Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır; İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar. Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Bitkisel tedavi ile geçebileceği kanısına inanarak umut bağlamaktadırlar. Aksine makat çatlağı tedavisi bitkisel yollarla değil ancak cerrahi yöntemler ile geçebilmektedir.
Anal fissür (makat çatlağı) nedenleri nelerdir? Uzun süren kabızlık, ishal, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, doğum ve benzeri nedenlere bağlı olarak anal fissür gelişebilmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir nedene bağlı olmadan da makatta çatlak oluşması mümkündür.
İlgili 28 soru bulundu
Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Rectoderm Merhem
Rectoderm, anorektal bölgedeki bazı cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir topikal ilaçtır. Bunlar arasında anal fissürler de bulunur.
Hasta daha rahat dışkılama yapabilmesi için lifli gıdalara yönlendirilir. Buna ek olarak günde 2 ila 2,5 litre su içmesi sağlanır. Böylece zamanla altında hastalığın etkileri ortadan kalkacağı için 15 – 20 günde makat yırtığı da iyileşmeye başlar.
Anal fissür genellikle birkaç hafta içinde düzelir, ancak 4-6 hafta içinde iyileşmezse kronik fissür olarak adlandırılır. Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum gibi çeşitli nedenler sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen fissür için açık bir neden yoktur.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Anal fissür (makat çatlağı) için hangi bölüme gitmeliyim? Şimdi asıl sorumuza gelelim: Fissüre hangi bölüm bakar? Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır. Her gün pamuk değiştirilerek ortalama 1 ay devam edilir.
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Genel veya lokal anestezi altında uygulanabilen bu ameliyat makat çatlağı tedavi edilirken hastaların 48 saat gibi bir süre zarfında normal hayatlarına dönebilmesi mümkündür. Tedavi edilemeyen Anal Fistül bir süre sonra kronikleşebilir. Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir.
Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Amaç makat çevresindeki kasların gevşemesidir. Su içine oturulması şarttır. Duşta ayakta durarak oraya sıcak su tutmanın bir faydası yoktur. Makat çevresine sürülen kremler ağrıyı ve iltihabı azaltır.
Makat kasları, ısıyla temas ettiği süre içerisinde yavaşça gevşer. Bu gevşemeyle birlikte önce zonklayıcı tarzdaki kasılma ağrısı azalmaya başlar. Uygulamaya devam edildikçe yüzeyel tahriş veya çatlakların iyileşmesi ve yanma-sızlama tarzı ağrıların geçmesi mümkün olur.
Bu çatlaklar yüzünden cildinizin iç kısımlarına farklı mikroplar ve organizmalar girebilir. Bu durumun sonucunda vücut enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri