Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Koruyucu bariyer görevi görecek olan vazelin ile makat bölgesinde yumuşaklık sağlamak, yine hemoroide iyi gelenler arasında yer alır. Bölge hasarını önlemek ve dışkıyı yumuşatarak, oluşan basuru tekrar tahriş etmemesi için tuvalet öncelerinde sürülmesi uygun görülebilir.
Sert dışkılama ve ıkınma sonucu anal bölgede travmalar oluşur ve bu fissüre neden olmaktadır. Bunun yanı sıra şiddetli çıkan ishal, ters ilişki sonucu makat kaslarının zorlanması, aşırı acı tüketimi ve ülseratif kolit gibi hastalıklar da anal fissür oluşumuna neden olabilmektedir.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
İlgili 20 soru bulundu
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat çatlağı akut ve kronik olmak üzere iki şekilde incelenmektedir. Akut şekilde olan çatlaklar her yaşta görülebilir ve de kendiliğinden iyileşme olasılığı daha yüksektir. Kronikleşmiş olan çatlaklar mutlaka tedavi edilmesi gereken çatlaklardır.
Makat çatlağının ilk basamak tedavisi ağrı kesicilerdir. Lokal kortizonlu kremler 1 hafta 10 gün kullanılabilir. Lokal olarak kullanılan makatın son kısmını gevşeten ilaçlar makat tedavisinde gündeme gelebilir.
Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır. Her gün pamuk değiştirilerek ortalama 1 ay devam edilir.
Anuflex Pomad
İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Genellikle günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere makat bölgesine uygulanır.
Bu durumun sonucunda vücut enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır. Hava şartlarının ani değişimi sıcak ve soğuk farkı, rüzgar ve kar gibi sert hava koşulları teninizde tahribata yol açabilir.
Aloe vera ağrı kesici ve iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu jeli makat bölgesine sürün ve günde bir kaç kez bu yöntemi tekrarlayın. Aloe veranın doğal olmasına dikkat edin. Leğeni sıcak su ile doldurun ve makat bölgesi suya değecek şekilde 15 dakika boyunca oturun.
Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır. Bu süre içerisinde hastada ağrı ve kanama oluşabilir fakat bu durum önerilen programa uyulduğu sürece azalacaktır. Lazer ile tedavi sonrası ise hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.
Ağrı kesiciler: Reçetesiz satılan ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Fakat bu ilaçları almadan önce doktorunuza danışın. Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir.
Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üzerinde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz de sedyeye değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir. Doktorunuzun eldiven giyip anal bölge etrafındaki deriyi hafifçe gererek çatlağı gözlenmesi teşhis koymak için yeterlidir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Makat Mantarı: Makat bölgesinde oluşan mantar enfeksiyonu genellikle Candida Albican adlı mantar türünden kaynaklı oluşur, şiddetli kaşıntı ve yanmaya neden olarak günlük yaşamı zorlaştırabilir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Anal fissür de (makat çatlağı) gliseriltrinitrat (GTN) ,ditiazemhidroklorür, kortikosteroid veya lidokain içeren bir takım kremler ve fitiller, bunun yanı sıra da yardımcı tedavi olarak venotonik dediğimiz o bölgenin kanlanmasını artırıcı bir takım ilaçlar kullanmaktayız.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
Makat apsesi, diğer bilinen adı ile anal apse; dışkı çıkışını kolaylaştırmayı sağlayan salgı bezlerinde, makat bölgesinde oluşan makat çatlağında veya başka sebepler ile enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun iltihabi akıntı şeklinde vücutta birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri