Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kredi kartı borcunuzun son ödeme günü geçtiğinde borcunuz için gecikme faizi uygulanır.
Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç)
Devreden bakiye, bir dönem önceki hesap özetinden kalan borcun bir sonraki döneme aktarılmasına yani devredilmesidir.
Yapılandırdığınız kredi borcunuzu ödeyemediğinizde borcunuzun ilk haline dönme ihtimalinin yanı sıra yasal takibe de girersiniz. Yasal takibin sonucunda ise genellikle maaş haczi kararı çıkar. Ayrıca yasal takipten dolayı kredi siciliniz bozulur.
Güncel borç, son ekstreden kalanın ve gelecek ayın şuana kadarki ekstresinin toplamı.
İlgili 35 soru bulundu
İlk günden itibaren kredi kartına gecikme faizi de işlemeye başlar. 60 günden sonra artık KKB notunuzu ciddi oranda etkileyecek bir süreç başlar. Belki de birkaç yıl düzelmeyecek bir döneme girmiş olursunuz. Ödeme yapsanız bile artık diğer bankaların da görebileceği, sakıncalı müşteriler listesine girmiş olursunuz.
Hesap kesim tarihiniz kredi kartı ekstrenizde yer alır. Kredi kartı borcunuzun son ödeme günü ise hesap kesim tarihinin 10 gün sonrasıdır. Hesap kesim tarihinden itibaren yaptığınız alışverişler bir sonraki dönem borcuna yansır.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
Vergi Borcu Yapılandırması Ödenmezse Ne Olur? Vergi borcu yapılandırması ödenmezse, kişinin taksitlendirme hakkı iptal edilerek vergi borcunu normal şekilde ödemesi gerekir. Kişiye verilmiş olan sürede kişi ödemesi gerekli olan miktarı ödemediği zaman kişinin yapılandırma hakkı da elinden alınır.
Kredi kartınız ile yaptığınız bir harcamayı ekstre kesim tarihinden önce cep şube ya da internet şube üzerinden genelde vade farkı ödeyerek taksitlendirebilirsiniz.
Eğer kredi kartı limitiniz 25 bin TL'nin altındaysa kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarı, hesap özeti borcunuzun %20'si olarak hesaplanır. Örneğin, ekstrenizde gözüken toplam borç 10.000 TL ise son ödeme tarihinden önce 2000 TL'lik bir ödeme yaparak kalan borcunuza gecikme faizi uygulanmasından kurtulabilirsiniz.
Ödeminin bir mahsuru yok.Kullanılabilir limitin artmış olur. Eğer bütün borcu ödeyeceksen bişey olmaz ancak bir kısmını ödersen hesap kesiminden sonra yine sana ödenecek bir asgari ücret çıkarırlar 2 kez ödeme yapmak durumunda kalırsın.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %1,36 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Hesap özeti borcu ödenmezse kart kapatılır mı? Hesap özetinde bulunan borç miktarının belirli aralıklar içinde ödemesinin yapılmaması durumunda ise müşterinin kartı bir süre sonra kullanıma kapatılır.
Kart sahibi, sadece 900 TL olan asgari ödeme tutarını öderse geri kalan 2.100 TL tutarındaki borçtan kredi kartı faizi alınır. 2.100 TL üzerinden alınan faiz, bir sonraki kart ekstresine eklenerek borcun katlanmasına ve ödeme disiplininin bozulmasına neden olur.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur. Yani ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde inisiyatif tamamen bankanın elinde.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti (peşin ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak.
Tekrar yapılandırma yapabilir miyim? CEVAP : Merhaba, Yapılandırmada herhangi bir sınır yoktur.
Örneğin; borcun yapılandırılması, borcun teminat altına alınması …. Hallerinde kredi talebi kabul edilebilir. 2- Kredi talep eden bir gerçek veya tüzel kişinin kuvvetli bir garantör göstermesi durumunda kredi talebi yine kabul edilebilir.
Kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarını 30 gün süre zarfında ödemezseniz, kredi kartı borcunuz bir dönem gecikmiş olarak görünür. Bu süre içerisinde borcunuza gecikme faizi ve akdi faiz eklenir. 30 günlük kredi kartı borcu gecikmesi herhangi bir yasal takibe sebebiyet vermez.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Ekstre Taksitlendir ürününden yararlanmak için hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihinden 1 gün öncesi arasında başvurunun yapılması ve bu tarih aralığında ekstrenin asgari borcunun ödenmesi gerekmektedir. Sadece TL ekstreler taksitlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri