Duvak her zaman kapalıdır. Duvağın gerçek anlamda açılması damadın ve gelinin bir araya geldikleri zaman; damadın güveyi girmeden önce yani gelinin yanına henüz geldiğinde yüz görümlüğü denilen hediyesini ikram etmesinden sonra olur. Duvak bu şekilde açılmış olur.
Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır.
“Gelin sabahı”, “Cuma sabahı”, “duvak açma” gibi adlarla bilinen bu tören için gelin gelinliğini giyer, başına da uzun, kırmızı bir (duvak) örtü örter.
Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
İlgili 24 soru bulundu
Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Peki, gelin kuşağı neden üç kez bağlanır biliyor musun? Üç kez bağlama işleminin tekrar edilmesi, yeni gelinin evine bolluk, bereket ve uğur getirmesi içindir.
Orta Anadolu'da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmama- sına yöneliktir (Altunel 1995).
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
Kırmızı duvak ne anlama gelir? Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Çok sık karşınıza çıkan kırmızı gelin kuşağı hem bereket hem de şans sembolü olarak nitelendirilir. Kırmızının bu özel günde tercih edilme nedenleri arasında saflığı ve güzelliği simgelemesi de bulunur.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Önceki senelerde gelinler saçlarından bellerine kadar uzanan simli telden oluşan bir aksesuar kullanırdı. Bunun sebebi evlenme çağındaki bekar kızlar bu tellerden koparırlardı, bu teller ne kadar kısa olursa kişinin evlenmesi de o kadar kısa anlamına gelmekteydi tıpkı ayakkabı ve çiçek atma geleneklerinde olduğu gibi.
Peki gerdek gecesinde gelinliği damat mı çıkarır? Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Dirsek hizasındaki duvaklar; Boyları 65 cm civarı, Bu duvaklar prenses etek tarzında hafif kabarık ve çok uzun kuyruklu olmayan gelinlik modellerinde tercih edilmelidir. Bel hizasındaki duvaklar; Boyu yaklaşık 75 cm ve bel hizanıza gelen duvakları genel olarak daha sade ve düz gelinliklerle tercih edebilirsiniz.
Şapel duvak uzun modeller arasında yer alır ve 2.5 metre uzunluğunda tül dantel kumaş kullanılarak tasarlanır. Bol işlemeli balık form tasarımları, romantik bir hava katabilir. Katedral seçenek çeşitliliği 3 metre uzunluğunda tül ya da dantelden hazırlanır.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Ertesi gün öğleden sonra damat tarafı hediyeler verir, takılar takar. Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
Gelin alma geleneği, düğün günü gerçekleştirilir. Gelin, kuaföre gidip hazırlıklarını tamamladıktan sonra eve gelir ve damadın ailesi tarafından baba evinden alınır.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
İlk bağlama esnasında Allah mesut etsin denir. Kuşağın ikinci kez bağlaması esnasında yine besmele çekilerek, Allah ayırmasın denir. Gelin kuşağının üçüncü kez bağlanması esnasında ise, tekrara besmele ve de sonrasında Allah yuvanızı bozmasın şeklinde dua edilir.
Ülkemizin bazı bölgelerinde kırmızı kuşak gelinin babası tarafından bağlanırken yeşil kuşak da gelinin abisi ya da amcası tarafından bağlanır. Yani gelinde iki adet kuşak yer alır. Bu iki renk dışında da gelin kuşaklarının olduğuna şahit olabilirsiniz.
Gelin kuşağının özünde gayret kuşağı olduğunu ve zamanla renginden dolayı anlamının deği- şerek yerini bakirelik algısına bıraktığını ise A. R. Balaman şu şekilde açıklar: “Ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa 'gayret kuşağı' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri