Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir.
Sık olmasa da rektal kanama görülebilir. Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Kabızlık Makat Çatlağına Neden Olabilir
Bu zorluk nedeniyle makatta yüzeysel çatlaklar oluşur ve bunlar akut (geçici) olarak kabul edilir. Komplike olmayan durumlarda bazı makat çatlakları basit tedavi yöntemleri ile iyileşebilir. Fakat bazı kişilerde çatlak, uzayarak ve derinleşerek kronik bir hal alabilir.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Bitkisel tedavi ile geçebileceği kanısına inanarak umut bağlamaktadırlar. Aksine makat çatlağı tedavisi bitkisel yollarla değil ancak cerrahi yöntemler ile geçebilmektedir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Uzun süre kabızlık, ishal ya da inflamatuar bağırsak hastalıkları nedeniyle makat çatlağı gelişebilir. Ancak herhangi bir etkene bağlı olmadan da kişinin makat bölgesinde çatlak oluşabilir. Genel olarak hastaların genelinde çatlak oluşumu öncesine bir süre boyunca dışkılama güçlüğü yaşanır.
Kronik anal fissürler için tedavi seçenekleri arasında topikal kremler, oturma banyoları ve anal sfinkter kaslarını gevşetmek için botoks enjeksiyonları yer alır. Şiddetli vakalarda cerrahi de gerekli olabilir. Kronik bir anal fissürünüz olduğundan şüpheleniyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.
Fissürün kronikleşmesinde makat kaslarının dışkı ile tahriş olup kasılması ve spazmı sonucu anal kanal basıncının artması rol oynar. Bu kasılma daha doğrusu spazm da fissürü oluşturur. Aslında kronik anal fissür bu kısır döngü nedeni ile oluşur. Bu kısır döngü kesilmedikçe de tedavisi mümkün değildir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Dışkılama Dışı Nedenler: Makatın, penis veya yabancı cisimlerle kontrolsüz bir şekilde açılmaya zorlanmasıdır (Anal Sex-Ters İlişki). Sıklıkla birden fazla yerde ve yanlarda yırtılma (Anal Fissür) olur. Anal seks terk edildiği takdirde 1-2 hafta içerisinde ve kendiliğinden iyileşir.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez.
Makatın kaşınması: Makatta meydana gelen çatlak ve yırtık; ard arda iyileşip yeniden açılırsa; bu durum kaşıntılara neden olabilir.
Hemoroid ve anal fissürün oluşturduğu çatlaklar hemen hemen aynı bölgede meydana geldiği için zaman zaman karıştırılabilmektedir. Hemoroid cinsine göre değişse de makattan dışarı doğru sarkan şişmiş damarlardan oluşurken, çatlak anal kanal boyunca uzayan yırtık şeklinde kendisini gösterir.
Makat çatlağı direkt olarak hemoroide yol açmaz.
Anal fissür, makat (anüs) kenarındaki deride olan çatlağa (yırtığa) verilen isimdir. Makat (anüs) bölgesini örten deride kaşıntı, kanama, yanma ve ağrıya neden olur. Hastaların çoğunda kabızlık yakınması vardır. Anal fissürlerin önemli bir kısmı ameliyat gerekmeden ilaçla tedavi edilebilir.
Anal fissür genellikle birkaç hafta içinde düzelir, ancak 4-6 hafta içinde iyileşmezse kronik fissür olarak adlandırılır. Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum gibi çeşitli nedenler sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen fissür için açık bir neden yoktur.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla makat çatlağı tedavisi yapılmaktadır.
Yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerin çatlak için olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir. Yüzmenin makat çatlağına iyi geldiği bilinir ve rahatsızlığa sahip kişinin düzenli olarak denizde yüzmesi önerilir.
Kabızlık tedavi edilirse makat çatlaklarının çoğu 3-4 haftada kendiliğinden düzelir. Altı haftayı geçtiği halde çatlak düzelmiyorsa bu durumda süreğen – kronik anal fissür kabul edilir ve genellikle ameliyat gerektirir.
Genel veya lokal anestezi altında uygulanabilen bu ameliyat makat çatlağı tedavi edilirken hastaların 48 saat gibi bir süre zarfında normal hayatlarına dönebilmesi mümkündür. Tedavi edilemeyen Anal Fistül bir süre sonra kronikleşebilir. Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir.
Anüs çatlağı olarak da bilinen makat çatlağı, anal bölgedeki yassı epitelin ve mukozanın dikey yırtılması sonucu meydana gelir. Genellikle makatın en zayıf bölgesi olan anoderm adı verilen kısımda oluşur. Kadın, erkek fark etmeksizin her yaşta görülebilen makat çatlağı, bebeklerde de sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri