Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Modern yönetim teorisi, yönetim sistemlerinin gelişmesini sağlayarak yöneticilerin işlerini kolaylaştıran ve çeşitli iyileştirmelerin bulunduğu bir uygulama olarak belirtilmektedir. Modern yönetim teorisinde açık ve kapalı olmak üzere iki farklı sistem söz konusu olmaktadır.
Klasik yönetim kuramının kapsamında üç ayrı alt yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, öncülüğünü Frederick W. Taylor'un yaptığı 'bilimsel yönetim' yaklaşımı; İkincisi, öncülüğünü Henri Fayol'un yaptığı 'yönetim süreci' yaklaşımı ve üçüncüsü de öncülüğünü Max Weber'in yaptığı 'bürokrasi' yaklaşımıdır.
Yönetim yaklaşımları; klâsik, neoklasik (İnsan İlişkileri), modern ve modern sonrası (postmodern) yaklaşımlar diye sınıflandırılabilir.
Modern yönetim teorisi, geleneksel yönetim teorilerinden farklı olarak daha çağdaş bir perspektife sahip olan yönetim yaklaşımlarını ifade eder. Gelişen iş dünyası ve değişen iş ortamıyla birlikte ortaya çıkan modern yönetim teorileri, daha esnek, yenilikçi ve insan odaklı bir yaklaşımı benimser.
İlgili 41 soru bulundu
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Klasik Yönetim Anlayışı, “İnsansız Organizasyonlar”; Neoklasik Yönetim Anlayışı, “Organizesiz İnsanlar” temel varsayımı üzerine kuruludur. Bu teori 1930'lara kadar uygulanan tek teori olmuş ve en çok eleştiri alan ciheti, insan unsurunu ikinci plana atması ve robot gibi davranabileceğini varsaymasıdır.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
Klasik yönetim yaklaşımı iki ana fikir etrafında toplanmaktadır. Taylor'un yaklaşımı, günlük işlerin görülmesinde makinelere ek olarak insan unsurunun nasıl daha etkin kullanılabileceği üzerinde dururken; Fayol ve Weber, biçimsel örgüt yapısının oluşturulması üzerinde durmuştur.
Çağdaş yönetim anlayışına ilişkin yaklaşımlar arasında en önemlileri; Sistem Kuramı Yaklaşımı, bunu izleyen Durumsallık Yaklaşımı ve güncel olan Japon Yönetim Yaklaşımı sayılabilir.
Araştırmanın sonucunda, Fayol'ün görüşlerinin büyük ölçüde hala geçerli olarak değerlendirildiği görülmüştür. Araştırmaya katılan yöneticiler, özellikle Fayol'ün “inisiyatif kullanma”, “hakkaniyet/eşitlik”, “çalışanlar arasında birlik”, “personel ücretleri” ve “düzen” prensipleri ile kuvvetli bir biçimde hemfikirdir.
Postmodern yönetim anlayışları, rekabet stratejileri, örgütsel ekoloji, örgütsel gruplaşma, örgütsel strateji, işlem maliyeti, kaynak bağımlılığı, bilgi işleme, kurumsallaşma ve vekalet yaklaşımlarıyla önemli açılımlar sağlamaktadır.
Geleneksel yönetim işi, uzmanlıklara göre ayırmakta ve çalışanları iş birimi alanlarına konumlandırmaktadır. İş birimi alanlarında personel, işin sadece kendine düşen parçasını ne amaca hizmet ettiği ile tam olarak ilgilenmeden ya da anlamadan gerçekleştirmektedir.
Organizasyonların Yönetiminde Sistem Yaklaşımı
Sistem yaklaşımı en basit şekliyle yönetim sürecindeki bir düşünce tarzıdır. Bu düşünce tarzı, organizasyon çalışmalarının başarılı bir biçimde yönetilmesini, iç ve dış çevre elemanlarının bir bütün olarak ele alınmasını sağlamaktadır.
BİLİMSEL YÖNETİMİN İLKELERİNDE ÜÇ ANA İLKE:
Bunun için üç ila beş yıllık bir zaman gerekebilir. 2.İşi en iyi şekilde yapabilmesi için iş göreni özendirmelidir. 3.Tecrübeli ustabaşılar kullanmalı, bilimsel yöntemlere aykırı hareket edenler cezalandırılmalıdır.
Neo-klasik teori bireyin örgüt içindeki davranışlarının sadece maddi beklentilerine dayalı olmadığı görüşüne bağlı olarak işgörenin örgüt ortamındaki psikolojik beklentilerinin de tatmin edilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Bilimsel yönetim yaklaşımı şu şekilde tanımlanabilir; tecrübe yerine bilim, anlaşmazlık yerine ahenk, bireycilik yerine işbirliği, kısıtlı üretim yerine maksimum üretim, bireylerin ulaşabilecekleri en yüksek verimlilik ve refah düzeyine ulaştırmak.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar.
Teorinin kurucusu Fayol'dur. Fayol, yönetimi bir süreç olarak görüyor ve bu süreci çeşitli fonksiyonlara ayırıyor. Bu kuramda amaç bilimsel kuramda olduğu gibi verimlilik ve mantıklı bir örgüt kurmaktır. Yönetsel kuramda, yönetimin kendisi bir süreç olarak ele alınıp bu yönetim sürecine odaklanılıyor.
Fayol, geliştirdiği işletme yönetim teorisiyle tanınır. F. W. Taylor'ın “bilimsel yönetim” modeliyle hemen hemen aynı dönemde fakat Taylor'dan bağımsız bir şekilde geliştirdiği yönetim teorisi Fayolizm olarak bilinmektedir.
Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Neoklasik teorinin gelişmesine Elton Mayo, Fritz Roethlıshberger, Douglas Mc Gregor, Abraham Maslow, Kurt Lewin, Rensis Likert, Chester Barnard, Chris Argyris, Oliver Sheldom gibi birçok ünlü yazar ve araştırmacı katılmıştır.
Klasik Örgüt Kuramları, Frederic Winslow Taylor'un Bilimsel Yönetim Kuramı, Henri Fayol'un Yönetim İlkeleri Kuramı ve Max Weber'in Bürokrasi Kuramından oluşmuştur. Klasik kuramlarını oluşturan bu üç akım benzer varsayımlara dayanmaktadır ve pratik yönden etkileri de temelde benzerdir (Hicks ve Gullett (1981).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri