Makat bölgesindeki kaşıntının diğer nedenleri ise: Hemoroid, fissür, fistül, tümör, geçirilmiş cerrahi veya radyoterapi. Primer dermatolojik hastalıklar (liken planus, atopik egzema, psoriasis, seboreik dermatit) Mantar infeksiyonları (dermatofitozis, kandidiyazis) Parazitler (kıl kurdu, uyuz hastalığı)
Günlük içi çamaşırı değiştirilmesi, makat bölgesine küçük bir gazlı bez konulması hem terlemeyi hem de özellikle geceleri meydana gelebilecek dışkıyla kirlenmeye bağlı (büyük abdesti tutmada sorunu olan hastalarda) kaşıntıları önleyecektir.
Makat kaşıntısı dermatit gibi bir deri hastalığınından, deri kanserine, mantar infeksiyonuna ve o bölgenin diğer hastalıkları olan hemoroid, anal fissür, anal fistül gibi geniş bir hastalık yelpazesinin sonucu gelişebilir.
Makatta kaşıntı ve şişlik; anal fistül, anal fissür, hemoroid, tümör, parazitler ve deri hastalıkları sonrası ortaya çıkabilmektedir. Anal Fistül: Bir organla diğer bir organın arasında oluşan tüp şeklindeki bağlantılara fistül denilmektedir ve bu durum makat bölgesinde meydana geldiğinde anal fistül adını almaktadır.
Makat kaşıntıları; bakteri ya da mantar enfeksiyonu dışında kıl kurdu gibi parazitlerden de kaynaklanabilir. Yapılan son araştırmalarla kafein, alkol, süt, fındık, domates, çikolata gibi gıdaların kaşıntıya neden olabildiği belirtilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Anal Kaşıntı (Pruritus Ani); sedef hastalığı gibi bir deri hastalığından, deri kanserine, mantar infeksiyonuna ve o bölgenin diğer hastalıkları olan hemoroid, anal fissür, anal fistül gibi geniş bir hastalık yelpazesinin sonucu olabilir. Tanı muayene ve laboratuvar testleri sonucu ile konulur.
Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Geceleri Makat Kaşıntısı Neden Olur? Gece makat kaşıntısı dendiğinde akla ilk gelen sorun kıl kurdudur, bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Gece artmasının sebebi kıl kurtlarının gece bağırsaktan dışarı doğru çıkmak için uğraşırken anüsün içinde hareket etmesidir.
Kanser tedavisi sırasında neden kaşınırız? Kanser tedavilerinin neden olduğu kaşıntı, çeşitli mekanizmaların bir sonucudur. Birçok tedavi, pruritin kaynağı olan yoğun cilt kuruluğuna yol açar. Diğer tedaviler cildi ışığa duyarlı hale getirerek kızarıklık ve cilt tahrişine neden olur ve bu da kaşıntıya neden olur.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir. Lif açısından zengin yiyecekler yemek ve bol su içmek dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu konudaki çalışmalar, kronik (uzun süreli) anal kaşıntınız varsa, Kapsaisin Topikal Kremi'nin Kortikosteroid'lere iyi bir alternatif olduğunu göstermektedir.
Dışkılama Sonrasında Kanama: Makat çatlağı olan kişilerin dışkılama sırasında kanama gördüğü gibi dışkılama sonrası da kanama görebilirler. Zor dışkılama: Kişi dışkılama esnasında zorluk çekmektedir. Makat Bölgesinde Kaşıntı: Makat çatlağı hemen hemen oluştuğu her kişide makatta kaşıntı meydana getirmektedir.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
Tedavi altta yatan nedene göre değişiklik göstermekle birlikte tedavi protokolunde; özel diyet, banyo, pomat uygulaması, gerekirse mantar tedavisi, gibi uygulamalar bulunuyor. Tedavide steroid içeren /kortizonlu kremler çok kısa süreli kullanılabiliyor. Ayrıca çinko-oksitli pomatlardan da yararlanılabiliyor.
Anal pruritus (kaşıntı) makat bölgesinde genellikle kronik olarak görülen bir sorun. Bu sorun, bazen kıl kurdu gibi parazitler ya da psoriasis gibi bazı deri hastalıklarına bağlı olarak, bazen de hemoroidal hastalık, anal fissür, crohn hastalığı, anal bölge kanserleri gibi sorunlara ek olarak gelişebiliyor.
Genellikle erkek lazer epilasyon uygulamalarında alexandrite lazer cihazı tercih edilir. Makat bölgesindeki kıl tipi ve yoğunluğu da alexandrite lazer için uygundur. Erkeklerdeki kıl yoğunluğu ve tipi fazladır. Yapılan lazer uygulamaları ile istenmeyen tüylerinden kalıcı olarak kurtulmak mümkün olur.
Sık sık posalı- lifli gıdalar ile beslenilmeli, Bolca meyve sebze tüketilmeli, Günlük 2.5 litre su tüketilmesi, Kabızlık sorunu yaşayan hastanın kuru incir, kayısı, kuru erik yemeleri gaitayı yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Basur evde doğal bitkisel tedaviler, beslenme düzeninde değişiklikler, ılık su banyoları ve egzersiz gibi hapishaneler rahatlatılabilir. Ayrıca basur kremi ve spreyleri de kullanarak ağrı ve kaşıntıları hafifletmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri