Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz.
Lazer ile makat çatlağı tedavisi yirmi dakikalık bir işlemdir. Oldukça başarılı sonuçlar vermekte ve kısa sürede hastanın taburcu olmasına olanak sağlamaktadır.
Ameliyat için iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) veya belden iğneyle belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) uygundur. Genel anesteziye gerek yoktur.
Bu cerrahi işlem genel olarak risk taşımayan, güvenli bir girişimdir. Genel olarak cerrahi işlemlerin hepsinde görülebilen veya anestezi bağlı yan etkiler söz konusudur.
Fissür ameliyatından sonra iyileşme süresi ameliyatın türüne ve yöntemine bağlı olarak değişebilir. Geleneksel cerrahi yöntemler kullanılarak yapılan ameliyatlar genellikle daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir. Genellikle birkaç hafta ve ay sürebilir ve hasta için rahatsız edicidir.
İlgili 38 soru bulundu
Cevap: Anal fissür (makat çatlağı) çoğunlukla medikal tedavi ve yaşam tarzı, beslenme önerileri ile iyileşebilir. Ancak kronikleşen hastalıkta iyileşme genelde botox/cerrahi uygulama ile sağlanır. Cerrahi tedavi başarısı en yüksek olan tedavi seçeneğidir.
Kabızlık tedavi edilirse makat çatlaklarının çoğu 3-4 haftada kendiliğinden düzelir. Altı haftayı geçtiği halde çatlak düzelmiyorsa bu durumda süreğen – kronik anal fissür kabul edilir ve genellikle ameliyat gerektirir.
Kronik hale gelmiş olan anal fissür eğer cerrahi yöntemle ortadan kaldırılırsa mutlak sonuç alınmış olur. Botolinum toksini ile anal fissür tedavisi fiyatları anestezi türüne ve hastanın sağlık durumuna göre değişmektedir. Hastanemizde 7500 TL'den başlayan fiyatlarla makat çatlağı tedavisi yapılmaktadır.
Hastalar öncelikle sıvı gıdalar ile başlarlar. 1-2 haftalık alışma dönemleri sonrasında blendirize ürünler, yumuşak gıdalar ve normal gıdalar şeklinde devam etmektedir. Beslenmede öncelik proteinlerde olmalıdır. Günde en az 60 gr protein almalısınız. Yemekten 30 dakika önce veya sonar su içmelidir.
Cerrahi anal fissür ameliyatı ile bir hafta içerisinde kanama ve ağrı oluşması beklenir. Bu süre içerisinde doktorunuzun reçete edeceği ilaçların düzenli kullanılması ile anal fissür iyileşme süresi hızlanacak, daha konforlu bir iyileşme süreci yaşanacaktır.
Ameliyat sonrası vücut banyosu hemen yapılabilir. Dışkılama sonrası ameliyat yerinizi temiz tutmak için sıcak suyla yıkayın veya duş başlığını tutarak temizleyin. Banyo yaptıktan sonra ameliyat yerini yumuşak bir havluyla tampone ederek kurutun. İç çamaşırınızın içine gazlı bez/ped koyabilirsiniz.
Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi cerrahi yönteme göre çok daha avantajlı olup başarılı sonuçlar da vermektedir. Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi avantajları şu şekildedir: Cerrahi tedavide olduğu gibi komplikasyonlar söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır. Bu leğen ya da küvete 8-10 cm seviyede, yakmayacak şekilde sıcak su konularak 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılır.
Makatta yara kaç günde iyileşir? Makat yarasının iyileşmesi için gereken süre, yaranın nedenine, büyüklüğüne, tedaviye ne kadar erken başlandığına ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. İyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Örneğin, anal fissürler genellikle birkaç hafta içinde iyileşebilir.
Makat çatlağı ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında yapılır ve genellikle çatlaklı bölgeye bir kesi yapılır. Bu kesi, çatlağın tam olarak görülebilmesini ve onarılmasını sağlar. Operasyon sırasında, çatlağın kenarları birleştirilir ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bazen dikiş atılır.
Makat çatlağına çoğunlukla neden olan sebeplerden biri de uzun süren kabızlıktır. Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Anal Fissür Tekrarlarsa Tekrar Tedavi Edilebilir Mi? Makat çatlağı tedavisi kısa sürede yapılmaz ise hastanın her tuvalete çıkışında makat bölgesindeki yaralar tekrarlamaya başlar. Var olan çatlak, dışkılama sırasında derinleşmeye ve hatta iyileşme göstermiş olan bazı dokular da yeniden zarar görmeye başlar.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Makatta çatlak derinleştiğinde ve kronikleştiğinde meme oluşumu ve iltihaplanma da görülebilir. İlerlemiş ağrılı kronik anal fissür idrar kanalını etkileyerek dizüri(idrarda yanma), pollaküri(sık idrara çıkma) veya idrar retansiyonu(idrar yapamama) meydana gelebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Fissür İçin Evde Çözümler Var Mıdır? Makat çatlağına iyi gelen evde uygulanabilecek bir kaç yöntem; Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri