Makat bölge temizliğinde ilaçlı, parfümlü ve deodorantlı ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir.
En sağlıklı temizlik su ile yapılan temizliktir. Su ile yıkama sonrası alanı kurulamak yeterli olacaktır. Ancak tuvalet kağıtları ile aşırı derecede temizleme gayreti, ıslak alkollü mendillerle, sabunla temizlenmesi veya bazı antiseptiklerin kullanılması da tahrişi arttırmaktadır.
Bu nedenle dışkılama sonrasında ilk temizliğin, gözle görünür bir kirlilik kalmayıncaya kadar yinelenerek her seferinde kuru temiz tuvalet kağıdıyla, daha sonra yine el değdirilmeden fışkıran suyla ya da ıslatılmış kağıtla yapılması ve bölgenin tuvalet kağıdı ile kurulanarak temizliğin bitirilmesi en uygunudur.
Öncelikli olarak kaşıntıya neden olan kremler, sabunlar, şampuanlar, banyo köpüğü, ıslak mendil ve tuvalet kâğıdı gibi irritanların kullanımı kesilmelidir. İç çamaşırlar deterjanlar yerine sabun tozları ile yıkanmalı, makat bölgesine sabun vb. kozmetikler sürülmemelidir.
Kaşınan bölgeye vazelin sürmek buranın nemlenmesine ve dış etkilerden korunmasına yardımcı olarak kaşıntının azalmasını sağlayabilir. Şekerli gıdaların aşırı derecede tüketilmesi ishal olmanıza neden olur. Bu durum da makat bölgesini tahriş eder ve kaşınmalara yol açar.
İlgili 34 soru bulundu
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
Dışkılama sonrası makat bölgesinin ılık su ile temizlenmesi rahatlama sağlayabilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar tahrişin azalmasını sağlayarak faydalı olabilir ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
5. Sıcak suya oturma banyosu: Ilık suya günde 2-3 kez oturmak makat bölgesindeki şişlik ve ağrıyı azaltır. Oturma banyosundan sonra makat bölgesinin kuru tutulmasına dikkat edilmelidir.
Tüy Dökücü Krem, kasık, kasık bölgesi, penis tabanı, skrotum (testis torbası) ve kalçalardaki tüylerin alınması için uygundur. Tüy dökücü kremi penisin gövdesine veya üstüne, kalça aralarına, anüs ve perianal bölge çevresine uygulamayın.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Pislik, dışkılığı namaza mani olacak şekilde dağılmadıkça su olmaksızın sade taşlarla da taharetlenebilirim." demektir. Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir.
Yoğun kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Kıl temizliği için ise çok uzatmadan kesmek önemlidir. Cinsel organdaki kılları keserken iyi bir jilet kullanılmalı, tahrişin önüne geçilmelidir. Eğer bölge hassassa jilet yerine bitkisel kıl dökücüler kullanılabilir.
alın elinize sabunu köpürtün bi güzel makatla çevresini sabunla ovun sonra jileti alın önce üst tarafı gel gitle tertemiz yapın ardından başını yukarı kaldırıp aşağıdan yapın. sonra yıkayın kıllar dökülsün sonra gene elinizi sabunla köpürtetip ovun sonra da geri kalan kılları temizleyin.
Anal kirlenmenin temel nedeni; makat bölgesinin yeterince temizlenmemesi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi yada makat hastalıklarından da kaynaklı olabilir.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Bol su içmek: Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudunuzu hidrate eder ve kabızlık riskini azaltarak hemoroidlerinize iyi gelir. Lifli gıdalar tüketmek: Tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi lifli gıdalar, sindirim sistemini düzgün çalıştırır ve kabızlık riskini azaltarak hemoroide iyi gelir.
İçine, dirseğinizi soktuğunuzda yakmayacak ısıda sıcak su doldurulur. Makat suya temas edecek şekilde birkaç dakika oturulur. Makatta ele gelen ağrılı şişlik varsa suyun içerisine bir çay kaşığı kadar tuz konulur. Suya batikon, sarı toz gibi mikrop öldürücü koymanın hiçbir anlamı ve faydası yoktur.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Dr. Faruk Özkul, “Mevsim geçişlerinin ve soğuk havalar nedeniyle vücudumuzda bazı hastalıkların alevlendiği görülür. Bunların en başında anorektal hastalıklar dediğimiz makat bölgesi hastalıklarıdır. Bunlar sıklıkla hemoroidal hastalıklar (basur), anal fissür (çatlak), anal fistül, anal apse gibi hastalıklardır.
Makatta ıslaklık hissi, akıntı ve kaşıntı genelde hemoroid gibi rahatsızlıklar sebebiyle meydana gelmektedir. Hemoroidin ortadan kaldırılmasıyla bu şikayetler de sonlanmaktadır. Bu yüzden makatta ıslaklık hissinin giderilebilmesi için bir proktoloji uzmanıyla görüşülmelidir.
Kasık kıllarını 15 günde bir temizlemek sünnet, kırk günden sonraya bırakmak tahrimen mekruhtur. Dübürdeki, yani makat etrafındaki kılları gidermek ise müstehabdır.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Enseden, sırttan dökülen kıllar kuyruk sokumu bölgesinde toplanarak kılın yapısı gereği cilt altına girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri