Çorbanın lezzetini ve besleyiciliğini artırmak için ayırdığınız makarna suyunu kullanabilir ya da pilav yaparken eklediğiniz normal suyun yerine bu makarna suyunu kullanarak onu daha leziz hale getirebilirsiniz.
Makarnanın kaynadığı su, pek çok insana göre atılması gereken bir sudur. Ancak uzmanlar haşlanan makarna suyunu incelemiştir ve B vitamini açısından zengin olduğunu tespit etmiştir. Makarna suyunu dökmeden makarna sosuna eklerseniz; suda çözünen B vitaminlerini de makarnayla beraber tüketmiş olursunuz.
Nasıl ki çorbalara lezzet katmak için et, tavuk, balık ya da sebze suyu koyuyorsanız, makarna suyunu da aynı şekilde değerlendirebilirsiniz. Suyun kendine has lezzeti ve bol nişastalı yapısı sayesinde hem daha yoğun ve güzel bir tat hem de yüksek besleyicilik elde edebilirsiniz.
Makarnanızdaki su, sosunuzdaki yağdan ayrıldığında tabağınızın kenarlarında kırmızı, sulu birikintiler meydana gelir. Bu pek de iştah açıcı bir görüntü değildir. İşte makarnayı haşlamak için kullandığınız makarna suyu bu ikisinin ayrılmasını engelleyerek bu görüntüye engel olur.
Makarna suyu, içerdiği mineral ve diğer yararlı bileşenlerle bitkileriniz için besleyici bir takviye görevi görebilir. Tuzsuz suda haşladığınız makarnayı süzdükten sonra suyu soğuması için bir köşede bekletebilirsiniz. Daha sonra bitki besini olarak makarna suyunu çiçeklerinizin dibine dökebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
- Makarna yoğun miktarda vitamin ve mineral içermektedir. - Makarna içerdiği yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi nedeni ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. - Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir.
SOS YAPIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ
İtalyan şefler, ipek kıvamında soslar yapmak için her zaman makarna suyundan faydalanırlar. Sadece sos değil, çorba yapımında da makarna suyunu değerlendirebilirsiniz.
Italyan usulü pişirmede, makarnaların diri olması için 9-10 dakika haşlamak yeterlidir. Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır.
Makarnalar, kaynayan suya atılır. Farklı zevklere göre istenen kokuyu ve lezzeti sağlamak için, kaynayan suya sarımsak, defne yaprağı, fesleğen, çeşitli baharatlar, tarhun, dereotu, kişniş otu veya soğan konabilir.
Çorba ve güveçlerde
Makarna suyunu süzdükten sonra, soğutabilir ve buzdolabında saklamak için hava geçirmez bir kaba taşıyabilir ya da ileride kullanmak üzere dondurmak için buz kalıplarına dökebilirsiniz.
Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Makarna kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, protein, A, B1 ve B2 vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin. Linoleik yağ asidi ve minör yağ bileşenleri içermesi sebebiyle de kolesterol düşürücü etkiye sahip.
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Makarna suya atıldıktan on dakika sonra haşlanmış olur. Tencerenin büyüklüğüne ve içerisindeki makarna miktarına bağlı olarak bu süreler değişiklik gösterebilir fakat ortalama haşlanma süresi on dakikadır.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever.
Makarnayı yeniden ısıtmak, onu kesinlikle çok daha 'dirençli bir nişasta' haline getiriyor. Bu olağandışı bir sonuç ve daha önce hiç ölçmediğimiz türden. Benzer bir durum pirinçte de görülmüş. Pirinci soğumaya bırakmanın, onu dirençli nişasta haline getirdiği ve kalori miktarını yüzde 50 kadar azalttığı bulunmuş.
Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Makarna suyuna tuz, su kaynamaya başladığı zaman atılır ve her litre suya 10 gr olarak hesap edilir. Nitekim tuzlu su, tuzlu olmayan sudan daha az bir ısıda kaynar.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
NOT: Zeytinyağının, makarnaya yakışan bir yağ olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Ancak unutulmaması gereken şey; zeytinyağının haşlanma sırasında değil, haşlandıktan sonra makarnaya ilave edilmesi gerektiğidir.
Bu yöntem, makarna süzgecini lavaboya koyarak tencerede bulunan tüm makarnayı süzgecin içerisine boşaltmak şeklinde gerçekleştirilir. Yapılan bu işlem sonrasında makarnanın süzülmesi beklenir. Makarna süzüldükten sonra tekrar tencereye geri dökülür ve tarife devam edilebilir.
Noodle, pirinç unundan hazırlanan hamurların incecik kıvrımlı uzun makarnaya dönüşmüş halidir.
Öncelikle yağımızı eritip salçalarımızı ve domates rendemizi koyup, biraz kavuruyoruz . Sonra makarna suyunu koyup biraz kaynayınca şehriyemizi koyuyoruz. Nane ve tuzumuzu atıp pişmesini bekliyoruz . Afiyet olsun.
Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın. İyi yumuşadıktan sonra makarnanın suyunu süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri