Makatta görülen her kan kanser olarak değerlendirilmemelidir ancak kanamanın şiddetine bağlı olarak kolon kanseri hastalığından şüphelenilebileceği için doktora başvurmak daha sağlıklı olacaktır.
Basur kanaması düşündürür ancak normal şartlarda basurdan fışkırır gibi kan gelmez ancak az da olsa kanarken hasta aşırı ıkınırsa etrafa sıçrayacak kadar basınçlı yani fışkırır tarzda kanayabilir. Basurun kendisi tehlikeli olmasa da bu şekilde kan kaybı kansızlıkla ilgili olarak hayati tehlike yaratabilir.
Basur Kanaması İyi midir? Bir çok hasta kanama olduğunda basurun küçüldüğünü ve buna istinaden rahatladığını düşünmektedir. Ancak basurun kanamasının hiç bir faydası olmadığı gibi tam aksine kan kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Kirli kan aksın diye ıkınmak çok yanlış bir düşünce ve davranıştır.
Basur Kanaması İyi midir? Hastalar arasında “kanayınca rahatlıyorum” gibi bir algı olsa da bu tamamen psikolojik bir etkidir. Kan akmasının hiçbir faydası yoktur tam tersi kan kaybına neden olmak gibi ciddi zararı vardır. “kirli kanı akıtayım” düşüncesiyle gereksiz yere ıkınmak tamamen yanlış bir davranıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür. Bu kanamayı ya tuvalette ya da dışkıya bulaşmış şekilde görmek mümkündür. Kan parlak ve açık kırmızı renkte olur.
Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir. Makattan kan gelmesi aslında bir rahatsızlık olarak nitelendirilmez.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Makat çatlağı sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi bölümüne başvurabilirler.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Anüs çatlağı olarak da bilinen makat çatlağı, anal bölgedeki yassı epitelin ve mukozanın dikey yırtılması sonucu meydana gelir. Genellikle makatın en zayıf bölgesi olan anoderm adı verilen kısımda oluşur. Kadın, erkek fark etmeksizin her yaşta görülebilen makat çatlağı, bebeklerde de sık görülür.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir? Rektal kanamaların küçük bir bölümü, bağırsak kanseri gibi kanser türlerinin belirtisi olarak görülse de çoğunlukla hemoroit ve anal fissür gibi anorektal hastalıklardan dolayı oluşur. Makattan gelen kanın yoğun olması ise çok daha nadir olarak görülür.
Makat kanamasının nedeni teşhis edilmeden önce, bir doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılması gerekebilir. Bu muayene sırasında, doktor, makatta kanama kaynağını tespit etmek için rektal muayene yapabilir. Bu test sırasında, doktor, makat bölgesindeki anormallikleri ve şişlikleri arayacaktır.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Makattan pıhtılı şekilde kan gelmesi ciddi kanama işaretidir bu nedenle en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır. Kronik kabızlık, bağırsak fıtıkları, tümörlerde makattan kanama görülmesine neden olabilmektedir. Makat kanamasını fark ettiğinizde dikkatli şekilde gözlemlemeniz gereken bazı faktörler mevcuttur.
Derece Hemoroidler: Sarkmış olan hemoroidler elle de normal pozisyona getirilemez, bu durumda genellikle acil operasyon gerekir.
Lifli besinlere ağırlık verilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Posa bakımından zengin sebzeler (fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz, kabak) tercih edilmelidir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri