VPN protokolleri nelerdir? VPN protokolü, verilerin cihazınız ile VPN sunucusu arasında nasıl yönlendirileceğini belirleyen bir dizi kural veya talimattır. VPN sağlayıcıları, stabil ve güvenli bir bağlantı sağlamak için protokollere dayanır.
Bir öğrenci, bir işçi veya herkesin kendi işine bakmasını ve internet gizliliğine saygı göstermesini isteyen herhangi biri VPN edinebilir. Birçok farklı türde VPN bulunmaktadır. En yaygın VPN'ler PPTP VPN, Site-to-Site VPN, L2TP VPN, IPSec, SSL, MPLS VPN ve Hybrid VPN'dir.
IPSec VPN nedir? VPN, yani sanal özel ağ, kullanıcıların internette anonim olarak ve güvenli bir şekilde gezinmesini sağlayan bir ağ iletişimi yazılımıdır. IPSec VPN, internette şifreli tüneller oluşturmak için IPSec protokolünü kullanan bir VPN yazılımıdır. Uçtan uca şifreleme sağlar.
Encapsulated Security Payload (ESP), trafik akışı analizini yenerek gizlilik (şifreleme), veri kaynağı kimlik doğrulaması, bütünlük, isteğe bağlı anti replay hizmeti ve sınırlı trafik akışı gizliliği sağlamak için kullanılan bir güvenlik protokolüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Yani konuşmacılar(spoke) merkezden geçmek zorunda kalmadan doğrudan iletişim kurabilen “Hub ve Spoke” ağıdır. İki spoke arasında IP üzerinden ses (VOIP) kullanırken birbirleriyle doğrudan WAN veya İnternet bağlantıları aracılığıyla iletişim kurmasına izin verir ve aralarında dinamik bir IPsec VPN tüneli oluşturur.
VPN, maksimum gizlilik ve güvenlik için IP adresinizi gizler ve çevrimiçi etkinliğinizi şifreler. Bunu, İSS'nize ait olanlar yerine sizi şifreli ve özel bir VPN sunucusuna bağlayarak yapar.
SSL en anlaşılır ifade ile istemci ve sunucu arasında internet üzerinden güvenli bir bağlantı sağlamak için taşıma katmanında kullanılan bir ağ protokolüdür. SSL VPN'ler, uzak kullanıcılara web tarayıcısı aracılığıyla uygulanır ve özel yazılım yüklenmesi gerektirmez.
Ayrıca SSL VPN (Secure Sockets Layer Virtual Private Network), “Güvenli Yuva Katmanı Tabanlı Sanal Özel Ağ” olarak tanımlanır. Kurum ağlarına uzaktan erişmek ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmanın yanı sıra, kaynakların kullanımı açısından maliyeti düşürerek verimin artması amaçlanmıştır.
VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelen Virtual Private Network kavramının kısaltmasıdır. İnternet üzerinde güvenli bir şekilde gezinmek için bir tür köprü görevi görür. Bilgisayarınızdan internete giden bilgiler öncelikle VPN sunucusuna ulaşır. VPN sunucusu, bu bilgileri şifreler ve internet üzerinden hedefine gönderir.
VPN bağlantısı, çevrimiçi veri trafiğinizi gizler ve dışarıdan erişilmelerine engel olur. Şifrelenmeyen veriler, ağa erişimi olan ve görmek isteyen herkes tarafından görüntülenebilir. VPN sayesinde bilgisayar korsanları ve siber suçlular bu verilerin şifresini çözüp verileri kullanamaz.
VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan görüntülenemez.
IPsec VPN, IP katmanında veri güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir çerçeve ortaya koyar, bu güvenliği sağlamak için IP ağ paketlerinin kimlik doğrulaması ve şifrelenmesi yoluyla tasarlanmış protokolleri ifade eder.
Bu sorunun cevabı "Evet'dir". Kullandığınız Proxy veya VPN servisi IP adresinizi kayıt altına alır.
Modeminizin arayüzüne giriniz. "Genel Ağ" bölümünden "IPSec VPN" kısmına giriniz "Yeni Bağlantı Ekle" butonuna tıklayınız. Gelen IPSec Ayarları sayfasından IPSec Bağlantı Adını, "Uzak IPSec Ağ Geçidi" olarak XLog Firewall 'ınızın Dış IP adresini giriniz. VPN için ağ adresi Modemin LAN IP network adresi olacaktır.
Kısaca, bir VPN kullanmak: Özel bilgilerinizi korur. Paylaştığınız bilgiler sizin tercih ettiğiniz ülkedeki VPN sunucularında muhafaza edilir ve bu nedenle, sizinle bağlantılı değildir. Yasal VPN hizmetleri aramalarınızı kaydetmez ve hiç kimse hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilemez.
VPN kullanırken banka hesabına giriş yapılırsa kullanıcı adı ve parola bilgileri çalınabilir. VPN kullanırken e-posta hesabına giriş yapılırsa e-posta şifresi çalınabilir ve bu bilgilerle kullanıcı adına e-posta gönderme işlemi gerçekleştirilebilir. Benzer bir durum sosyal medya hesapları için de geçerlidir.
VPN'ler internet etkinliğinizi gizli tutar, ancak trafiği inceleyen biri, ne zaman VPN kullandığınızı söyleyebilir. Bu endişe verici gelebilir, ancak güvenilir bir VPN kullandığınız sürece verilerinizi görmeleri mümkün değildir. Birinin size VPN kullandığınızı nasıl söyleyebileceğinin sırrı ise IP adreslerinde yatıyor.
Turbo VPN, çevrimiçi etkinliklerinizin tamamen şifrelenmesini ve korunmasını sağlamak için özel tarama, ISP daraltma dedektörü, AES-256 şifreleme ve daha fazlası gibi özellikler sunar.
Sanal özel ağ yani virtual private network (VPN), genel bir internet bağlantısını özel bir ağa dönüştürerek çevrimiçi gizlilik ve anonimlik sağlar. VPN'ler internet protokol (IP) adresinizi gizleyerek çevrimiçi etkinliklerinizi neredeyse anonim hale getirir.
VPN Kill Switch, dijital verilerinizin yanlışlıkla ifşa edilmesini önlemek için tasarlanmış gelişmiş bir güvenlik özelliğidir. VPN bağlantınız yanlışlıkla kesilirse VPN Kill Switch, VPN bağlantısı geri gelene kadar internet erişiminizi engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri