Makat Apsesi İyileşme Süresi Boşaltılmış bir makat apsesinin tamamen iyileşmesi 3 veya 4 hafta sürer. Amerikan Kolon ve Rektal Cerrahlar Derneği'ne göre, makatta apsesi olan kişilerin yaklaşık yarısında perianal fistül (ciltleri ile anüs arasında enfekte bir tünel) gelişir.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir. Bu süre kısa olabileceği gibi daha uzun da olabilir.
Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir. Makat apsesi belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden anal apse tedavisi yapan hastanelere başvurulmalıdır.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Her apsede olduğu gibi anal apsenin tedavisi cerrahi olarak boşaltılmasıdır. Apse drenajı sonrası antibiyotik tedavisi uygulanır. Anal apse anal fistüle dönüşme riski nedeniyle drenajın yapılacağı bölgenin seçimi çok önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Makatta Apse oluşması durumunda bireylerin oturup kalkmada problem yaşaması kaçınılmazken yürürken bile ağrı hissetmek olasıdır. Günlük yaşamınızı çok ciddi manada olumsuz etkileyecek olan apsenin mutlaka uzman bir cerrah tarafından boşaltılması ve tedavi edilmesi gerekir.
Anal apsenin tamamen boşaltılmazsa çok ciddi sonuçları olur. Öncelikle bu alan artık cilde doğru açılmaya başlar. Dolayısıyla cilt iltihabı süreci başlar ve anal apsenin alanı gittikçe genişler. Bu da zaman içerisinde bağırsak içi ve cildin arasında bir tünel oluşmasına sebep olur.
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Her hasta için mutlaka ilaç tedavisi uygulanmaz. Çok fazla yayılım göstermemiş olan, diş arası ya da diş kökü ile sınırlı olan apseler genellikle antibiyotik ilaçla tedavi edilebilir. Elbette apseye neden olan diş çürüğü gibi faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Bu, görmezden gelinecek bir sorun değildir.
Anal bölge hastalıklarında, sıcak su uygulamaları “termo sfinkterik refleks” adını verdiğimiz anal kaslarda gevşeme etkisi ile anal fissür (makat çatlağı) veya hemoroidal hastalık (basur) gibi hastalıklarda gerçekten etkin bir ağrı azalması sağlayabilmektedir. Ancak anal apselerde sıcak su uygulamalarının yeri yoktur.
Anal apse tedavisi ağrılı bir işlem midir? Operasyon süresinde doktorun tercihine göre lokal ve genel anestezi kullanılabilmektedir. Bu nedenle hasta işlem sırasında ağrı duymaz.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Makat Apsesi Ameliyatı Sonrası Ağrı
Makat apsesi ameliyatı sonrası oluşan ağrıyı azaltmak adına oturma banyosu önerilir. Günde üç ile 6 kez on beş- yirmi dakika ılık oturma banyosu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Diş apsesinin genel sağlığınızı etkileyip etkilemeyeceğini soruyorsanız, cevabımız çok kısa ve net: Evet, iş apsesi sağlığınız için tehlike arz eder. Apseler tedavi edilmezlerse burada üreyen zararlı mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir. Makat çevresinde kızarıklık, kabızlık, makatta dolgunluk hissi, idrar yaparken ağrı ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Anal fistüle bağlı olarak kişi iç çamaşırında kötü kokulu, iltihaplı lekelenmeler görebilir.
Perianal apse belirtileri, anal bölgede Ağrı, sertlik, kızarıklık, sıcaklık yani apsenin 4 belirtisi görülür. Hasta şiddetli ağrıdan ne yapacağını bilemez, oturamaz. Eğer patlarsa pis kokulu akıntı olur. Apse zamanla fistüllere neden olabilir.
Çünkü anüs ve çevresinde oluşan iltihaplı doku zaman içerisinde patlar ve bu akıntı makat derisi ile kalın bağırsak arasında bir kanal oluşturur. Bu da kötü koku ve ıslaklık durumunun sürekli olarak oluşmasına neden olur. Perianal apsenin tedavi edilmemesi çok nadir de olsa kanser riskini doğurabilir.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Anal bölgede yer alan hastalıklarında ve bağırsak cerrahi alanında uzman olan genel cerrahlara Kolorektal Cerrah, Proktolog, Koloproktolog isimleri verilir.
Proktoloji “makat bilimi” anlamına gelmektedir. Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri