Anal Fissür yani makat çatlağı belirtilerinin başında tuvalet sonrası ağrı gelmektedir. Kanama makat çatlağı belirtileri arasındadır ancak genellikle 2. Plandadır. İlerleyen makat çatlaklarında dip kısımda deri çıkıntısı meydana gelebilmektedir.
Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür, dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya yol açtığı gibi makatın kanamasına da neden olabilir.
Makat çatlağı şikâyetlerinden muzdarip olan hastalar beslenmelerine dikkat etmedikleri an dışkılama sırasında zorluk çekmekte ve zorlanmaya bağlı kanama oluşmaktadır. Dışkılama Sonrasında Kanama: Makat çatlağı olan kişilerin dışkılama sırasında kanama gördüğü gibi dışkılama sonrası da kanama görebilirler.
Makat çatlağına ne iyi gelir ; Nifedipin ve Lidokain içeren kremler, anal kaslara botoks enjeksiyonu ve oturma banyosu makattaki çatlağa iyi gelir. Anal bölgenizde ağrı, kanama ve kaşıntı olursa endişeleneceksiniz.
Sebebe bağlı olarak rektal kanama kendi kendine geçebilir ancak anal fissür, hemoroid ve ileri safhada kolon kanseri söz konusuysa makattan kan gelmesi durumu tedavi gerektirir.
İlgili 36 soru bulundu
Çoğu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teşhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doğurmasına neden olabilir.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Makat çatlağının en sık görülen nedeni uzun süren kabızlıktır. Ancak kabızlık ve aşırı zorlamanın yanında bağırsağın kendi kası olan anüsün son kısmını saran düz kas liflerinden oluşan kas aşırı derecede spazm yani gergin olabilir. Bu durum tuvalete çıkılmasını zorlaştırarak yaraya neden olabilir.
Makat çatlağı tedavisi sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olan lazerle yapıldığında hastalar aynı gün taburcu edilir ve kısa sürede iyileşmektedirler. Cerrahi tedavi ile tedavi uygulandığında hastalarda ilk bir hafta ağrı ve kanama gelişebilir fakat doktorun önerdiği programlar ile ağrı ve kanama zamanla kaybolur.
Makatta çatlak olduğu belirli duyularla anlaşılabilir. Özellikle dışkılama sırasında cam kesiği hissiyatı uyanıyorsa bu çatlak olduğunu gösterebilir. Bu durumun oluşturduğu acı hissi bazen birkaç saat sürebilmektedir. Buna ek olarak yine dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama görülebilmektedir.
Günlük su tüketimine dikkat edilmeli(yetişkinler için günde iki litre) Ekmek tüketimi tam tahıllı veya kepek ekmeği ile yapılmalı Kabızlık oluşumu hissedilirse kuru kayısı, kayısı suyu gibi gıdalar alınmalı İshal oluşumu hissedilirse ishal kesici özelliği bulunan gıdalar alınmalı(örneğin muz)
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi cerrahi yönteme göre çok daha avantajlı olup başarılı sonuçlar da vermektedir. Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi avantajları şu şekildedir: Cerrahi tedavide olduğu gibi komplikasyonlar söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Peçetede kan olması daha çok anal fissürde görülür, daha seyrek olarak fistül, siğil, ragad ve mayasılda da görülebilir.
Makat kanamasının nedeni teşhis edilmeden önce, bir doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılması gerekebilir. Bu muayene sırasında, doktor, makatta kanama kaynağını tespit etmek için rektal muayene yapabilir. Bu test sırasında, doktor, makat bölgesindeki anormallikleri ve şişlikleri arayacaktır.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Makattan kan gelmesi, çoğunlukla kabızlığa ya da hemoroide bağlı olarak gerçekleşse de zaman zaman daha ciddi sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Rektal kanama, kişinin çevresiyle konuşmaktan veya hekime bahsetmekten çekindiği rahatsızlıklardan biridir.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri