunda tarihi yerleşim 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri