Anal kondilom, HPV virüsünün anal bölgede yol açtığı lezyon oluşumlarıdır. Bunlar; beyaz ya da pembe renkteki kahverengi et parçaları şeklinde tanımlanabilir. Karnabahar görünümüne benzeyen kabarık parçalar şeklinde de tanımlayabileceğimiz bu oluşumlar, hastalar için westetik açıdan oldukça rahatsızlık verici olabilir.
Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.
Makat Siğili Tedavi Edilmezse Ne Olur? Siğiller müdahele edilerek alınmazlarsa büyüyebilir ve çoğalabilirler. Tedavi edilmeyen siğiller, etkilenen bölgede anal kanser riskinin artmasına neden olabilir.
Makat hastalıklarının tedavisinde proktoloji bölümü ve proktoloji doktorları ön plana çıkar. Proktoloji, makat bölgesindeki rahatsızlıkların teşhis ve tedavisini sağlar.
Genellikle enfeksiyon (apse oluşumu), fonksiyonel bir bozukluk ( hemoroid oluşumu ) ya da bir tümör (kolon-rektum veya anüs) nedeniyle oluşabilir. Bu hastalıklar dışında herhangi bir sorun olması da söz konusudur. Olası belirtiler sürekli olarak devam ederse doktora başvurmanız gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Makatta nohut büyüklüğünde şişlik: basur (hemoroid), makat çatlağı, makat apsesi, makat fistülü, proktit, cinsel yolla bulaşan makat hastalıkları, makat siğili, makat sarkması, bağırsak polipleri, rektum kanseri, makat kanseri vb. nedenlerle olabilir. Sorununuz için bir Genel Cerrahi Uzmanı'na muayene olmanız gerekir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genital siğiller kendiliğinden geçmez. Bazen HPV konusunda yeterli bilgisi olmayan kişiler tarafından mevcut siğillerin kendi kendine geçeceği ve herhangi bir tedaviye gerek olmadığı söylenmektedir. Bu çok yanlış bir bilgi olup bu nedenle pek çok hasta aşırı siğil çoğalmasıyla birlikte doktora başvurmaktadır.
Anal siğillere tıpkı genital siğilde olduğu gibi İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden oluyor. Makatta karnabahara benzer görünümde şişlikler oluşuyor. Bunun yanı sıra kaşıntı, kanama, sümüksü (mukuslu) akıntı, makatta ıslaklık hissi gibi belirtiler görülüyor.
Makat siğilleri anal bölgenin en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Bulaşıcı bir hastalık olan makat siğilinin görülme sıklığı son yıllarda artmaktadır. Bu siğiller dışkılamada zorlanma, ağrı ve ve kanamaya yol açabilir.
Makatta kaşıntı ve şişlik; anal fistül, anal fissür, hemoroid, tümör, parazitler ve deri hastalıkları sonrası ortaya çıkabilmektedir. Anal Fistül: Bir organla diğer bir organın arasında oluşan tüp şeklindeki bağlantılara fistül denilmektedir ve bu durum makat bölgesinde meydana geldiğinde anal fistül adını almaktadır.
Dış basur, genellikle kendiliğinden geçer. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ancak, geçmezse doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Makat kanseri çoğunlukla deriden kaynaklanır. O bölgede bulunan hücrelerin fazla büyümesi veya anormal olarak çoğalması ile oluşan kötü huylu tümörlere “yassı hücreli kanser”, makat içinde gelişen kansere ise “kloakojenik kanser” adı verilir. Makat kanserinin iki türü de aynı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.
Makatta kitle oluşumunun risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları ve bağışıklık sistemi durumu bulunabilir. Ayrıca, bazı durumlarda makatta kitle, diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir, örneğin, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlarla.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Makattaki şişlikler genelde dış hemooridal hastalık ya da içe hemoroidal hastalığın dışarı sarkmasıyla ilişkilidir. Bazen anal fissüre bağlı deri katlantıları ve HPV ilişkili siğillerde anal bölgede ele gelen lezyonlar oluşturabilir.
Dışkıda, klozette ya da tuvalet kağıdında görülen kan en belirgin emaresidir. Bunun haricinde hemoroidleri çevredeki diğer dokudan daha pembe renge sahip nemli yumrular olarak görmek mümkündür.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
İç Hemoroid (İnternal Hemoroidal Hastalık) Makatın (anüsün) içinde bulunan hemoroidal damarlardan gelişir. Ağrısız kanama en önemli belirtisidir. Bazen iç hemoroidler dışkılama sırasında makattan (anüsten) dışarı çıkarlar ve hasta eline bir şişlik (meme) geldiğinden şikayet eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri