Makat çatlağına ne iyi gelir ; Nifedipin ve Lidokain içeren kremler, anal kaslara botoks enjeksiyonu ve oturma banyosu makattaki çatlağa iyi gelir. Anal bölgenizde ağrı, kanama ve kaşıntı olursa endişeleneceksiniz.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Makat çatlağının en sık görülen nedeni uzun süren kabızlıktır. Ancak kabızlık ve aşırı zorlamanın yanında bağırsağın kendi kası olan anüsün son kısmını saran düz kas liflerinden oluşan kas aşırı derecede spazm yani gergin olabilir. Bu durum tuvalete çıkılmasını zorlaştırarak yaraya neden olabilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.
Makat çatlağı tedavisi sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olan lazerle yapıldığında hastalar aynı gün taburcu edilir ve kısa sürede iyileşmektedirler. Cerrahi tedavi ile tedavi uygulandığında hastalarda ilk bir hafta ağrı ve kanama gelişebilir fakat doktorun önerdiği programlar ile ağrı ve kanama zamanla kaybolur.
İlgili 40 soru bulundu
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür, dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya yol açtığı gibi makatın kanamasına da neden olabilir.
Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir.
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Lifli gıdalarla beslenilmeli(nohut, fasulye, mercimek gibi) Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Günlük su tüketimine dikkat edilmeli(yetişkinler için günde iki litre) Ekmek tüketimi tam tahıllı veya kepek ekmeği ile yapılmalı
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Makattan kan gelmesinin başlıca nedenleri hemoroid, kabızlık, anal fissür, fistül, kolorektal kanser, inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Makattan taze kan gelmesine sebep olan ancak az görülen durumlar ise ülser, enfeksiyonlar, anal polipler ve gastrointestinal problemlerdir.
Özellikle dışkılama sırasında cam kesiği hissiyatı uyanıyorsa bu çatlak olduğunu gösterebilir. Bu durumun oluşturduğu acı hissi bazen birkaç saat sürebilmektedir. Buna ek olarak yine dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama görülebilmektedir. Bu genellikle tuvalet ihtiyacının sonunda kullanılan kağıtta görülür.
Yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde krem dışkılama sonrasında el yardımı ile makat içerisinde doğru ittirilerek kullanılır. Ürünün etkili olması için mutlaka makat içerisine doğru uygulanması gerekmektedir.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir. Lif açısından zengin yiyecekler yemek ve bol su içmek dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Tuvalete gitme ihtiyacı hissederseniz, hemen gitmeli ve uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız.
Çay/kahve tüketiminin azaltılması, bol su içilmesi ve dışkı yumuşatıcı ilaçların kullanımı önerilebilir. Ağrılı bölgeyi rahatlatan kremlerin sürülmesi ve ılık su ile duş alınması sayesinde makat bölgesinde özellikle tuvalet sonrası gelişen zonklayıcı ağrılarda azalma gözlenebilir.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Elma sirkesi: Elma sirkesi anal fissüre neden olan ıkınma ve zorlanma sonucunda oluşan kabızlığa iyi gelen bir tedavi yöntemidir. Su ve salatalarda kullanarak sindirimi kolaylaştırabilir ve bağırsak hareketlerini geliştirebilirsiniz.
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür. Bu kanamayı ya tuvalette ya da dışkıya bulaşmış şekilde görmek mümkündür. Kan parlak ve açık kırmızı renkte olur.
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Daflon; Makat bölgesindeki toplar damarları kısmen daraltarak ağrı, şişlik ve kanamayı azaltır. Önemli bir yan etkisi yoktur sürekli kullanımda günde 2 tablet, şikayetin çok arttığı dönemlerde ise günde 4-6 tablet alınır.
Makat çatlağı sorununu yaşayan hastalar tedavide en çok acısız ağrısız bir operasyon olan lazer tedavisini tercih etmektedir. Cerrahi tedaviye göre daha avantajlı olan lazer yöntemi ile hastalar kısa sürede normal hayatlarına dönebilmekte ve kısa sürede iyileşme görülmektedir.
- Günde en az iki kez olguların önem derecesine, yayılımlarına ve durumlarına göre, hafifçe masaj yaparak uygulanır. - FİTO bir spatül ve başka uygun bir alet kullanılarak yara bölgesine sürülür. - Gazlı bez ile kapatıldıktan sonra bu bezin krem ile sıvanması önerilir.
Peçetede kan olması daha çok anal fissürde görülür, daha seyrek olarak fistül, siğil, ragad ve mayasılda da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri